Bewuste mode betekent voor iedereen iets anders. Maar een manier om bewuster kleding te kopen is om alleen kleding te kopen die van duurzame materialen is gemaakt. En dat is in onze huidige wereld nog best een uitdaging.
Met de snelle modeproductie, de fast fashion, wordt er heel veel geproduceerd om maar aan de laatste trends (en vraag0 te kunnen voldoen. En om snel te kunnen produceren worden vaak goedkope materialen gebruikt die ook snel te produceren zijn.
Het probleem is dat stoffen zoals polyester en nylon er tientallen jaren of langer over doen om afgebroken te worden. En wist je dat textiel 7,7% van het stedelijk afval is? De hoogste tijd dus om dit te verminderen en te kiezen voor de wat meer duurzamere materialen voor onze kleding.
Maar hoe begin je met een meer duurzame garderobe?
Helaas bestaat er niet één stofje die alle milieuproblemen oplost. Alle materialen moeten geproduceerd worden en hebben daarmee een impact op mens en milieu. Je zou dan nog kunnen gaan voor tweedehands kleding. Maar als deze ook van verkeerde materialen gemaakt zijn kan niet ook bijdragen aan het micro plastic probleem in onze oceanen.
Hieronder vind je een paar overwegingen die je helpen om een meer duurzame keuze te maken als je gaat shoppen voor nieuwe kleding.
Let goed om de labels. De stoffen die het beste bij jou passen zijn natuurlijk heel persoonlijk. Wil je dierlijke producten vermijden? Of wil je alleen stoffen van gerecycled materiaal? Of moeten de grondstoffen organisch verbouwd zijn?
Of misschien wil je vanaf nu alleen nog maar stoffen die volledig biologisch afbreekbaar zijn. En wat je het liefst draagt heeft natuurlijk ook te maken met wat jij vindt dragen en/of je misschien wel allergisch bent voor bepaalde stoffen.
Nog een overweging die je mee zou kunnen nemen als je een nieuw kledingstuk koopt is hoelang de stof meegaat. Sommige stoffen gaan immers langer mee dan andere. Maar als je beter op de hoogte bent van alle pro’s en contra’s kun je een meer bewustere keuze maken.
En die is voor iedereen anders. En dat is ook helemaal goed. Elk stapje naar meer duurzaamheid is er eentje.
Wat maakt stof en materialen duurzaam?
Duurzame stoffen zijn vaak gemaakt van natuurlijke of gerecyclede materialen, met als doel schade in het productieproces en de algehele impact op mens en milieu zo klein mogelijk te houden. Dat kan zijn door vermindering van afval, water besparing, lager uitstoot en eerlijke lonen voor de makers. Maar zoals al gezegd, 100% duurzame stoffen zijn er niet.
“Net zoals duurzaamheid een bewegend doel is, zo zijn stoffen.”
Duurzame stoffen is een term wat vaak gebruik wordt om milieuvriendelijke materialen te groeperen. Maar het is een beetje een moeizame vergelijking want geen enkele stof heeft alles. Maar de hoop is wel door duurzaamheid labels te gebruiken de consument beter geïnformeerd is en de mode-industrie transparanter wordt.
Hieronder zijn 12 duurzame stoffen die gebruikt worden in de kledingindustrie. Kies de stof die jij het meest vind passen bij jouw levensstijl.
1. Bamboe is absorberend en comfortabel.
Bamboe groeit super snel. En het is ook een gewas wat geen bemesting nodig heeft. Bamboe wordt vaak geprezen als duurzaam materiaal. Als het materiaal mechanisch wordt verwerkt wordt er vaak de naam bamboelinnen aan gekoppeld.
Er zijn wel kritische zorgen over het gebrek aan transparantie over de oogstmethoden. Evenals over het chemisch verwerkte bamboe. Het is dus belangrijk om te checken hoe de bamboe verwerkt is.
Bamboe is ongelooflijk absorberend, comfortabel en vocht afvoerend. Het is niet voor niks dat je bamboe steeds vaker tegenkomt in de kledingindustrie.
2. ECONYL® als alternatief voor nylon.
ECONYL® werd voor het eerst geïntroduceerd door Aquafil in 2011. Deze stof is een populair alternatief voor nylon omdat het gemaakt is van nylon afval.
Dit geupcycled nylon is afkomstig van industrieel plastic. Tijdens dit productieproces wordt er ook minder water gebruikt. Het grote nadeel van dit materiaal is dat het nog steeds micro plastics afstoot.
Wil je dit materiaal toch graag kopen? Maak dan gebruik van een waszak. De GuppyFriend, vermindert de vezels die ze afgeven en vangt de vezels op die dat wel doen. Na het wassen kun je de vrijgekomen microvezels uit de zak halen en op de juiste manier weggooien. Hierdoor kun je naar schatting 1900 vezels die van een enkel synthetisch kledingstuk kunnen worden afgespoeld uit de oceanen houden.
3. Hennep groeit zonder pesticiden.
Hennep is een specifiek type cannabisplant. En dat is ook de reden dat de teelt vereist dat er bepaalde licenties nodig zijn. En daardoor minder makkelijk te telen.
Hennep groeit snel en put de grond niet uit. Ook heeft hennep geen pesticiden nodig om goed te groeien.
De hennep stop is niet irriterend voor de huid en wordt daarom vaak gebruikt als vervanger van katoen. Alleen is hennep wel veel duurder door katoen en daarom ook niet voor iedereen even toegankelijk.
Echte hennep vereist geen certificering en is al biologisch, maar je kunt bij een merk verifiëren dat hun kleding voor 100 procent uit hennep bestaat (niet alleen gemaakt met hennepvezels) voordat je ze koopt.
4 Linnen is volledig biologisch afbreekbaar.
Linnen kan zonder kunstmest verbouwd worden. En deze plant groeit ook prima waar de meeste andere gewassen het niet volhouden. Het vlas kan in z’n geheel gebruikt worden worden (zaden, olie en gewas). Dat betekent dus dat er geen afval is.
Het natuurlijk linnen is helemaal biologisch afbreekbare. Het grote nadeel van linnen is dat het duur is. Ook kreukt linnen nogal, en daar moet je wel van houden .
5. Modal is gemaakt van houtpulp.
Modal is een semi-synthetisch textiel gemaakt van houtpulp maar vooral dat van beuken. De pulp van hout is natuurlijk maar in het productieproces worden wel chemicaliën gebruikt.
De door mensen gemaakte sorg is zachter dan zijn zusje Tencel (zie hieronder). Daarom wordt deze stof vaak gebruikt voor ondergoed, pyjama’s en lakens.
6. Organisch katoen groeit zonder giftige pesticiden.
Biologisch kantoen wordt geproduceerd zonder giftige pesticiden, synthetische meststoffen of
genetisch gemodificeerde zaden (GGO’s). Dit impliceert meestal een duurzaam beheerd productieproces voor stoffen, hoewel dit niet altijd vanzelfsprekend is zonder de juiste certificeringen of transparantie.
Hou er rekening mee dat biologische certificeringen duur kunnen zijn, maar zoek indien mogelijk naar een GOTS- of OCS-certificering.
7. Piñatex als duurzame vervanging van leer.
Hoewel er een voortdurend debat gaande is over leer versus veganistisch leer, presenteert Piñatex een duurzaam alternatief voor zowel dierlijke bijproducten als controversieel textiel. Voor het eerst ontwikkeld in 2017 door Ananas Anam.
De grondstof is afkomstig van overgebleven ananasbladeren die anders zouden worden verbrand. Het kan ook van nature biologisch afbreekbaar zijn, tenzij het wordt gemengd met hars op petroleumbasis, wat soms het geval is.
8. Teruggewonnen stof (deadstock), gemaakt van afval.
Teruggewonnen stof (vaak deadstock genoemd) is overgebleven stof van fabrikanten. Het kan ook vintage stof of ander ongebruikt materiaal betekenen dat tweedehands is gekocht en anders zou worden weggegooid. Door gebruik te maken van oude voorraden, houden makers dit duurzame textiel buiten de vuilstortplaatsen en gebruiken ze iets dat al is gemaakt.
9. Gerecycled polyester van plastic waterflessen.
Gerecycled polyester is PET (de chemische stof die wordt gebruikt om polyester te maken) van plastic waterflessen die zijn afgebroken tot vezels. De gerecyclede stof houdt plastic buiten de vuilstortplaatsen en kan vele malen worden gerecycled.
Als een kledingstuk niet van 100 procent natuurlijke vezels kan worden gemaakt (bijvoorbeeld rekbare kledingstukken zoals ondergoed of leggings), raden we aan te zoeken naar gerecycled polyester, omdat het minder schadelijk is dan zijn oorspronkelijke tegenhanger en minder koolstofemissies genereert tijdens de productie.
10. Zijde wordt geproduceerd met weinig afval.
Zijde is afkomstig van zijderupsen die leven van een dieet van alleen moerbeiboombladeren, die bestand zijn tegen vervuiling en gemakkelijk te kweken zijn. De kenmerken van deze plant maken de productie van zijde tot een vrij lage afvalbeproeving.
Maar aangezien zijde dierlijke arbeid vereist, is het essentieel om merken te controleren en ervoor te zorgen dat ze ethische productiemethoden gebruiken, dus zorg ervoor dat u op zoek gaat naar Ahimsa-zijde (of Peace-zijde).
11. Tencel/Lyocell is gemaakt van boompulp.
Tencel™ is een merkversie van lyocell, een soort rayon dat is afgeleid van cellulosevezels die afkomstig zijn van boompulp. In tegenstelling tot viscose van rayon gaan lyocell en Tencel™ door een gesloten proces waarbij chemicaliën worden hergebruikt en minder gevaarlijk zijn voor de mens.
Lenzing, het oprichtende bedrijf van Tencel™, gebruikt eucalyptushout, duurzame praktijken en verantwoorde inkoop die niet worden gegarandeerd in andere productieprocessen van lyocell.
12 Wol is composteerbaar en heeft geen microplastics.
Wol kan een duurzame stof zijn, afhankelijk van hoe het is geproduceerd. Fibershed creëert bijvoorbeeld Climate Beneficial™ Wool on Carbon Farming-landschappen waar koolstof wordt opgevangen en terug in de bodem wordt gebracht. Wol is ook composteerbaar, ongelooflijk isolerend en werpt geen plastic microvezels af.
Helaas is er ook veel dierenmishandeling in de wolindustrie, dus het is essentieel om merken door te lichten om de inkoop- en productiemethoden te verifiëren. Hoewel wol niet voor iedereen is weggelegd, is het een stof waar veel duurzame merken gebruik van maken. Zoek naar de ZQ-certificering.
“Een echt bewust bedrijf zal van transparantie een topprioriteit maken en een sectie of pagina op hun website hebben die is gewijd aan de stoffen die ze gebruiken.”
Hopelijk ben je nu iets wijzer in welke opties er allemaal zijn. Het is daarbij wel goed om echt de labels te lezen. De marketingafdelingen gebruiken de termen als eco en duurzaamheid nogal losjes.
Een echt bewust bedrijf, die mens en milieu serieus neemt, zal het tot een top prioriteit maken en het op hun website vermelden. Naar verloop van tijd leer jij jouw favoriete duurzame merken wel kennen en wordt het zoeken wat makkelijker. Er is ook een app waarbij je de duurzaamheid kan checken.