Eenvoudige winkel gewoontes om plastic nu in de ban te doen.

winkel gewoontes om het plastic verbruik te verminderen

Volgens the Wall Street Journal wordt er jaarlijks in de Verenigde Staten ongeveer 100 miljard plastic aan boodschappen verbruikt. Wereldwijd is dit aantal nog schokkender. De schattig is dat het gaat om zo’n 500 miljard tot 1 biljoen plastic tassen. 

Een niet te bevatten aantal. En wist je dat een plastic zak slechts ongeveer 12 minuten gebruikt wordt alvorens die in de vuilnisbak beland? 

En dat terwijl al het afval van die plastic tassen oneindig ons milieu blijft vervuilen. Want wereldwijd wordt slecht vijf procent van al deze tassen effectief gerecycled. Dit betekent dus dat 95% van al dat plastic ronddwaalt (en nog heel lang blijft dwalen) op onze planeet. 

Hoe onze winkel gewoontes bijdragen aan een wereldwijd probleem. 

Plastic zakken zijn momenteel nog niet biologisch afbreekbaar waardoor ze meer dan 1000 jaar nog in onze natuurgebieden terug te vinden zijn. Vooral de kleine deeltjes plastic zijn een groot probleem. Vogels en zeedieren zien het vaak als voedsel waardoor ze vergiftigd worden en sterven.

Vooral zeeschildpadden zien drijvend plastic als hun favoriete prooi, kwallen.

En wanneer jij jouw favoriete zeevruchten eet, je raad het al, krijg ook jij al dat microplastic binnen. Ook zijn er al allerlei stranden op de wereld die bedenkt zijn met plastic afval. Plastic dat vooral uit rijke landen komt. Deze drijvende plastic eilanden moeten gestopt worden.

En gelukkig kunnen wij daar zelf ook een heleboel aan doen. Daarom in deze blog eenvoudige winkel gewoontes om plastic nu in de ban te doen.

7 Winkel gewoontes om het plast verbruik te verminderen

Er was een tijd dat wetenschappers geloofden dat plastic ons grote voordelen zou opleveren – en dat deed het ook voor medische benodigdheden en hygiëne. Het probleem is met wegwerpplastics – die binnen een jaar na productie worden weggegooid. Dit is een probleem dat we direct moeten aanpakken, en u kunt beginnen met het verminderen van uw plasticverbruik tijdens het winkelen. Deze schakelaars zijn eenvoudig genoeg om direct in uw dagelijks leven te implementeren: 

1. Gebruik geen plastic rietjes

We snappen het, een goede cocktail heeft een rietje nodig. Helemaal prima, maar kies er eentje die niet gemaakt zijn van plastic. Bijvoorbeeld een rietje van RVS

En zit je toevallig in een restaurant? Zeg gewoon dat je geen rietje nodig hebt. 

Bedenk eens hoeveel plastic er kan worden verminderd als iedereen zou stoppen met het drinken door plastic rietjes. Een kleine moeite maar met een verassend leuk resultaat. 

2. Gebruik herbruikbare tassen en productzakken

Omdat er elk uur wereldwijd ongeveer 1 miljoen plastic tassen worden gebruikt is het stoppen met gebruiken van deze tassen een gewoonte die zeker bijdraagt aan het voorkomen van nog meer plastic in onze oceanen. 

En echt het is bijzonder eenvoudig. Gebruik herbruikbare plastic tassen. Ze zijn makkelijk te nemen en je hebt zelfs tassen die gemaakt zijn gerecycled plastic

Ook kun je aan de slag met zakken voor het bewaren van voedsel. Zo zijn er hippe broodzakken en boterhamzakken om het gebruik van plastic te verminderen.

Maar je kunt boterhammen (en ander voedsel zoals kaas) goed bewaren in bijenwasdoeken. Echt met een paar kleine aanpassingen verminder jij het gebruik van plastic in jouw huishouden. 

3. Shop bij winkels die papieren zakken (en geen plastic zakken).

Je ziet het gelukkig als steeds meer, bedrijven die plastic in de ban doen. Nu zijn de gratis plastic tassen in Nederland al langere tijd verboden maar je ziet de plan tas nog overal. 

Stap over naar winkels die de plastic tas niet verkopen of gebruiken. 

Hoe kritischer wij als consument zijn des te eerder gaan de bedrijven over op een duurzamere variant. En gelukkig is dit een trend die je al steeds vaker ziet. 

Bij veel winkels kun je tegenwoordig ook een katoenen variant kopen. Een tof idee want die kun je lekker lang gebruiken en verzaakt niet de problemen die de plastic tas wel veroorzaakt. 

4. Koop in bulk.

Alhoewel ik er echt wel op let blijf ik me soms verbazen hoeveel plastic er toch nog het huis in komt. Als je even niet oplet heb je zo je vlees, vleeswaren maar ook groente en fruit verpakt in plastic. 

Gelukkig komen er steeds meer bedrijven waarbij je in bulk kan kopen (ik geef toe, de grote steden zijn hier beter in voorzien dat het platteland). Al is vers van het land natuurlijk altijd nog beter. 

Neem potten mee en sla daar het voedsel ook in op. Ik geef toe, dit is best even een omschakeling. Maar bijvoorbeeld shampoo flessen vervangen door shampoo bars is een kleine stap die je kunt maken. 

5. Stop met het kopen van water in plastic flessen.

Neem gewoon altijd een duurzame fles water mee voor onderweg. Zo kom je niet in de verleiding om toch snel even zo’n plastic waterflesje te komen. 

Dit is misschien wel de makkelijkste aanpassing die je kunt doen om jouw plastic gebruik te verminderen. En echt voor elke stijl is er wel een duurzame waterfles te vinden. 

En weet je wat ook fijn is? Duurzame waterflessen bevatten geen schadelijke stoffen zodat jouw drinkwater dit ook niet heeft. Dubbele winst dus. 

6. Stop met het kauwen op kauwgom

Van oorsprong werd kauwgom gemaakt van boomsap, chicle genaamd. En dit is een natuurlijk rubber. Het duurde niet lang voordat wetenschappers een synthetisch rubber uitvonden. 

Vandaag de dat is het dus waarschijnlijk zo dat jij op giftig plastic zit te kauwen. Nu vind ik dat op zich al niet een heel plezierig idee maar denk eens aan het afval wat al dat kauwgom bezorgd.

En ik hoef je waarschijnlijk ook niet uit te leggen dat je die vieze klompen van iemand anders overal in het openbare leven tegen kunt komen. Laten we er gewoon mee stoppen. 

7. Kies voor producten in karton in plaats van plastic.

Ja, het is even zoeken maar het loont. Zoek in de supermarkt naar kartonnen verpakkingen in plaats van plastic. Zoals bijvoorbeeld ranja. Die kun je in plastic flessen kopen maar ook in glas en in karton. Een kleine moeite met een grote impact. 

Je ziet steeds meer merken die inzetten op duurzaamheid en het milieu minder belasten. Koop die merken. Hoe meer mensen dit doen hoe betere resultaten we krijgen.

En we willen toch allemaal een mooiere wereld? Dus begin vandaag nog met het verminderen van je eigen plastic gebruik. Elke keer kleine stapjes, door velen, maken de verandering die nodig is. There’s no planet B. 


 1. Hoe lang gebruiken we en plastic tasje.

  Een plastic zak slechts ongeveer 12 minuten gebruikt wordt alvorens die in de vuilnisbak beland. 

 2. Hoeveel plastic tassen worden er jaarlijks verbruikt?

  De schattig is dat het gaat om zo’n 500 miljard tot 1 biljoen plastic tassen. 

 3. Hoeveel plastic tassen kunnen er worden gerecycled?

  Wereldwijd wordt slecht vijf procent van al deze tassen effectief gerecycled. Dit betekent dus dat 95% van al dat plastic ronddwaalt (en nog heel lang blijft dwalen) op onze planeet. 

 4. Zijn plastic tassen biologisch afbreekbaar?

  Plastic zakken zijn momenteel nog niet biologisch afbreekbaar waardoor ze meer dan 1000 jaar nog in onze natuurgebieden terug te vinden zijn. Vooral de kleine deeltjes plastic zijn een groot probleem. Vogels en zeedieren zien het vaak als voedsel waardoor ze vergiftigd worden en sterven.

 5. Hoe kunnen we minder plastic gebruiken?

  1. Gebruik geen plastic rietjes.
  2. Gebruik herbruikbare tassen en productzakken
  3. Shop bij winkels die papieren zakken (en geen plastic zakken).
  4. Koop in bulk.
  5. Stop met het kopen van water in plastic flessen.
  6. Stop met het kauwen op kauwgom.
  7. Kies voor producten in karton in plaats van plastic.

 6. Waarom is het belangrijk dat er minder plastic komt?

  Omdat er elk uur wereldwijd ongeveer 1 miljoen plastic tassen worden gebruikt is het stoppen met gebruiken van deze tassen een gewoonte die zeker bijdraagt aan het voorkomen van nog meer plastic in onze oceanen.