Kaas invriezen zonder plastic. Het is veilig en goedkoop.

Kaas invriezen zonder plastic

Als je een kaaskenner bent, dan hou waarschijnlijk vooral van het aroma en de smaak van verse kaas. En kaas invriezen (zonder plastic) is dan misschien niet iets waar je gelijk enthousiast van wordt.

Verse kaas is heerlijk in zijn rauwe, natuurlijke vorm. Maar waarom is het dan zo vaak in plastic verpakt?

Kaasverpakkingen zijn meestal gemaakt van kunststoffen zoals polyethyleen of polypropyleen. Deze kunststoffen worden al sinds de jaren 1950 gebruikt om zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kwark veilig te verpakken.

Deze kunststoffen zijn echter niet altijd geschikt voor bepaalde soorten voedsel, omdat ze geuren of bacteriën kunnen overbrengen die bederf veroorzaken.

Daarom verkopen veel fabrikanten nu speciaal ontworpen verpakkingen die speciaal bedoeld zijn voor het bewaren en conserveren van zuivelproducten zoals kaas.

Wat zijn de alternatieven zonder plastic om kaas in te vriezen?

Er zijn genoeg alternatieven voor plastic om kaas in te bewaren. Wanneer je de kaas invriest, heeft hij een beschermende barrière tegen de koude lucht nodig, zodat het vocht niet kan ontsnappen en schimmel kan veroorzaken.

Voordat je de kaas in de vriezer doet kun je het wikkelen in bijvoorbeeld bijenwasdoeken.

Zorg ervoor dat de alternatieve verpakking die je gebruikt (zoals bijvoorbeeld papier) vrij zijn van bacteriën. De bijenwasdoeken zijn wasbaar en daardoor veilig om te hergebruiken.

Ook kun je een katoenen doek gebruiken om de kaas goed in te vriezen.

Kaas bewaren in olijfolie, je zult verrast zijn.

Ben je geen fan van invriezen maar wil je toch geen plastic gebruiken om je kaas in te bewaren? Bijenwasdoeken kunnen ook prima gebruikt worden in de koelkas.

Een ander optie is, hetzij wel een wat onorthodoxe manier, is om de kaast te bewaren in olijfolie. De oorsprong van deze manier ligt in Spanje. Daar wordt het gebruikt om de kaas met extreem warme temperaturen langer te kunnen bewaren

Door de olie krijgen de bacteriën geen kans om in de kaas te trekken. Ook voorkomt de olie dat de kaas uitdroogd.

Allemaal voordelen voor het bewaren van de kaas. Maar nog een groot voordeel om de kaas zo te bewaren is de smaak. En laten we eerlijk zijn, toch het belangrijkste onderdeel van het eten van kaas.

Voeg nog wat kruiden toe aan de olie en je kunt er je hele eigen smaak aan meegeven. Denk eens aan knoflook, peper of als je het echt lekker pittig wil maken, een chilipeper.

Kaas in olijfolie doe je zo:

  • Neem een schone weckpot (glazen pot). Steriliseer deze goed en gebruik de pot dan binnen een uur.
  • De kaas snijd je in kleine blokjes of reepjes.
  • Kies een olijfolie en giet het over de kaas.
  • Voeg de kruiden van je wenst toe.
  • Zet de pot op een donkere (koele) plek.

Hoe lang kun je kaas bewaren zonder plastic?

Kaas zonder plastic kun je ongeveer vijf dagen bewaren.

Als je de kaas langer wilt bewaren kun je het verpakken in bijenwasdoeken, katoenen doeken of in een luchtdichte verpakking. Een ander alternatief is invriezen.

Hoewel kaas zonder plastic ongeveer vijf dagen houdbaar is, is het altijd het beste om uw kaas zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast te leggen, zodat bacteriën niet kunnen groeien.

Als je kaas langer dan vijf dagen wilt bewaren, hoeft je je geen zorgen te maken! Vries de kaas het liefst binnen 2 uur nadat je het gekocht hebt in. In de vriezer overleven bacteriën ook niet waardoor het langer goed blijft.

Harde kazen blijven dan wel tot acht maanden goed. Half harde kazen twee maanden, want dat gaat snel ten koste van de smaak.

Persoonlijk ben ik geen fan van het invriezen van zachte kazen. De textuur en smaak veranderen snel.

Maar een gewoon stuk kaas werkt prima. Heel handig als je in en land bent waar de Nederlandse boeren kazen niet makkelijk voor handen zijn.

Welke kazen kun je goed invriezen?

De beste kazen om in te vriezen zijn kazen zoals edammer, gouda, limburger, mozzarella en  provolone. Kazen die je beter niet invriest, zijn kazen zoals brie, camembert, ricotta en parmezaan. 

Blauwe kaas, cheddar geitenkaas en mozzarella kun je zelf überhaupt zonder verpakking goed invriezen.

Welke kazen hoeven niet ingevroren te worden?

Sommige kazen, zoals feta, hoeven helemaal niet te worden ingevroren omdat de bacterieculturen zelfs in de koelkast in leven blijven. Manchego uit Spanje is ook een Spaanse witte schapenkaas die niet hoeft te worden ingevroren omdat hij gepasteuriseerd is.

Chèvre, een andere Franse kaas van geitenmelk, hoeft niet te worden ingevroren omdat hij is gepasteuriseerd om ongewenste ziekten of microben te doden die bederf kunnen veroorzaken of de smaak van het product kunnen schaden.

En natuurlijk kun je nog veel meer invriezen zonder plastic. Laat ons je inspireren met de blogs soep invriezen zonder plastic en brood invriezen zonder plastic.