Afval verminderen is een kwestie van gewoontes aanpassen.

Afval verminderen

Het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen als je je afval wilt verminderen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat elk klein beetje telt. En ook al kun je niet alles tegelijk doen, er zijn genoeg dingen die je nu al kunt doen om een verschil te maken. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen.

Afval verminderen voor studenten

 1. Ga verder dan een herbruikbare beker. Natuurlijk is het belangrijk om je herbruikbare waterfles te vullen bij de waterfonteinen op de campus, maar als je dan toch bezig bent, overweeg dan om te investeren in een herbruikbare koffiekop, rietje, stoffen servet, bestek en boodschappentas.
 2. Gebruik milieuvriendelijke studieboeken, planners en notitieboeken. Probeer zoveel mogelijk digitale boeken te kopen. Je kunt ook electronisch aantekeningen maken in plaats van op papier. Of kies een notitieboek dat gemaakt is van gerecycled papier of duurzaam steenpapier.
 3. Woon je in een studentenhuis? Kook dan samen. Je bespaart een hoop energie als je voor iedereen kookt in plaats van allemaal aparte maaltijden. En ook niet onbelangrijk, het voorkomt verspilling van voedsel. Geef het goede voorbeeld. Als je vaak omringd bent door huisgenoten of vrienden, kun je door zo duurzaam mogelijk te leven soms anderen inspireren.
 4. Neem je eigen etensbakjes mee naar school of werk. Zo voorkom je dat je restjes in een wegwerpverpakking mee naar huis neemt.

Afval verminderen voor stadsbewoners

 1. Een van de beste dingen van het wonen in een stad zijn alle mogelijkheden van het openbaar vervoer. Probeer zoveel mogelijk te lopen of te fietsen in plaats van een Uber te nemen of zelf te rijden. En als het regent of sneeuwt, neem dan de bus of metro. Als je geen auto hebt (wat heel normaal is in steden!), gebruik dan bijvoorbeeld diensten als My Wheels voor korte ritjes.
 2. Een geweldige manier om je afval te verminderen is door in bulk te kopen. Als je dingen als toiletpapier, wasmiddel en shampoo in grote hoeveelheden koopt, bespaar je niet alleen geld op de lange termijn, maar verminder je ook de hoeveelheid verpakking die bij die producten zit. Bovendien is het een geweldige manier om voedselverspilling te voorkomen, omdat je alleen koopt wat je nodig hebt en niets meer.
 3. Maak gebruik van composteringsdiensten. Kijk welke opties je stad heeft – misschien bieden ze ophaaldiensten voor etensresten samen met afval. Zo niet, zoek dan naar ophaaldiensten voor etensresten bij je in de buurt, waar u zich voor een bescheiden bedrag per maand op kunt abonneren. Met een klein afvalbakje in uw keuken zult je versteld staan van de hoeveelheid voedselafval die niet op de vuilnisbelt belandt, maar wordt omgezet in compost. Deze aanrechtcomposters zijn ook ideaal voor stadsbewoners!
 4. Ga naar een plaatselijke boerenmarkt en etnische kruidenierszaken. Op de boerenmarkt kun je verse producten, vlees, eieren en zuivelproducten rechtstreeks bij de boer kopen. Op die manier is er geen verpakking nodig – en bovendien is het meestal goedkoper dan wanneer je die producten in een supermarkt koopt.
 5. En etnische kruidenierszaken zijn ideaal om voedsel te kopen dat niet in verpakkingen zit. U kunt bijvoorbeeld granen, kruiden, noten en gedroogd fruit los kopen in plaats van in een verpakte verpakking. Dit helpt de hoeveelheid afval van deze producten te verminderen. Bovendien kan het een geweldige manier zijn om nieuw voedsel te proberen!

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je in bulk koopt. Ten eerste, zorg ervoor dat je genoeg opslagruimte hebt voor alles. Ten tweede moet u uw eigen herbruikbare verpakkingen of tassen meenemen naar de winkel, zodat u geen wegwerpverpakkingen hoeft te gebruiken. En ten slotte, controleer altijd de houdbaarheidsdata op de producten voordat je ze koopt.

Afval verminderen voor mensen in landelijke gebieden

 1. Met meer verplichte autoritten en minder opties om producten persoonlijk te kopen, kan het een uitdaging zijn om uw afval te verminderen in landelijke gebieden. Wees zo voorzichtig mogelijk met online winkelen. Probeer zoveel mogelijk in bulk te winkelen, of het nu gaat om boodschappen, persoonlijke verzorging of huishoudelijke artikelen.
 2. Meer ruimte heeft een groot voordeel – als je een tuin hebt, overweeg dan composteren! Het is gemakkelijk en goedkoop. Als je niet al je compost gebruikt om te tuinieren, kun je waarschijnlijk buren of lokale boerderijen vinden die dat wel doen.
 3. Nog een voordeel voor iedereen met een eigen tuin – je kunt beginnen met het verbouwen van uw eigen voedsel! Door groenten te eten die in je eigen achtertuin zijn gekweekt, elimineer je de verpakking van voedsel en de transportemissies die nodig zijn om je voedsel naar de supermarkt en vervolgens terug naar je huis te brengen, om nog maar te zwijgen van de waterverspilling en het gebruik van pesticiden op commerciële boerderijen.

Afval verminderen voor jonge ouders

 1. Omdat baby’s zo snel uit hun kleren groeien kun je op zoek gaan naar tweedehands kleding van vrienden en familie, Facebook en Marktplaats.
 2. Speelgoed wordt bijna net zo snel ontgroeid als kleding. Houd je ogen open voor speelgoedbibliotheken in je omgeving, en je kunt proberen speelgoed te delen met kinderen van vrienden en familie.
 3. Probeer herbruikbare luiers. Het is ontmoedigend, we weten het, maar het bespaart een hoop afval op de lange termijn. Bekijk de gids van Ouders voor stoffen luiers voor moderne ouder

Nog een paar algemene tips om jouw afvalstroom te verminderen

Algemene tips voor weinig afval

 1. Stap over op een kleine prullenbak zodat u zich meer bewust wordt van hoeveel afval u creëert.
 2. Door wat extra aandacht te besteden, is het echt niet moeilijk om voedselverspilling te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld pas gekochte ingrediënten in één deel van uw koelkast bewaren en kant-en-klare levensmiddelen op een andere plek, zodat u eraan denkt oudere artikelen te gebruiken voordat ze bederven.
 3. Bewaar verzendmateriaal, zoals kleine dozen, zakjes en noppenfolie. Meestal komen ze uiteindelijk van pas, en zo hoeft u geen nieuw verpakkingsmateriaal te kopen.

Als het gaat om het creëren en volhouden van afvalarme gewoonten, zijn we allemaal altijd in ontwikkeling. En een van de belangrijkste stappen in een duurzamer leven is de mogelijkheid om je keuzes regelmatig opnieuw te evalueren.

Elke beslissing maakt een verschil – van de kleine (zoals het vermijden van plastic voor eenmalig gebruik) tot de meer intensieve (zoals het aanleggen van een composthoop in je achtertuin).

Het is belangrijk dat we een afvalarme levensstijl van alle kanten bekijken – we kunnen ons afval verminderen, ja, maar we kunnen ook hergebruiken wat we hebben, tweedehands winkelen en op ons water- en energieverbruik letten. 

Dus kies wat bij je past. Als we allemaal één of twee kleine veranderingen aanbrengen in onze levensstijl geeft dat een enorme impact. Samen kunnen we het verschil maken!