Een opgeruimd huis met duurzame opbergmanden.

duurzame opbergmanden

Met een duurzame opbergmand kun je al het rondslingerend spul in huis opruimen. Onmisbaar dus in ieder interieur. Maar je kunt ze ook gebruiken als plantenmanden, hippe muurversiering of als laden in een kast. Recycle de manden steeds opnieuw. 

Opruimen is een dingetje vooral als je moeite hebt met dingen weggooien. De vraag die jij jezelf volgens Marie Kondo dan kunt stellen is: geeft het item je een blij gevoel? Zo ja, dan is het zaak dat je jouw spullen opbergt opbergt op een vaste plek. Een hippe en duurzame opbergmand kan je hierbij goed helpen.

Wat kun je op opbergen in een opbergmand?

Uit onderzoek blijkt dat mensen het gelukkigst zijn als spullen in huis een vaste plek hebben. Vooral voor de spullen die je op dagelijkse basis kwijt bent. Denk aan alle tijd die je kwijt bent aan het zoeken van je autosleutels of je telefoon. 

Van een meer georganiseerd huis wordt iedereen blij. Dus opruimen met opbergmanden is een must. En gelukkig zijn er een hoop hippe en duurzame opbergmanden te koop. Een paar ideeën wat je kunt opberggen in een mand. 

1. Speelgoed

Voor het opbergen van speelgoed zijn hoge manden handig. En vooral de exemplaren met een deksel. Binnen no-time heb je jouw woonkamer (of kinderkamer) weer opgeruimd. Gebruik verschillende manden voor verschillend soorten speelgoed. Zo hou je het lekker gescheiden en kunnen de kinderen hun favoriete speelgoed snel terug vinden.

2. Plaids en kussens

In de woonkamer heb je vaak veel rondslingerende accessoires die je niet elk moment van de dag nodig hebt. Ronde lage manden zijn ideaal voor je plaids, doeken en tijdschrijven. Wil je er extra aandacht op vestigen dan kun je ook kiezen voor een draadmand. Zo kun je er echte eyecatcher van maken.

3. Tijdschriften

Ook voor het opbergen van tijdschriften is een lage mand het handigst. Zo kun je snel bij jouw favoriete tijdschrift als je een momentje voor jezelf hebt. 

4. Opbergen van sokken

Wij zijn vast niet de enigen in de wereld die gek worden van het opbergen van sokken. En echt wij worden heel blij van de opvouw techniek van Marie Kondo. Kies er een hip mandje blij en je wordt echt blij van een opgeruimde kast. Hetzelfde geldt voor het opbergen van je ondergoed.

5. Opbergen van was en strijkgoed

Hoge manden met een deksel zijn super geschikt voor het opbergen van was en strijkgoed. En dan natuurlijk niet bij elkaar maar in twee verschillende manden (of zelfs meer). Let er bij het kiezen van de mand wel op dat als je er wasgoed in doet de mand tegen water kan. 

6. Plantenmand

Wij houden van recyclen. Ben je na een tijdje uitgekeken op een mand? Kies er dan voor om ‘m een nieuwe bestemming te geven. Bijvoorbeeld als plantenmand. Kleine mandjes staan ook super leuk in de keuken voor het opleuken van je kruiden. 

7. Wanddecoratie

Op Instagram en Pinterest zien we het steeds vaker voorbij komen. Wanden die opgefleurd worden met manden. Wij houden van die creativiteit. Let er wel op dat de manden niet te diep zijn. Kies een paar vrolijke exemplaren uit en in no-time heb je de muur opgepimt. Het is weer eens iets anders als foto’s.

Kleine vierkante mandjes doen het ook goed aan de muur als kleine kastjes (maak ‘m wel stevig vast). En natuurlijk kun je er niet al te zware spullen in zetten. Maar gebruik ‘m bijvoorbeeld als houder voor WC rollen. Maar ook in de keuken als alternatief voor een fruitmand kan het goed werken. 

8. Lades in een kast

Openkasten kunnen mooi staan. Maar vaak zijn ze ook een doorn in het oog. Want als je van nature niet zo georganiseerd bent kan zo’n kast snel rommelig ogen. Door een paar manden in de open vakken te zetten creëer je rust. 

9. Vaas 

Ben je jouw vazen een beetje zat? Zet ‘m dan eens in een mand. Je hebt ook super leuke opbergzakken die hier uitermate geschikt voor zijn. 

Waar zijn opbergmanden van gemaakt?

 1. Riet
 2. Papier
 3. Katoen
 4. Linnen
 5. Zeegras
 6. Bamboe
 7. Hout
 8. Rotan
 9. Metaal
 10. Canvas

Welk materiaal en welk formaat je kiest hangt af van waar je de mand voor gaat gebruiken. En natuurlijk ook welke stijl het beste bij jouw interieur past.

De voordelen van een opbergmand op een rijtje:

 • Geen rondslingerende spullen in huis. Een opgeruimd huis maakt je blijer. 
 • Een rommelige kast is zo opgeruimd door er een opbergmand in te zetten.
 • Multifunctioneel. Gebruik ‘m ook als plantenmand of hang ‘m aan de muur.
 • Door het bewaren van je dagelijkse spullen zoals autosleutels in mandjes vind je ze altijd snel terug. Geen stress meer als je de deur uit gaat. 
 • Opbergmanden zijn in alle soorten en maten te koop. Er is dus altijd wel een duurzaam exemplaar te vinden die precies in jouw interieur past. 

 1. Is het beter als spullen een vaste plek hebben?

  Uit onderzoek blijkt dat mensen het gelukkigst zijn als spullen in huis een vaste plek hebben. Vooral voor de spullen die je op dagelijkse basis kwijt bent. Denk aan alle tijd die je kwijt bent aan het zoeken van je autosleutels of je telefoon. Een (duurzame) opbergmand is de oplossing.

 2. Wie moet er een opbergmand gebruiken?

  Eigenlijk iedereen die z’n rondslingerende spullen op een vaste plek wil opbergen is gebaat bij een opbergmand of box. Ideaal voor speelgoed, sleutels. Maar ook leuk als plantenmand of hippe wanddecoratie.