Start met duurzaam tuinieren in kleine tuinen. Het is leuk en makkelijk!

duurzaam tuinieren in kleine tuinen

Veel van ons wonen in kleine ruimtes, zeker in de grote steden waar de gemiddelde prijs per vierkante meter hoog is. Een enorm weelderige achtertijd of het hebben van een moestuin is tegenwoordig een luxe. 

Maar als je toch wat eigen groente en/of kruiden wilt verbouwen kan dit ook al in kleine ruimtes. Je moet gewoon wat creatiever zijn. En nu veel van ons toch eer biologisch willen eten (of lokaal) is het starten van een eigen tuintje, hoe klein ook, een uitkomst. 

Het voordeel van duurzaam tuinieren in kleine tuinen is dat jouw ecologische footprint verkleint wordt. En natuurlijk geeft het ook ontzettend veel voldoening als jij jouw eigen groente ziet groeien. En ook niet onbelangrijk, je zult merken dat het ook veel beter smaakt. 

Er gaat niets boven het zetten van je tanden in een verste tomaat die je net zelf van de rank getrokken hebt. 

Er zijn echter wel een paar tips voor als je wilt beginnen met een stadstuintje. En dan wel eentje op een duurzame manier. Ik heb zes tips voor je op een rijtje gezet. En natuurlijk zijn de tips ook toe te passen als je wel een grotere tuin hebt,

1. Kijk goed naar hoe je woont en hoe het licht binnenkomt.

Bij het plannen van je tuintje (of terras) is het belangrijk om te bekijken hoe het ligt? Komt er veel natuurlijk ligt? Komt er direct zonlicht? En zo ja, voor hoeveel uren per dag? Dat geldt ook voor als je een binnentuin wilt aanleggen.

Voor binnentuintjes is he bijvoorbeeld ook goed op bekijken hoe breed je vensterbanken zijn (en welke maat potten erop passen) of wat de afwerking is van de muren. Helemaal als je met verticale tuinen gaat werken.

Hangende planten kunnen zwaar worden en je wilt natuurlijk niet dat alles in de nacht naar beneden komt zetten. 

Vooral de hoeveelheid licht is belangrijk als je groentes wil gaan kweken. Deze moeten naar verhouding veel licht hebben. 

Andere belangrijke elementen zijn temperatuur en luchtvochtigheid. Heb je de omgeving goed in kaart gebracht? Dan kun je gaan kijken welke planten, groenten en kruiden passen bij jouw persoonlijke leefomgeving. 

En als je het goed uitkient kun je zelf het hele jaar gaan genieten van eten uit je eigen tuintje. En ook niet onbelangrijk, planten zorgen voor een gezond leefklimaat.

Soms is enige creativiteit wel vereist. Als je echt heel klein woont is een verticale tuin of hangende tuin een optie. Tomaten, paprika’s, mini aubergines en komkommer kunnen prima in een hangend tuintje. 

 Als je in een klein appartement werkt zonder buitenruimte of brede vensterbanken (hallo, ik!), overweeg dan om een ​​verticale tuin of een binnenrooster te installeren. Een andere optie is om een ​​omgekeerde hangende tuin te creëren; Tomaten, paprika’s, bonen, miniatuur aubergines en komkommers kunnen allemaal op deze manier worden gekweekt! 

2. Maak gebruik van gerecyclede potten en plantenbakken

Als je eenmaal weet wat je wil laten groeien, en waar, kies dan goede bakken en potten. De meest duurzame variant is recyclen. Ga naar lokale tweedehandswinkels en struin daar lekker rond voor een exemplaar wat helemaal bij jouw interieur past. 

Maar ben je wat creatiever? Van oude houten kistjes, ouden glazen potten, of oude jute koffiezakken creëer je in een handomdraai zelf de leukste bakken. 

Maar ook oude grote koffiemokken doen het goed als kruidenpot. Wil je liever niet gaan voor tweedehands (of je kunt niks leuks vinden) kies dan eens voor een pot van de lokale pottenbakker. 

Er zijn natuurlijk ook duurzame opties te koopt. Bijvoorbeeld jute plantenzakken of potten gemaakt van gerecycled plastic. En zelfs potten met drijvend plastic uit onze oceanen.

Een klein beetje duurzamer je tuin inrichting is niet moeilijk en maakt de wereld wel gelijk een stuk mooier. 

3. Kies voor turfvrije grond voor duurzaam tuinieren in kleine tuinen.

Je wilt je planten natuurlijk wel goed vertroetelen. Maar koop dan wel biologische, en trufvrije, merken. Kies echt een grondsoort die het beste past bij de plant die jij wilt laten groen. En het maakt voor de grond ook uit of je de plant gaat opkweken of dat je al een volwassen plant hebt.

Heb je er geen verstand van? Laat je door een lokale kweker dan goed informeren. Want de juiste voeding laten je planten stralen. 

Zoek wel altijd naar organische grond waaraan komst is toegevoegd. Dit is namelijk goed voor de biodiversiteit van de grond. Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag met composteren. En zelf in het klein (op het aanrechtblad) kun je het al doen.

Je moet er even inkomen maar naar verloop van tuin gaat het als vanzelf. 

4. Kies ook voor een eetbaar tuintje. 

Het ligt er natuurlijk een beetje aan of je binnen of buiten gaat kweken en wat je wensen hierbij zijn. Wortelen, microgroenten, sla, tomaten en kruiden kunnen allemaal goed binnen worden gekweekt. 

Let er wel op dat ze voldoende zonlicht en water krijgen. Anders is al je harde werk voor niets geweest. 

Dwergavocado- citroen-, en sinaasappelbomen werken ook goed binnen. Maar dit zijn planten voor mensen die over iets meer geduld beschikken. Het kan namelijk wel een paar jaar duren voordat de boompjes fruit gaan produceren. 

Wil je snel resultaat? Of heb je nog niet echt groene vingers? Begin het avontuur dan met kruiden, bladgroenten, paprika’s en tomaten. 

Hieronder een korte lijst van wat er nodig is per categorie:

Kruiden 

 • Veel licht en warmte nodig
 • Oogst elke 2-3 weken 
 • Kleinere ruimte nodig 

Bladgroenten 

 • Veel licht, maar kunnen tegen een koelere plek
 • Snelgroeiend 
 • Oogst en hergroei 

Paprika ‘s 

 • Veel licht en warmte 
 • Kleinere jalapeño-, chili- en habanero-paprika’s zijn geweldig om mee te beginnen 
 • Zelf -bestuivend en graag droge grond tussen de gietbeurten 

Tomaten 

 • Veel licht en warmte Cherrytomaten 
 • en kleinere variëteiten zijn prima om mee te beginnen 
 • Zelfbestuivend

Ben je toe aan een nog eenvoudigere opstap? Begin dan met lente uitjes of gember. Deze kunnen allebei doorgroeien uit wat je in de winkel koopt. 

De lentuitjes (het bolletje) zet je eerst in een klas water. Verschoon welk elke dag het water. Je zult zien dat er heel snel wortels uitkomen. En na een paar dagen zie je het lente uittje groeien. Na een weekje kun je ze overzetten in een pot met grond.

En voor de gember geldt. Snijdt de biologische gember in stukken van 1 centimer. Leg de schrijver in de volle ondiepe grond. Plaats de gember in indirect zonlicht. Geef de pot dadelijk water en je kunt zien hoe de gember elke dag groeit. 

Als je deze successen hebt geproefd kun je door met de volgende fase van je moestuintje. 

5. Composteren kun je leren.

Je eigen compost maken heeft meerdere voordelen.  Eén van de redenen is om het huishoudelijk afval te verkleinen. En natuurlijk kun je met de zelfgemaakte compost jouw eigen tuintje weer voeden. En zo is de cirkel weer rond. 

De compost is goed voor de voedingsbodem van de planten. Het vermindert plagen en het bespaart je ook nog eens op (dure) plantenvoeding. En gelukkig heb je nu ook hippe en duurzame compostbakken die je met plezier op het aanrecht zet.

Laat je goed adviseren welke voedingsstoffen er species nodig zijn over de planten die jij wilt gaan kweken. 

6. Deel de oogst en geniet van je succes!

En dit is toch wel één van de leukere onderdelen van het tuinieren op kleine schaal. Het oogsten. En ik geef toe, je hebt wat geduld nodig, maar uiteindelijk zul je beloond worden met heerlijke lekkernijen. 

Heb je nog geen mega oogst? Maak er dan eens een lekker maaltijd van voor vrienden. En inspireer hierna je vrienden om ook zelf dingen te gaan verbouwen. 

Heb je op een gegeven moment teveel? En komen de tomaten de oren uit? Deel het dan met vrienden en buren. Er zijn ook vaak wel buurt apps waar je groente en kruiden kwijt kan aan mensen die het wat minder breed hebben. 

En ik veel plaatsen (ook waar ik woon) hebben ze stad-tuinbouw projecten. Hier weten ze veel van composteren en het verbouwen van groentes in kleine ruimtes. Vaak kun je er ook terecht voor stekjes. 

Ga ervoor en geniet van de heerlijke oogst die je na wat geduld op je bord krijgt. 


 1. Wat is duurzaam tuinieren?

  Met duurzaam tuinieren in kleine tuinen verklein je jouw ecologische footprint.

 2. Wat zijn tips om snel duurzaamheid in je tuin te starten

  1. Maak gebruik van gerecyclede potten en plantenbakken.
  2. Composteer zelf.
  3. Gebruik regenwater om je planten water te geven.
  4. Maak een eigen moes- en kruidentuin.
  5. Kijk goed naar de ligging van de tuin (en hoeveelheid zon) en pas je planten daarop aan.

 3. Waarom minder tegels (en meer planten) in je tuin goed is!

  Door in plaats van tegels planten in je tuin te plaatsen kan het regenwater goed wegzakken in de bodem. Hierdoor wordt het grondwater goed aangevuld en hebben we minder last van overstromingen. Ook wordt de tuin een stuk minder warm in de zomer en geef je ruimte aan vogels en vlinders.