De duurzame baby slaapzak, een musthave voor jou als jonge ouder. 

duurzame baby slaapzak

Een baby slaapzak is super handig om jouw baby goed, warm, en veilig te laten slapen. Welke baby slaapzak het meest geschikt is hangt af van verschillende dingen zoals de temperatuur in de kamer en het slaapgedrag van jouw kindje. 

Maar ook het materiaal is van belang. En dan ook niet te vergeten hoe de slaapzak gemaakt is. Gelukkig zijn duurzame slaapzakken voor baby’s nu overal te koop. 

Waarom kiezen voor een duurzame baby slaapzak?

De redenen zijn er genoeg. Een paar belangrijke argumenten op een rijtje:

1. Geen chemische (en dus schadelijke) stoffen. 

De huid is een kwetsbaar orgaan en helemaal bij de kleinsten onder ons. De babyhuid is extra gevoelig en het is dus belangrijk om hier heel voorzichtig mee om te gaan. 

Bij het verbouwen van ‘normaal’  katoen worden er grote hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. En ook al was je de slaapzakken (of kleding) er zullen altijd kleine restjes achterblijven. 

2. Duurzame slaapzakken zijn ethisch verantwoord.

Je kent de ramp vast nog wel in Bangladesh. En nog steeds worden mensen in de kledingindustrie uitgebuit. Persoonlijk een zeer goede reden om alleen te gaan voor duurzame varianten. Dus ook voor de slaapzakken. 

Natuurlijk wil je dat jouw kind heerlijk kan knorren in een veilige slaapzak. Maar ook die moeders die hard in de fabriek werken voor een hongerloon willen dat hun kind veilig opgroeit. 

En mocht je nu misschien denken; dit gebeurt alleen aan de andere kant van de wereld. Helaas niet. Ook in Turkije werken momenteel Syrische vluchtelingen in de kledingindustrie. En daarvan zijn er veel kinderen. 

Dus dichterbij gemaakt wil dus niet altijd zeggen dat het duurzaam is gemaakt. Let dus goed op de labels en check de bedrijven. Lang leve Google is een hoop te achterhalen. 

3. Niet duurzaam katoen belast het milieu.

De productie van ‘gewoon’ katoen belast het milieu enorm. En dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheden chemicaliën die ermee gemoeid zijn. 

Maar ook de hoeveelheid water die met de katoenteelt gepaard gaat is enorm. Je zult het waarschijnlijk niet geloven in het productieproces van 1 t-shirt wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 2500 liter water. De teelt van een kilo katoen kost gemiddeld 8000 liter water

De hoeveelheid water die wordt gebruikt, verschilt sterk per gebied. Zo kost de teelt van een kilo katoen volgens het Water Footprint Network in China ‘slechts’ 4000 liter water, tegenover 22.000 liter in India.( 14 jul. 2015}

Het kan dus een enorme impact hebben door goed naar de labels te kijken waar het biologisch katoen van de slaapzak vandaan komt. 

Ook biologisch katoen kost veel water. Het grote voordeel is dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Bij deze teelt wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke middelen zoals knoflookstengels die de schadelijke insecten wegjagen.

Ook zorgen de biologische teelt boeren voor goede wisselteelt. Katoen wordt om de zoveel jaren afgewisseld met gewassen zoals peulvruchten of granen. Grond wordt hierdoor minder uitgeput wat de kans op ziektes en een mislukte oogst verkleind. 

Het verbouwen van biologisch katoen is over het algemeen ook beter voor de boeren, zij krijgen en eerlijke prijs en werken in betere omstandigheden.

Wat zijn de voordelen van een duurzaam katoenen slaapzak voor jouw baby

 • Katoen is een natuurlijke stof die warm is in de winter en fris in de zomer. 
 • Katoen neemt veel vocht op. Katoen kan tot 20% van het eigen gewicht aan vocht opnemen. 
 • Het is luchtdoorlatend waardoor de baby zijn eigen warme goed kwijt kan.
 • Sterk en gaat daardoor lang mee.
 • Slaapzakken van katoen zijn makkelijk te onderhouden. Je kunt het zelfs extreem warm wassen (als het niet gekleurd is). 

Wat zijn de voordelen van een baby slaapzak?

 • Een slaapzak (uiteraard goed passend) houdt je baby warm als hij of zij slaapt. Ook als er heen en weer gedraaid wordt. Een deken of een laken kan makkelijk afgetrapt worden waardoor je baby het koud kan krijgen. 
 • Heb jij een baby die graag de wereld verkent en klautert? Met een slaapzak wordt dit kunstje wat moeilijker zodat jij ook rustig kunt slapen.
 • De slaapzak houd je kind veilig. Zo kunnen er niet ongewenst voetjes tussen de spijlen terecht komen. 
 • Ook wordt draaien moeilijk. Jouw kleintje komt dus niet per ongeluk op de buik terecht. 
 • Minder kans op verstikking omdat de slaapzak goed om het lijfje zit. Bij dekens of lakens kan het hoofdje eronder beland. En je wilt natuurlijk wel een veilige slaapplek. 

Soorten baby slaapzakken

Er zijn verschillende soorten slaapzakken te koop. Welke je kiest, hangt af onder andere af van het slaapgedrag van je baby en het seizoen. Maar in het algemeen gesproken gebruik je in de winter een slaapzak met lange mouwen, voetjes en een voering.

Er zijn slaapzakken voor elk seizoen maar er zijn ook de zogenoemde vier seizoenen slaapzakken. Vaak hebben deze slaapzakken aan de uiteinden wantjes die je over de handjes heen kan doen als het kouder wordt. 

Er zijn ook slaapzakken waarbij je de mouwen in het voor-en najaar van de slaapzak kunt ritsen. Multifunctioneel dus. Zo heb je niet tig soorten slaapzakken nodig wat natuurlijk ook weer heel duurzaam is want  hoe minder we nodig hebben, hoe minder we het milieu belasten. 

Let erop dat de sluiting van de slaapzak veilig is.

Kies altijd voor een baby slaapzak die je dichtdoet met een rits aan de voorzijde. Dus niet een slaapzak die knopen heeft. Want de knopen kunnen loslaten en opgegeten worden. 

Kies er ook voor dat de richt naar beneden dichtgaat. Hierdoor kan jouw kindje ‘m minder gemakkelijk zelf openkrijgen. 

Er zijn ook slaapzakken met een opening aan de onderkant. Deze trek je aan over het hoofd. Deze slaapzakken zijn vooral handig als het wat warmer weer wordt. Je kunt deze slaapzak dan aan de onderkant loslaten waardoor jouw kindje de warmte via de voeten kwijt kan.

Kortom er zijn heel veel mogelijkheden en opties. Voor iedereen is er wel iets passends te vinden. Maar koop vooral een duurzaam exemplaar. Kleine aanpassingen in ons koopgedrag kunnen een enorme impact hebben op de wereld. 


 1. Waarom kiezen voor een duurzame baby slaapzak?

  1. Geen chemische (en dus schadelijke) stoffen. 
  2. Duurzame slaapzakken zijn ethisch verantwoord.
  3. Niet duurzaam katoen belast het milieu.

 2. Wat zijn de voordelen van een katoenen (baby) slaapzak?

  1. Katoen is een natuurlijke stof die warm is in de winter en fris in de zomer. 
  2. Katoen neemt veel vocht op. Katoen kan tot 20% van het eigen gewicht aan vocht opnemen. 
  3. Het is luchtdoorlatend waardoor de baby zijn eigen warme goed kwijt kan.
  4. Sterk en gaat daardoor lang mee.
  5. Slaapzakken van katoen zijn makkelijk te onderhouden. Je kunt het zelfs extreem warm wassen (als het niet gekleurd is). 

 3. Wat zijn de voordelen om je baby te laten slapen in een slaapzak?

  1. Een slaapzak (uiteraard goed passend) houdt je baby warm als hij of zij slaapt. Ook als er heen en weer gedraaid wordt. Een deken of een laken kan makkelijk afgetrapt worden waardoor je baby het koud kan krijgen. 
  2. Heb jij een baby die graag de wereld verkent en klautert? Met een slaapzak wordt dit kunstje wat moeilijker zodat jij ook rustig kunt slapen.
  3. De slaapzak houd je kind veilig. Zo kunnen er niet ongewenst voetjes tussen de spijlen terecht komen. 
  4. Ook wordt draaien moeilijk. Jouw kleintje komt dus niet per ongeluk op de buik terecht. 
  5. Minder kans op verstikking omdat de slaapzak goed om het lijfje zit. Bij dekens of lakens kan het hoofdje eronder beland. En je wilt natuurlijk wel een veilige slaapplek.