Bespaar water in de tuin met een irrigatiesysteem.

Bespaar water in de tuin

Als het gaat om waterbesparing in uw tuin, zijn er verschillende eenvoudige manieren om de hoeveelheid afvloeiing, verdamping en verbruik te verminderen.

Natuurlijk wil iedereen zo veel mogelijk verbouwen zonder zich zorgen te maken over de hoeveelheid water die ze gebruiken. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige tips die je meteen kunt toepassen om water te besparen en op je maandelijkse rekening te besparen.

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar een van de eerste dingen die u moet doen is je irrigatiesysteem regelmatig controleren op lekken. Als u het systeem laat draaien zonder voldoende water, kan dit leiden tot een verspilling van 80% van het water per keer dat u het laat draaien.

Je moet ook goed controleren of je sproei- of druppelirrigatiesysteem goed wordt gebruikt. Als uw systeem niet vaak genoeg wordt gebruikt, kunt u tot 90% van uw watervoorraad verspillen elke keer dat het wordt aangezet in plaats van planten te laten groeien.

Controleer de watermeter van het systeem.

Een andere goede manier om water te besparen is de watermeter regelmatig te controleren. Als je merkt dat uw watermeter bijna leeg is, kunt u dit eenvoudig verhelpen door de kraan een paar minuten dicht te draaien.

Dit lijkt misschien een ongemak, maar u kunt deze tijd gebruiken om de leidingen door te spoelen en ervoor te zorgen dat er geen lekken zijn.

Wanneer je groenten in uw tuin plant, kun je overwegen druppelirrigatie te gebruiken in plaats van sproeiers. Druppelbevloeiing gebruikt slechts een fractie van het water dat een sproeier gebruikt en het is veel efficiënter dan een bak vol te gooien met aarde zodat de planten van boven naar beneden kunnen groeien.

Als je bloemen of andere planten plant die regelmatig water nodig hebben, kunt je ook druppelbevloeiing gebruiken, omdat elke plant afzonderlijk wordt besproeid en er geen water wordt verspild op plaatsen waar geen planten groeien of waar ze zijn afgestorven.

Controleer de grond voor het planten.

Voordat je besluit te planten, is het belangrijk de grond te controleren op eventuele problemen. Als uw grond bijvoorbeeld te compact is, kunt u een laag organisch materiaal of teelaarde toevoegen om de grond losser te maken.

Als de grond te rijk is aan organisch materiaal en voedingsstoffen, kunt je wat zand over het gebied uitstrooien.

Plant droogte tolerante planten en kruiden.

Droogte tolerante planten en kruiden zijn ontworpen om te worden gebruikt in omgevingen met weinig water.

Als u een verscheidenheid aan planten in één ruimte wilt laten groeien, kan het voordelig zijn om ze dicht bij elkaar te planten. U kunt verschillende kleuren of texturen gebruiken om uw tuin interessant te houden.

Verzorg de bodem door regelmatig te mulchen en te composteren. Dit helpt om vocht in de grond vast te houden, wat belangrijk is als je geen toegang hebt tot een waterbron voor irrigatie.

Ten slotte kunt je overwegen bomen te planten die weinig water nodig hebben. Ze kunnen helpen de vochtigheid in uw tuin op peil te houden en vervuilde lucht te filteren, terwijl ze ook schaduw bieden.

Ga door met mulchen en onkruid wieden.

Zorg ervoor dat de planten die je in je tuin hebt, niet doodgaan. Als ze doodgaan, onttrekken ze voedingsstoffen aan de bodem en laten ze meer water in de aarde stromen. Dit vermindert de hoeveelheid water die je planten nodig hebben om te groeien.

Een andere manier om water te besparen is door mulch te gebruiken. Mulch voorkomt dat onkruid groeit, houdt vocht vast en laat lucht circuleren. Het helpt ook erosie te voorkomen en houdt de groei van onkruid en andere plantenziekten tegen.

Je kunt bladeren of schors als mulch gebruiken, afhankelijk van de grondsoort in uw tuin.

Geef planten niet te veel water.

Je bent misschien geneigd uw tuin meer water te geven dan nodig is, maar te veel water geven kan de wortels van uw planten doen rotten en afsterven.

Als je jouw tuin water moet geven, probeer dat dan met tussenpozen te doen in plaats van in één keer. Laat uw planten niet te lang in een verzadigde grond staan, want dan zullen ze verdrinken en verdorren.

Door de grond uit te drogen voordat je water geeft, voorkomt je dat dit gebeurt. Met een beetje waakzaamheid kom je een heel eind als het gaat om waterbesparing in je tuin.

Let op tekenen die erop wijzen dat er niet genoeg water beschikbaar is voor uw planten, zoals droge grond of verwelkende bladeren.

Laat tuinbedden niet te snel uitdrogen.

Voorkom dat uw tuinbedden te snel uitdrogen. Als de bedden niet genoeg water krijgen, kan dat tot allerlei problemen leiden.

Een voorbeeld is dat schimmels en bacteriën gemakkelijk kunnen groeien als de wortels te lang zonder voldoende water blijven. Bedenk dat een droger stuk grond tot 7 keer meer water nodig kan hebben om volledig te irrigeren dan een stuk grond met vochtige grond.

Een andere eenvoudige tip om water te besparen is het gebruik van mulch op uw tuinbed in plaats van gras.

Mulches zijn meestal gemaakt van natuurlijke materialen zoals bladeren, dennennaalden of grasmaaisel die helpen vocht in de grond vast te houden en kale plekken veroorzaakt door verdamping te voorkomen.

Ze helpen ook om regenwater vast te houden en erosie te voorkomen door het afvloeien te vertragen.

Zorg er ook voor dat u planten plant die minder water nodig hebben, zodat ze niet veel water nodig hebben, zelfs als het buiten warm is en er geen regen in zicht is. Enkele goede planten hiervoor zijn vetplanten, cactussen en kruiden zoals basilicum of tijm.

Ten slotte moet je jouw irrigatiesysteem vóór elk seizoen controleren op lekken, zodat u eventuele problemen kunt verhelpen voordat ze later een groot probleem worden.

Installeer een water efficiënte kraan of douchekop.

Het installeren van een water efficiënte kraan of douchekop is een eenvoudige manier om water te besparen. Niet alleen bespaart je zo water, maar u geeft uw huis ook een verfrissend kleurtje.

Een ander goed idee is om meer droogte bestendige planten in uw tuin te planten. Er zijn veel verschillende soorten waaruit u kunt kiezen, waaronder een verscheidenheid aan kleuren, vormen en maten die minder verzorging en water geven vereisen dan andere methoden, zoals tomaten en rozen.

Deze soorten planten gebruiken ook minder water dan traditionele tuinplanten. Je kunt ook denken aan het installeren van een regenton als je een dak boven uw huis of veranda hebt.

Regentonnen vangen de neerslag van uw dak op en slaan het op voor later gebruik zonder dat het wegvloeit in het storm afvoersysteem of beken. Dit voorkomen van afvloeiing is belangrijk om zowel water als geld te besparen.

Nog enkele tips om water te besparen in de tuin.

Natuurlijk zijn er ook meer specifieke manieren om water te besparen in uw tuin. Je moet weten hoeveel water je voor elke plant nodig hebt.

Een kersenboom heeft bijvoorbeeld ongeveer evenveel water nodig als een citroenboom. Als je extra gierig wilt zijn, kun je meer vetplanten planten die maar heel weinig water nodig hebben.

U kunt ook druppelirrigatiesystemen gebruiken om effectief water te besparen en te voorkomen dat uw sproei-installatie urenlang draait wanneer dat niet nodig is. Met deze methode kunt je een automatische timer instellen, zodat het systeem alleen wordt ingeschakeld wanneer dat nodig is en verspilling van grote hoeveelheden water wordt voorkomen wanneer dat niet nodig is.