Met een duurzame checklist voor vakantie jij minder sporen na als je reist. Door herbruikbare tassen, duurzame waterflessen, herbruikbare zakken duurzame zwemkleden beperk je jouw footprint. Al jouw kleine keuzes om minder plastic te gebruiken kunnen een impact maken.
Reizen is echt één van mijn grote passies. Helaas laat je hiermee wel een footprint na. Dus mijn zoektocht op Google ging vooral naar; hoe kan ik zo zero waste mogelijk mijn reisbenodigdheden bij elkaar harken? En echt, het is minder moeilijk dan je denkt.
Waarom minder plastic mee op reis?
Vaak als we onderweg zijn laten we en spoor van plastic en wegwerpartikelen achter. Ik ook. En misschien is verspilling ook niet altijd onvermijdelijk maar we kunnen op z’n minst ons best doen om de schade zo min mogelijk te laten zijn.
Door duurzame spullen mee te nemen op reis hou je jouw footprint zo klein mogelijk.
Het zero waste principe pas ik eigenlijk thuis al zoveel mogelijk toe. En nu ook bij het reizen let ik er beter op. En eigenlijk zijn er genoeg alternatieven. Het is meer dat je even je mindset ervoor moet hebben.
Ik hoop met onderstaande tips jou te inspireren om jouw volgende reis iets duurzamer te laten zijn .
Ga voor een plastic vrije vakantie!
Of je nou een wereldreis maakt of een weekendje weg. En kleinere footprint achter laten is natuurlijk altijd goed. En hou je ook van wel wat luxe en comfort onderweg? Gebruik dan ook de DIY vochtige doekjes voor op reis (onder aan de blog lees je hoe je die zelf maakt).
- Ga voor herbruikbare tassen. De tassen van Ecozz zijn lichtgewicht en neem je dus makkelijk extra mee. Ook zijn ze onderweg goed te wassen. Deze tassen geven je kwetsbare spullen in de koffer ook net wat meer bescherming.
- Bamboe bakjes voor snacks onderweg. Herbruikbare waterfessen. In veel grote steden heb je goede tappunten voor de nodige hydratatie. In Parijs komt er zelfs water met bubbels uit de openbare kranen.
- Duurzame handdoeken. Of kies voor duurzame hamamdoeken als je extra ligt wilt reizen. Hamamdoeken zijn ligt en je kunt ze voor veel dingen gebruiken. Als strandlaken, picknickkleed en je kunt er zelfs een jurk van maken.
- Duurzame lunchzakjes. Deze zakjes doen het ook prima als make-up tasjes of om sieraden in op te bergen.
- Zero waste persoonlijke verzorging en wellness voor onderweg. Neem een klein flesje (glas of duurzaam plastic) met jouw favoriete crème. Zo blijft jouw huid altijd goed gehydrateerd, waar je ook gaat. En een duurzame zonnebrandcrème met minerale filters helpt ook enorm.
- Rollers met daarin essentiële oliën. Lavendel heeft een kalmerende werking en pepermunt helpt tegen wagenziekte. Altijd handig om een paar olietjes bij je te hebben.
- Aluminium of een bakje van biologisch vloeibaar hout. Natuurlijk om je soapbar in op te bergen. Maar als hij leeg is dient hij ook als handige container voor als je moet gaan vliegen en je kleine kwetsbare spullen bij je hebt.
- Eet lokaal en veganistisch of vegetarisch op reis.
DIY vochtige doekjes voor onderweg.
Je kent vast van die momenten dat je onderweg en vochtig doekje nodig hebt. En laten die doekjes nou net iets zijn wat een enorm belastend wegwerpartikel is. Maar er is ook goed nieuws. Je kunt ze heel eenvoudig zelf maken.
Zo heb jij jouw eigen milieuvriendelijke, niet schadelijke, handdoekjes voor onderweg die je keer op keer kunt gebruiken. En wat ook leuk is? Je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig.
Ingrediënten voor DIY vochtige handdoekjes:
- Een klein of middelgrote box. RVS is ideaal.
- 3-4 Katoenen lappen stof. Denk hierbij aan oude t-shirts. Snijd ze op maat zodat ze in jouw gekozen box passen.
- 2 Kopjes warm water.
- 7 Druppels Castilla zeep.
- 5 Druppels etherische olie naar jouw voorkeur. Lavendel en citroen zijn goede oliën voor deze handdoekjes.
Guideline voor natte doekjes voor onderweg:
Plaats de stof in een grote bak met deksel en voeg het water, de zeep en de oliën toe. Doe de deksel er goed op en schud alles lekker door elkaar zodat de werkzame stoffen goed in het katoen komen.
Doe dit wel een dag of twee voordat je verstrekt. Zo kan de zeep en de olie goed inwerken voordat je ze in de reisbox stopt. Als je de lapjes in de reisbox stopt giet je ook een beetje van de vloeistof erover om de doekjes nat te houden.
Let erop, niet te veel. En zorg er ook voor dat jouw container goed sluit. Anders gaat de boel lekken of zijn de doekjes zo uitgedroogd. Leg de doekjes goed tegen de wanden en op elkaar door uitdroging zo veel mogelijk te voorkomen.
En that’s is. Onderweg pak je er gewoon eentje uit als je het nodig hebt.
Tip: je kunt deze handige doekjes altijd opnieuw met water besprenkelen als ze gaan uitdrogen.
Als je thuiskomt gooi je ze in de was en kun je ze hergebruiken voor je volgende trip.
Nog meer handige tips voor een meer zero waste reisje!
- Verpak je eten in herbruikbare zakjes. Neem altijd net iets meer mee om de spontane snack momenten te voorkomen als je eten op is.
- Je kunt ook goed bijenwasdoeken gebruiken voor het bewaren van je eten onderweg.
- Neem coffeemugs mee om jouw koffie onderweg duurzamer te nuttigen.
- Je ontkomt er niet aan door soms dingen te moeten weggooien onderweg. Zoek dan naar containers die recyclen. Veel steden hebben ook openbare composteer bakken waar je jouw etensresten in kan gooien.