Onze viervoeters verdienen een duurzame hondenmand (van gerecycled materiaal). 

De meeste hondenmanden zijn verre van duurzaam. Meestal worden de manden voor onze trouwe viervoeters in massa geproduceerd en ook nog eens van goedkope materialen gemaakt. Sommigen zijn bevatten zelfs ongezonde of zelfs gevaarlijke stoffen. 

En dat willen we natuurlijk niet voor onze prinsen en prinsessen. Tijd voor een duurzaam exemplaar. Maar bestaan die eigenlijk wel?

Duurzame hondenmanden bestaan en ze zijn nog hip ook. Gemaakt van biologisch of geupcycled katoen. Er zijn zelfs manden van gerecyclede petflessen. Een milieuvriendelijke hondenmand aanschaffen was nog nooit zo leuk. En de designs zijn een plaatje!

Er is een groeiend aantal merken wat aan duurzaamheid begint te denken. Gelukkig. En die trend zet zich ook door in de producten voor honden. Je kunt je de hipste hondenmand kopen die duurzaam gemaakt is en/of van duurzame materialen gemaakt is. 

Als we duurzamer willen zijn in ons leven, kan dat ook gelden voor onze viervoeter die milieuvriendelijke, niet-giftige meubels verdienen. Bekijk hieronder onze selectie!

Hoe groot moet een hondenkussen zijn?

Als je eenmaal een spannend exemplaar hebt gevonden is de maat van belang. Een te grote mand kan ervoor zorgen dat de hond geen veilig knus holletje kan maken. En in te kleine mand is het vinden van een goede slaaphouten moeilijk.

En sommige hondenkinderen loungen nogal uitgebreid. Dus de maat is echt heel persoonlijk. Maar hieronder wel een paar richtlijnen waar je rekening mee kan houden .

 Een andere manier om de maat van de hondenmand te bepalen is om je hond op te meten als hij in zijn favoriete slaaponding ligt. Ligt hij (of zij) graag helemaal langruit kies dan voor een kussen waarbij er genoeg ruimte is.

Ligt de hond liever opgekruld? Neem dan de maat en tel er 10 cm extra bij op. 

In het algemeen hebben puppy’s meer behoefte aan geborgenheid en een veilige plek. Daarmee zou een hondenmand met een wat opstaande rand ideaal zijn. Hou er wel rekening dat een puppy snel groeit, koop de mand dus wat ruimer. 

Als je een te grote hondenmand hebt wordt de mand niet lekker warm. Heb je een te kleine mand? Dan kan de hond niet de goede slaaphouding vinden. Ze kunnen zelfs spierpijn krijgen omdat hun poten en rug geen goede ondersteuning krijgen. 

Als een mand niet comfortabel aanvoelt (om welke reden dan ook) zal de hond er niet graag in liggen. En een goede plek om uit te rusten is nodig voor het welzijn van jouw harige vriend. 

Waar zet je een hondenmand neer?

Zet de hondenmand neer op de plek waar jouw hond het liefste vanuit zichzelf gaat slapen. Zo eenvoudig kan het zijn. En echt elke hond heeft een andere voorkeur. Sommigen willen het liefst rustig slapen terwijl anderen het liefst overal bij willen zijn.

Hetzelfde geldt voor temperaturen. Mijn hond duwt het liefst de mand in de openhaard als het zou kunnen. Uiteraard moet je wel een veilige plek creëren. 

Het is wel belangrijk om niet de hele tijd met de mand te gaan slepen. Honden vinden het erg fijn om hun eigen plek te hebben. Steeds wisselen is dus geen goed idee. 

Welke duurzame hondenmand moet ik kiezen? 

Zoveel mensen (en honden) zoveel wensen. Je kunt kiezen huis kunststof hondenmanden, hondenmanden van stof, honden kussens, hondensofa’s. Niks is te dol vandaag de dag.

Het enige wat telt is, wat wil jouw hond? Wil hij lekker languit liggen (dan zijn kussens ideaal) of ligt hij het lieft beschermd (dan een mand met opstaande rand). 

Ook is het goed om na te denken over het karakter van je hond. Is het zo’n eentje die het liefst drie keer per dag een vijver induikt? Dan kan een kunststof mand met wasbare hoes een betere oplossing zijn dan een witte fluffie hondenmand. 

Kortom kijk goed naar je viervoeter en pas daar de mand op aan. En echt voor elk harig wonder is wel een passende (en duurzame) hondenmand te vinden. 

Hondenmand met gerecyclede vullen van oude flessen

Hoe maak je een hondenmand schoon? 

De ene mand is makkelijker schoon te maken dan de ander. Dat is natuurlijk geen rocket science. Het is dan ook belangrijk om bij de aanschaf van een mand goed te kijken naar de mogelijkheden om deze schoon te maken.

Eén ding waar je goed op moet letten is of het kussen een rits heeft zodat je de hoes eenvoudig in de wasmachine kan stoppen. De meeste hoezen zijn te wassen in de wasmachine op 30 graden. Niet al te warm dus. 

Vaak kun je ook de vulling wassen. Maar doet dit niet te vaak. 

Als de randen niet in de wasmachine kunnen dan kun je een stoomreiniger gebruiken. Ideaal om alle bacteriën eens goed te verwijderen. 

Maar naast het wassen is het ook goed om de hondenmand met regelmaat te laten luchten. Echt wekelijks een lucht beurtje doet wonderen. Elke week wassen is niet aan te raden omdat de stof hier wel veel onder te lijden heeft. 

Let er wel op als je de mand in de wasmachine gooit dat alle takjes/blaadjes eruit zijn. Ik spreek uit ervaring dat lossen takjes in de wasmachine niet heel goed zijn voor de wasmachine zelf. 

Geen wasbare hondenmand?

Heb je toch een niet wasbare hondenmand gekocht? Zuig ‘m dan vaak uit. Hierdoor voorkom je dat vuil en haren te lang blijven liggen en gaan stinken.

Zie je een vlek? Haal het gelijk weg met wat water en groene zeep. 

Begint de mand te ruiken? Leg ‘ dan buiten neer om eens even goed te laten luchten. Eigenlijk zou je dat wekelijks moeten doen. Zo krijg je geen nare geurtjes en blijft de hondenmand zo lang mogelijk mooi en fris.


  1. Bestaan duurzame hondenmanden?

    Duurzame hondenmanden bestaan en ze zijn nog hip ook. Gemaakt van biologisch of geupcycled katoen. Er zijn zelfs manden van gerecyclede petflessen. Een milieuvriendelijke hondenmand aanschaffen was nog nooit zo leuk. En de designs zijn een plaatje!

  2. Waar zet je een hondenmand neer?

    Zet de hondenmand neer op de plek waar jouw hond het liefste vanuit zichzelf gaat slapen. Zo eenvoudig kan het zijn. En echt elke hond heeft een andere voorkeur. Sommigen willen het liefst rustig slapen terwijl anderen het liefst overal bij willen zijn.

  3. Welke hondenmand moet ik kiezen?

    Het enige wat telt is, wat wil jouw hond? Wil hij lekker languit liggen (dan zijn kussens ideaal) of ligt hij het lieft beschermd (dan een mand met opstaande rand). Ook is het goed om na te denken over het karakter van je hond. Is het zo’n eentje die het liefst drie keer per dag een vijver induikt? Dan kan een kunststof mand met wasbare hoes een betere oplossing zijn dan een witte fluffie hondenmand.