Brood invriezen zonder plastic. De alternatieven op een rij.

brood invriezen zonder plastic

Ben je gek op brood? Maar wil je wat duurzamer leven? Dan ga je deze alternatieven geweldig vinden! Brood invriezen zonder plastic zakken is namelijk de ultieme hack om de houdbaarheid thuis te verlengen. En de schade op het milieu te beperken.

Misschien ben je vergeten dat brood niet langer houdbaar is dan een paar dagen (of nog erger uren) nadat het gebakken is.

Misschien weet je dat je gezin brood zo lekker vindt dat ze het elke dag eten, maar probeer je verspilling tegen te gaan of wegwerpverpakkingen zoveel mogelijk te beperken.

Wat de reden ook is, probeer eens vers brood in te vriezen! Het verlengt niet alleen de versheid van je favoriete broden door ze langer te bewaren dan normaal, maar het vermindert ook verspilling.

Je kunt zowel (bruin) volkoren- als witte broden invriezen. Zuurdesembrood blijft van nature het langste vers buiten de vriezer.

Brood invriezen zonder plastic zakken.

Brood invriezen is een eenvoudig proces. Het doel is om het brood zo snel mogelijk in te vriezen, zodat het niet zompig of waterig wordt.

Ook blijft het brood lekkerder uit de vriezer als je het ongesneden invries. En door een heel brood in te vriezen voorkom je ook dat alles aan elkaar blijft plakken.

Al moet je het dan natuurlijk wel in één keer opeten als je het uit de vriezer haalt. Dit kan je voorkomen door halfjes in te vriezen.

Brood zonder plastic in te vriezen kun je doen met:

  1. Perkamentpapier
  2. Bijenwasdoeken.
  3. Katoenen broodzakken.

Het voordeel van bijenwasdoeken is dat je het echt goed om het brood heen kan vouwen

Voordelen van brood invriezen (zonder plastic).

Door brood in te vriezen verminder je de hoeveelheid afval maar het verbetert ook de versheid van je brood. Brood is eigenlijk alleen dagvers het lekkerst. Na een paar dagen is het eigenlijk alleen nog goed voor de eenden of paneermeel.

Door brood in te vriezen houd je het langer vers en voorkom je verspilling van voedsel. Ook is het een fijn idee om altijd wat in de vriezer te hebben. Je kunt broden wel een paar maanden goed in de vriezer bewaren.

Natuurlijk kun je ook restjes oud brood roosteren of genieten van een lekkere tosti.

De milieubelasting van een verspilde snee brood is gelijk aan de impact van een plastic tas. Het voorkomen van verspilling en geen plastic zak gebruiken zijn kleine acties die een grote impact hebben.

Bewaren van brood zonder plastic.

Gaat het brood snel bij jou in het gezin dus in invriezen wat overbodig? Bewaar dan je brood ook zonder plastic.

Bijenwasdoeken zijn hiervoor ook super geschikt. Door de wax drogen de broden minder snel uit.

Ook in een katoenen broodzak kun je de broden bewaren. Alleen droogt het wel sneller uit. Maar daarvoor hadden onze oma’s al de uitvinden. Jawel, de broodtrommel. Sommige dingen van vroeger zijn zo gek nog niet.

Koop het brood ook zonder plastic.

Het invriezen van broden zonder plastic is natuurlijk een nobel streven. Maar als een brood koopt in plastic schiet het natuurlijk nog niet bijzonder veel op.

Zelf bakken kan natuurlijk een optie zijn. Als zijn vele onder ons niet van die handige prinsessen in de keuken. Een brood bij de bakker koop je gelukkig ook zonder een lading plastic. En ook bij de supermarkt kun je gewoon vragen om een brood zonder plastic.

Dus neem gewoon je eigen katoenen broodzak mee. Handig. Geen plastic en je kunt ‘m eindeloos gebruiken. Wil je echt uit je comfortzone? Een oude kussensloop werkt ook prima.