Geef eens een duurzaam cadeautje met Kerst.

duurzaam cadeautje

Kerstmis is een tijd waarin we traditioneel geschenken geven aan onze geliefden. Maar wist je dat de gemiddelde Nederlander de grootste ecologische voetafdruk heeft bij het kopen van nieuwe spullen? Met andere woorden, dit is niet erg duurzaam. Maar wat als we hen iets konden geven dat duurzaam en milieuvriendelijk is?

Een aantal redenen om te kiezen voor (een meer) duurzaam cadeautje.

De eerste reden is dat duurzame cadeaus beter zijn voor het milieu. Door milieuvriendelijke cadeaus te kiezen, kunnen we de hoeveelheid afval die elk jaar wordt geproduceerd, verminderen. Dat is belangrijk, want afvalproductie is een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering.

Duurzame cadeaus zijn ook beter voor de planeet omdat ze vaak gerecycleerde materialen gebruiken. Dit betekent dat we niet afhankelijk zijn van nieuwe grondstoffen, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Gerecycleerde materialen zijn ook vaak goedkoper dan nieuwe materialen, dus het is een win-winsituatie!

Het geven van duurzame cadeaus een geweldige manier om uw dierbaren te laten zien dat je om het milieu geeft. Door milieuvriendelijke cadeaus te kiezen, geef je aan dat je je steentje wilt bijdragen aan de bescherming van onze planeet.

Dus waarom schakel je niet over op duurzame cadeaus? Dan doe je jezelf, je geliefden en de planeet een groot plezier!

Duurzame geschenken zijn er in alle soorten en maten. Hier zijn enkele ideeën om je op weg te helpen:

 1. Houten speelgoed – Houten speelgoed is een geweldige duurzame optie, omdat het gemaakt is van natuurlijke materialen. Dit betekent dat ze gemakkelijk biologisch afbreekbaar zijn en niet op de vuilnisbelt belanden.
 2. Gerecycleerde sieraden – Gerecycleerde sieraden zijn een geweldige manier om je liefde voor het milieu te tonen. Het is ook een geweldige manier om je unieke stijl te laten zien! Je kunt gerecyclede sieraden vinden van allerlei materialen, waaronder metaal, glas en plastic.
 3. Herbruikbare tassen – Een herbruikbare tas is een geweldig cadeau voor iedereen die graag duurzaam winkelt. Ze zijn ook perfect voor mensen die met de fiets of te voet reizen, omdat ze dan al hun spullen op één plek kunnen bewaren.
 4. Zelfgemaakt eten – Als je goed bent in de keuken, waarom maak je dan geen zelfgemaakt cadeau voor je geliefden? Er zijn eindeloze mogelijkheden als het gaat om zelfgemaakte voedselgeschenken, van koekjes en cake tot jam en chutneys.

Planten zijn het voorbeeld van een duurzaam en groen cadeau.

Planten zijn geweldige duurzame geschenken omdat ze een hernieuwbare bron zijn. Ze produceren ook geen afval, dus ze zijn perfect voor de milieubewuste persoon. Bovendien helpen planten de luchtkwaliteit te verbeteren, wat goed is voor zowel het milieu als de gezondheid van de ontvanger.

Geef en beleving cadeau!

Duurzame cadeaus hoeven niet saai te zijn! De beste cadeaus zijn diegene die blijvende herinneringen creëren. In feite zijn er een aantal unieke en interessante educatieve geschenken. Hier zijn een paar van onze favorieten:

 1. Een korte taalcursus bij bijvoorbeeld de lokale volksuniversiteit.
 2. Stadswandelingen, strandwandeling, boswandeling of bijvoorbeeld een wildpluk wandeling.
 3. Tickets voor een concert of show.
 4. Een kookles.

Dit zijn slechts enkele ideeën om je op weg te helpen. De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat om belevenis cadeaus!

En tenslotte nog een paar duurzame overwegingen:

 • De sleutel tot het geven van een geweldig cadeau is ervoor te zorgen dat het daadwerkelijk wordt gebruikt. Anders had je net zo goed geen moeite hoeven doen. Als je niet zeker weet of de persoon je geplande cadeau zal gebruiken, vraag het dan gewoon!
 • Houd duurzaamheid in gedachten bij het maken van je keuzes. Een skydive kan een coole ervaring zijn, maar het is niet erg duurzaam vanwege het brandstofverbruik van het vliegtuig. Als je iemand mee uit eten neemt, kies dan het restaurant met meer plantaardig voedsel in plaats van de grillplek verderop in de straat. En als je een reis naar een andere stad plant, neem dan het openbaar vervoer in plaats van de auto of het vliegtuig. Je krijgt het idee!
 • Jouw acties beïnvloeden de wereld. Met gaven kun je ook anderen beïnvloeden. Kies welk effect je wilt hebben op mens en milieu.

Een laatste ding om in gedachten te houden bij het geven van duurzame geschenken is dat het de gedachte is die telt.

Je dierbaren zullen elk geschenk waarderen dat voortkomt uit bedachtzaamheid en oprechte zorg. Dus maak je geen zorgen als heb je niet het perfecte cadeau in gedachten. Denk er gewoon over na en je zult zeker iets vinden waar ze van zullen houden!