Duurzaam reizen is belangrijker dan ooit. En je past het makkelijk toe.

duurzaam reizen

Duurzaam reizen is nu belangrijker dan ooit. Nu de klimaatverandering grote gevolgen heeft voor de planeet, is het cruciaal dat we allemaal ons steentje bijdragen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. En een van de beste manieren om dat te doen is door duurzaam te reizen.

Duurzaam reizen is in feite reizen op een manier die geen negatieve invloed heeft op het milieu. Dit kan van alles betekenen, van het kiezen van milieuvriendelijke vervoersmogelijkheden tot licht inpakken om je impact te minimaliseren.

Als je duurzamer wilt reizen, bekijk dan deze 10 tips. Van het kiezen van het juiste vervoer tot efficiënt inpakken, wij hebben het voor je geregeld. Dus ga je gang en begin met het plannen van je volgende duurzame reis!

Wat is duurzaam reizen en waarom is het belangrijk?

duurzaam reizen verwijst naar de praktijk van het nemen van voorzorgsmaatregelen om de negatieve gevolgen van toerisme voor het milieu en de lokale gemeenschappen te verminderen. Het omvat alles van het verminderen van energieverbruik en afvalproductie tot het kiezen van duurzame vervoersopties en het verblijven in milieuvriendelijke accommodatie.

Duurzaam reizen wordt steeds belangrijker nu de wereldwijde toerisme-industrie blijft groeien. In 2017 reisden 1,4 miljard mensen naar het buitenland en dat aantal zal naar verwachting toenemen tot 1,8 miljard in 2030. Met zoveel mensen die elk jaar reizen, is het belangrijker dan ooit om rekening te houden met de manier waarop we reizen.

Er zijn veel manieren waarop we allemaal kleine veranderingen in onze reisgewoonten kunnen aanbrengen die een grote impact op de planeet kunnen hebben. Hier zijn 10 eenvoudige tips voor duurzaam reizen:

1. Pak licht in

Als je inpakt voor een reis, bedenk dan wat je echt nodig hebt en laat de rest thuis. Overbodige bagage neemt niet alleen ruimte in beslag en maakt u zwaarder, maar genereert ook extra afval dat op de juiste manier moet worden afgevoerd.

2. Kies voor duurzaam vervoer

Als je lokaal reist, kies dan voor duurzame vervoersmogelijkheden zoals lopen, fietsen of gebruik van het openbaar vervoer in plaats van autorijden. Als je toch moet rijden, probeer dan te carpoolen met anderen.

3. Verblijf in milieuvriendelijke accommodatie

Zoek naar hotels, pensions en hostels die als milieuvriendelijk zijn gecertificeerd door organisaties als Green Key of EarthCheck. Zij hebben waarschijnlijk een lagere milieu-impact dan traditionele accommodatieverschaffers.

4. Neem uw eigen waterfles en snacks mee

BYOB (bring your own bottle) is een geweldige manier om afval te verminderen tijdens het reizen. In plaats van flessen water of snacks te kopen telkens als je honger hebt, neem je je eigen herbruikbare fles of tas mee, gevuld met gezonde snacks zoals fruit en noten.

5. Vermijd buitensporige vliegreizen

Vliegen is een van de meest koolstofintensieve manieren om te reizen, dus probeer het indien mogelijk te vermijden. Als u toch moet vliegen, boek dan indien mogelijk rechtstreekse vluchten en probeer uw vluchtuitstoot te compenseren met een koolstofcompensatieprogramma zoals Atmosfair of ClimateCare.

6. Loop of fiets waar mogelijk

Wandelen en fietsen zijn geweldige duurzame reisopties die u ook helpen actief te blijven tijdens uw vakantie. U krijgt niet alleen wat beweging, maar u kunt uw bestemming ook in een langzamer tempo verkennen en dingen zien die u in de auto zou missen.

7. Gebruik duurzame producten

Probeer waar mogelijk duurzame producten te gebruiken, zoals biologisch voedsel, natuurlijke cosmetica en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Deze producten zijn vaak minder belastend voor het milieu dan conventionele alternatieven.

8. Winkel bij lokale bedrijven

Als je op vakantie gaat winkelen, doe dat dan bij lokale bedrijven in plaats van bij grote winkelketens. Dit helpt de lokale economie te stimuleren en vermindert uw ecologische voetafdruk.

9. Doe vrijwilligerswerk of neem deel aan initiatieven voor duurzaam toerisme

Als je echt een verschil wilt maken, overweeg dan om vrijwilligerswerk te doen of te doneren aan initiatieven voor duurzaam toerisme. U kunt ook op zoek gaan naar ecotours en andere duurzame toeristische activiteiten die de negatieve gevolgen van traditioneel toerisme helpen compenseren.

10. Onderwijs jezelf en anderen over duurzaam reizen

Ten slotte is een van de beste dingen die je kunt doen voor duurzaam reizen jezelf en anderen voorlichten over dit onderwerp. Deel wat u hebt geleerd met uw vrienden en familie en moedig hen aan om ook duurzaam te reizen.

Duurzaam reizen is niet alleen een optie – het is een noodzaak. Met een beetje inspanningkunnen we allemaal van duurzaam reizen een deel van ons leven maken en onze planeet helpen bewaren voor toekomstige generaties.

Hoe kies je het juiste vervoer?

Bij duurzaam reizen is vervoer een belangrijke factor. Hier volgen enkele tips om de juiste vervoerswijze te kiezen:

 • Loop of fiets waar mogelijk. Wandelen en fietsen zijn twee van de meest duurzame vormen van vervoer. Ze zijn ook ideaal om actief te zijn en nieuwe plaatsen te verkennen.
 • Gebruik het openbaar vervoer. Openbaar vervoer is een andere grote duurzame optie, vooral als je lokaal reist. Het kan het verkeer en de files helpen verminderen, en het produceert minder uitstoot dan autorijden.
 • Carpoolen. Als je moet rijden, overweeg dan om met anderen te carpoolen om het aantal auto’s op de weg te verminderen. Dit helpt niet alleen de uitstoot te verminderen, maar kan u ook geld besparen op benzine.
 • Zoek naar duurzame vervoersmogelijkheden. Er zijn een aantal duurzame vervoersopties beschikbaar, zoals lopen, fietsen, openbaar vervoer en carpoolen. Kies de optie die het beste bij uw behoeften en voorkeuren past.
 • Vlieg minder vaak. Vliegen is een van de meest koolstofintensieve manieren om te reizen, dus probeer het indien mogelijk te vermijden. Als u toch moet vliegen, probeer dan rechtstreekse vluchten te boeken en compenseer uw vluchtuitstoot met een koolstofcompensatieprogramma.

Tips om licht in te pakken voor op reis.

Een van de beste dingen die u kunt doen om uw ecologische voetafdruk te verkleinen, is licht inpakken. Hier zijn enkele tips om efficiënt in te pakken:

 • Pak alleen essentiële spullen in. Probeer alleen het essentiële in te pakken, zoals kleding, toiletartikelen en medicijnen. Zo vermindert u het gewicht van uw bagage en wordt het in- en uitpakken gemakkelijker.
 • Kies veelzijdige kleding. Kies kleding die je op meerdere manieren kunt dragen. Zo pak je minder kledingstukken in en hoef je op vakantie minder vaak de was te doen.
 • Neem duurzame producten mee, zoals biologisch voedsel, natuurlijke cosmetica en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Deze producten zijn vaak minder schadelijk voor het milieu dan conventionele alternatieven.
 • Rol je kleren op in plaats van ze op te vouwen. Dit is een geweldige manier om ruimte te besparen in je bagage. Door je kleren op te rollen blijven ze ook kreukvrij.
 • Bewaar voorwerpen in je handbagage. Bewaar, indien mogelijk, alle voorwerpen die je tijdens de vlucht nodig hebt in je handbagage, zoals een boek, een koptelefoon of een reiskussen. Zo hoeft u minder spullen in te checken en loopt u het risico dat ze zoekraken of beschadigd raken.
 • Pak licht in voor korte trips. Als u maar een paar dagen weggaat, hoeft u niet veel bagage mee te nemen. Neem gewoon het essentiële mee en laat het overschot thuis.