Hoe maak je een kinderfeestje duurzamer? Zo!

Hoe maak je een kinderfeestje duurzamer

Milieuvriendelijke verjaardagsfeestjes zijn tegenwoordig helemaal in, en met reden! Er zijn zoveel manieren om het verjaardagsfeestje van een kind duurzamer te maken, van het serveren van biologisch voedsel tot het gebruik van herbruikbare borden en bekers. Een gemakkelijke manier om de impact op het milieu te verminderen is het versturen van digitale uitnodigingen in plaats van papieren uitnodigingen.

Het geven van een groen kinderfeestje kan leuk en gemakkelijk zijn als je deze tips volgt. Dit zijn de beste manieren om de verjaardag van je kind milieuvriendelijk te maken!

1. Kies een groen verjaardagsthema voor de jarige job.

Bij het plannen van een groen kinderfeestje kan het leuk zijn een thema te kiezen dat duurzaamheid weerspiegelt. Iets in de categorie van je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Een geweldige optie is een feestje met een natuurthema, dat gemakkelijk te creëren is met slechts een paar eenvoudige decoraties. Je kunt bladeren, bloemen en bomen als versiering gebruiken en natuurlijk voedsel zoals fruit en groenten serveren.

Een andere mogelijkheid is een feestje met gerecyclede kunst, waarbij kinderen kunstprojecten kunnen maken van gerecyclede materialen. Dit is een leuke manier om kinderen te leren over recycling en duurzaamheid.

Welk thema je ook kiest, zorg ervoor dat je tijdens het hele feest aandacht besteedt aan milieuvriendelijke praktijken.

Serveer biologisch voedsel, gebruik herbruikbare borden en bekers en recycle al het afval dat tijdens het feest ontstaat. Met deze tips kun je het verjaardagsfeestje van jouw kind zowel leuk als duurzaam maken!

2. Stuur digitale uitnodigingen naar vriendjes en vriendinnetjes

Digitale uitnodigingen zijn milieuvriendelijker omdat er geen papier voor nodig is. Ze vereisen ook geen frankering, dus minder afval en minder uitstoot van de post. En het beste van alles is dat ze gratis zijn!

Dus als u de volgende keer een verjaardagsfeestje voor je kind plant, probeer dan digitale uitnodigingen te sturen in plaats van papieren uitnodigingen. Een makkelijke manier om de feestjes van jouw kinderen wat duurzamer te maken.

3. Gebruik gerecyclede of herbruikbare materialen voor decoraties.

Een kinderfeestje kan natuurlijk niet zonder de nodige feestdecoratie.

En een leuke en gemakkelijke manier om het kinderfeestje kind iets duurzamer te maken is het gebruik van gerecycleerde of herbruikbare materialen voor decoraties.

Dit kan zo eenvoudig zijn als het gebruik van bladeren, bloemen en bomen als versiering, of het maken van kunstprojecten van gerecycleerde materialen.

Dit is niet alleen een leuke manier om milieuvriendelijk te zijn, maar het leert kinderen ook over recycling en duurzaamheid.

4. Serveer duurzame hapjes en drankjes.

Bij het plannen van een groen kinderfeestje is het belangrijk om duurzame hapjes en drankjes te serveren. Dit kan van alles zijn, van biologisch fruit en groenten tot duurzame drankjes zoals water of sap.

Een andere leuke optie is om duurzame snacks te serveren die kinderen zelf kunnen maken. Dit is een leuke manier om kinderen bij het feest te betrekken en ze te leren over duurzaamheid. Enkele ideeën voor duurzame snacks die kinderen zelf kunnen maken zijn:

 • fruitspiesjes met dipsausjes
 • groentecrudités met zelfgemaakte hummus of guacamole
 • zelfgemaakte mueslirepen
 • pizza broodjes gemaakt met volkoren deeg en biologisch beleg

Voor drankjes kun je water, sap of frisdrank in herbruikbare bekers of flessen serveren.

5. Maak je eigen feestartikelen voor een kinder partijtje.

Als je een groen kinderfeestje geeft, kun je milieuvriendelijk te werk gaan door je eigen feestartikelen te maken. Dit is een leuke en gemakkelijke manier om afval te verminderen en geld te besparen.

Een gemakkelijke manier om je eigen feestbenodigdheden te maken is het maken van slingers. Dit is een eenvoudig project dat kan worden gedaan met gerecyclede materialen. Alles wat je nodig hebt zijn wat kartonnen buizen, een schaar, touw en lijm.

Om de slingers te maken, knip je de kartonnen kokers in stroken van 3 inch. Gebruik vervolgens de schaar om de randen van de stroken te omzomen. Lijm de stroken in bosjes aan elkaar en zorg ervoor dat de randen met franjes naar buiten wijzen. Knoop tenslotte een touwtje om de bovenkant van elke tros en hang ze op!

Met deze eenvoudige instructies maak je gemakkelijk je eigen gerecyclede slingers voor een groen kinderfeestje!

6. Speel milieuvriendelijke spelletjes op een kinder verjaardag.

Deze spelletjes kunnen gaan van eenvoudige races tot meer complexe spelletjes die leren over duurzaamheid.

Enkele leuke en gemakkelijke milieuvriendelijke spelletjes voor kinderen zijn:

 • Simon Says: Dit spel is een klassieker, en het is perfect voor een groen feestje omdat het geen rekwisieten of materialen vereist.
 • Hula Hoop Races: Dit is een leuk en actief spel dat buiten of binnen kan worden gespeeld.
 • Bug Hunting: Dit spel is perfect voor een natuur-thema verjaardagsfeestje. Kinderen zullen genieten van de jacht op insecten in de achtertuin of het park.
 • Waterballon races: Dit spel is perfect voor een zomers verjaardagsfeestje. Het is eenvoudig, leuk en vereist geen andere uitrusting dan waterballonnen. Kies dan natuurlijk wel een milieu vriendelijke ballon.
 • Schattenjacht: Een schattenjacht is het perfecte spel voor een kinderfeestje. Het kan aan elk thema worden aangepast en het moedigt kinderen aan hun omgeving te verkennen.

7. Ga voor duurzame ballonen tijdens het feestje.

Ballonnen zijn een populaire versiering voor kinderfeestjes, maar ze kunnen milieuvriendelijk zijn als u het juiste type kiest.

Een milieuvriendelijke optie voor ballonnen zijn biologisch afbreekbare latex ballonnen. Deze ballonnen zijn gemaakt van natuurlijk latexrubber, dat afkomstig is van bomen. Ze breken snel af bij blootstelling aan de elementen, dus ze zijn een goede keuze voor buitenfeesten.

8. Sluit het feest af met een groene goodiebag.

Een milieuvriendelijke goodiebag is een geweldige manier om een kinderfeestje af te sluiten. Het is een leuke manier om kinderen naar huis te sturen met een herinnering aan het plezier dat ze hadden op het feestje.

Enkele ideeën voor milieuvriendelijke goodiebags zijn:

 • Speelgoed dat gemaakt is van duurzame materialen. Dit kan van alles zijn, van houten speelgoed tot speelgoed van gerecycled plastic.
 • Een boek over duurzaamheid. Dit kan een kartonboek zijn over recycling of een informatief boek over het milieu.
 • Een herbruikbare waterfles of beker is een geweldige manier om de hoeveelheid afval op een kinderfeestje te verminderen. Het is een eenvoudige manier om het milieu te helpen en kan steeds opnieuw worden gebruikt.