Hoe bewaar je een avocado? Niet in water!

De meeste mensen weten dat avocado’s een gezonde voedselkeuze zijn. Wat veel mensen niet weten is; hoe bewaar je een avocado? En dat er een goede en een verkeerde manier is om ze te bewaren.

Want al zijn avocado’s super gezond en lekker. Vaak eet je niet een hele avocado in één keer op. Daarom is het dus belangrijk om ‘m op een goede manier te bewaren.

Waarom kun je avocado’s beter niet in water bewaren?

Het komt dus regelmatig voor dat we een halve avocado gebruiken. Een veel gebruikte methode is om ‘m te bewaren in een laagje water in de koelkast. Zo wordt ‘ie immers niet bruin. Maar nu blijkt dat dat niet de beste manier is om een avocado te bewaren, en dat het zelfs gevaarlijk kan zijn. 

De Amerikaanse FDA, wat staat voor Food and Drug Administration, raadt af om een halve avocado in water te bewaren om hem langer goed te houden. De FDA waarschuwt dat de avocado hierdoor juist sneller kan bederven.

Als je een avocado in water bewaart, kan het water in de poriën van de avocado komen en de vrucht van binnenuit gaan rotten. Dat komt omdat avocado’s poreus zijn en het water absorberen, waardoor het bederf proces wordt versneld.

Dus wat is de beste manier om avocado’s te bewaren?

De beste manier om avocado’s te bewaren is bij kamertemperatuur. Als je ze langere tijd moet bewaren kun je ze in de koelkast leggen/ Maar doe ze in een afgesloten bakje. Dit voorkomt dat ze bederven.

Hoe lang kun je een avocado in de koelkast bewaren?

Als je avocado in de koelkast bewaart, is hij twee tot vier dagen houdbaar. Als je het langer wilt bewaren, kun je het invriezen.

Kun je avocado’s invriezen?

Ja, je kunt avocado’s invriezen. Ze zullen niet meer zo vers zijn als wanneer ze vers zijn, maar ze zullen nog steeds eetbaar zijn en goed smaken. Om avocado’s in te vriezen, snijdt je ze eerst in kleine stukjes. Doe ze dan in een afgesloten bakje of zakje en vries ze in. Wanneer je klaar bent om ze te gebruiken, ontdooi je ze in de koelkast.

Hoe lang kun je een avocado in de vriezer bewaren?

Je kunt een avocado ongeveer zes tot acht maanden in de vriezer bewaren.

Wat is de voedingswaarde van een avocado?

Avocado’s zijn een rijke bron van voedingsvezels, kalium, vitamine C, vitamine B-6 en vitamine E. Ze bevatten ook kleine hoeveelheden magnesium, mangaan, koper, zink en choline. Avocado’s zijn vooral rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die in verband worden gebracht met verlaging van het slechte cholesterolgehalte en een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Wat te doen als de avocado bruin is geworden?

Als de avocado bruin is geworden, kun je hem nog steeds eten! De bruine vlekken zijn gewoon het gevolg van oxidatie, en je wordt er niet ziek van. De avocado zal echter niet meer zo vers smaken als toen hij nog groen was. Je kunt de bruine plekken eraf snijden of de avocado zo eten.

Hoe zie je of een avocado rijp is?

Een manier om te zien of een avocado rijp is, is door er zachtjes in te knijpen. Is hij zacht, dan is hij rijp.

Een andere manier om te zien of een avocado rijp is, is door naar de kleur te kijken. Rijpe avocado’s zijn meestal donkergroen of zwart.

Je kunt de rijpheid ook controleren door naar de steel te kijken. Als de steel gemakkelijk loslaat, dan is de avocado rijp.

Hoe ontpit je de avocado makkelijk?

Er zijn een paar manieren om een avocado te schillen. Eén manier is om hem doormidden te snijden en dan met een lepel de pit te verwijderen.

Een andere manier om een avocado te schillen is om met een scherp mes in de lengte te snijden en de avocado te draaien zodat de stukken uit elkaar vallen.

Leuke feiten over de avocado.

 • Avocado’s zijn vruchten die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komen.
 • De smaak van avocado is mild en romig, en wordt vaak gebruikt als vervanger van boter in zoete desserts.
 • Avocado is ook goed voor de huid, want hij bevat veel vitamine C.
 • De Verenigde Staten zijn ’s werelds grootste importeur van avocado’s, en Nederland is de tweede grootste importeur.

Een lekker recept voor een romige avocado dip

Ingrediënten:

 • 1 avocado, in blokjes gesneden
 • 1/2 kop zure room of Griekse yoghurt
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 1 eetlepel limoensap
 • Zout en peper, naar smaak

Instructies:

 1. Meng in een middelgrote kom avocado, zure room of yoghurt, knoflook en limoensap. Breng op smaak met zout en peper.
 2. Meng tot een gladde massa.
 3. Serveer met chips of groenten om te dippen.

Geniet ervan!