Tips voor groenten bewaren zonder plastic. Leuk en goedkoop!

groente bewaren zonder plastic

Groente bewaren zonder plastic! Het Kan!

Groenten bewaren zonder plastic kan. En het is eenvoudig, gemakkelijk en budgetvriendelijk om ermee te starten. Gebruik biologisch katoen zoals netzakjes of duurzame ecobags. Maar ook glazenpotten en bijenwasdoeken helpen jou om geen plastic meer te gebruiken bij het bewaren van groenten.

Niet is zo lekker als verse groenten. Maar ben je net zoals ik een liefhebber dan weet je ook dat vooral bladgroenen supersnel verwelken en zelfs rotten. Maar als je ze op de juiste manier bewaard kan het wel een week vers blijven. En dat zonder plastic.

Plastic is enorm schadelijk voor mens en milieu. Zo komt BPA, een giftige chemische stof in plastic, in onze oceanen, vissen en uiteindelijk ook in ons. Plastic wordt niet afgebroken en blijft dus altijd rondzwerven met alle gevolgen van dien. 

In deze blog een paar ideeën hoe jij kan starten met het gebruiken van minder plastic. Ga lekker naar een (boeren) markt in de buurt en bewaar het zonder plastic. Een huishouden zonder plastic kun je doen in kleine stapjes. 

Groente bewaren zonder plastic in katoen is een goed alternatief voor plastic. 

Biologische tassen van katoen zijn inmiddels een goed alternatief geworden voor het meenemen, maar ook bewaren, van groenten. Simpelweg omdat het ze zo effectief zijn. En milieubewust. De tassen zijn relatief goedkoop en je kunt ze makkelijk meenemen voor onverwachte aankomen. Maar ze zijn ook super handig om groenten in te bewaren. 

Hier zijn een paar duurzame keuzes voor het meenemen en bewaren van voedsel zonder plastic te gebruiken. 

Hippe zakken van katoen.

Lichtgewicht, veelzijdige en duurzame zakken van katoen, zoals deze van Point-Virgule. Ideaal voor fruit maar ook voor brood. En de zak is handig vanwege het trekkoord. Hiermee sluit je de zak eenvoudig af. Ze zijn alleen niet handig voor groenten die je in de koelkast moet bewaren. 

Netzakjes van stof

Nat als de tassen van biologisch kantoen zijn deze nettassen super handig om groente en fruit mee naar huis te nemen. De gaten in de tas zorgen voor voldoende ventilatie om het vers mee naar huis te nemen. Om de groente erin te bewaren is niet heel handig. En je hebt zelfs hippe exemplaren van gerecycled net. Win-win dus. 

Verban plastic folie en kies voor een hippe groentezak

Dit is het alternatief voor plasticfolie. In deze zakken blijft groente tot wel zeven dagen vers. Het zijn ongebleekte productzakken. En echt het is een koud kunstje. De zakken zorgen voor een vochtige en ademende omgeving.  Hoe werkt het? 

 1. Maak de zak nat en wring ‘m goed uit. 
 2. Spoel de groente voorzichtig af. En schud het overtollige water van de groenten. Sla ook alleen uitschudden, je zak doet z’n job.
 3. Bewaar de groentezak in het hoofdcompartiment van de koelast. Of in een licht geopende groentelade. Wanneer de zak na enkele dagen uitdroogt, licht opnieuw bevochtigen. 

Laat je mooie producten niet verspillen. Behandel je groenten als levende dingen!

Duurzame en multifunctionele Japanse doeken.

De Furoshiki is een traditioneel Japans doek. Oorspronkelijk werden de doeken gebruikt om spullen in te vervoeren maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt ze zelfs ophangen als wandkleed.

Maar ze doen het ook supergoed voor het inpakken van groenten en zelfs brood. En hou je ervan om het multifunctioneel te gebruiken? Ze doen het ook goed als tas of als doek om je huis mee schoon te maken. Eigenlijk zou iedereen er eentje moeten hebben. 

Hoe en waar bewaar je de groente?

Bladgroenten, waaronder sla, rucola, mosterdgroen, paardebloem, waterkers, spinazie, boerenkool, snijbiet en kool, kunnen het beste in een losjes gesloten zak of verzegelde glazen container worden bewaard, rustig en volledig droog. 

Voorbereiding: 

 1. Verwijder alle stelen, koordjes, elastiekjes en andere verpakkingsartikelen. 
 2. Was de producten grondig. Een goede wasbeurt verwijdert niet alleen vuil of puin, maar het hydrateert ook uw greens om ze knapperig te houden. 
 3. Nadat je je groente hebt gewassen, laat je ze volledig drogen – vocht zal verwelking bevorderen.
 4. Kies vervolgens uit een van de drie onderstaande opties om op te slaan.

Doe de groente in een groentezak en/of doek. Leg sluit het af. Pak de groenten niet te strak in, geef ze de ruimte om goed te ademen. Als er onvoldoende lucht bij komt gaat het rotten veel sneller. 

Gebruik je de ongebleekte groentezak van Veijbag (zoals hierboven) dan laat je de groenten niet drogen. Dan is afschudden voldoende. 

Een andere methode is even invriezen. 

 1. Blancheer de groente door een pan water aan de kook te brengen. 
 2. Gebruik een tang om de groenten één voor één in de pan te leggen.
 3. Kook niet langer dan 30 seconden en leg ze daarna in een kom ijswater. Dit schrokt en voorkomt dat ze gaan verwelken. 
 4. Laat de groente uitlekken in een vergiet en dep ze zachtjes af met een katoenen handdoek. 
 5. Wikkel de groente stevig in bijenwasfolie en leg het twee tot drie minuten in de vriezer. 
 6. Zodra ze zijn gevroren kun je ze ook opbergen in een voedselbewaarzak of pot. Zelf vind ik deze methode goed voor groenten die gebruikt worden in soepen en stoofschotels. De smaak blijft goed behouden.