Hoe kun je meer milieuvriendelijk wonen en leven? 7 Tips! 

meer milieuvriendelijk wonen en leven

Ik hou ervan om steeds dingen aan te passen in huis. Lekker scrollen op Pinterest voor de nodige inspiratie en gaan. Ik kan me er oneindig mee vermaken. En dan maakt het niet uit of het gaat om de keukenkastjes pimpen of een nieuwe kraan installeren. 

En deze quilty pleasure beoefen ik natuurlijk wel op de meest milieu vriendelijk manier. En gelukkig is kun je met een paar aanpassingen een gezond en meer duurzaam huis inrichten. 

We hebben allemaal te maken met een wereld van klimaatverandering veroorzaakt door broeikasgassen. Chemicaliën die ook giftig kunnen zijn voor ons huis, onszelf en onze omgeving. Daarom hier 7 manieren om je huis mooier te maken en gelijk meer milieubewust bezig te zijn.

Het kan! Laat je inspireren. Alle kleine stapjes helpen. 

1. Plaats in elke ruimte in het huis een plant

Koolmonoxide is één van de belangrijkste bronnen van broeikasgassen. En gok eens wat de koolmonoxide in de lucht reinigt? Juist de plant.

Op grote schaal zijn het natuurlijk de bossen, oerwouden en regenwouden. Maar op kleine schaal, in je eigen huis, doen kamerplanten dit. 

Planten ademen namelijk koolstofdioxide in en zuurstof wel uit. Je kunt dus niet zonder een paar planten in elke ruimte. 

En op zich is dit natuurlijk reden genoeg om aan de gang te gaan met hippe planten. Maar planten nemen ook andere schadelijke stoffen op uit de omgeving zoals benzeen en formaldehyde. Reden genoeg dus om aan de gang te gaan met een paar kekke planten.

Wil je helemaal los? Ga dan eens voor een verticale binnentuin. Echt je kunt het zo dol maken als je zelf wilt. Een kamerplant is echt nodig om een gezond huis te krijgen. 

2. Ga voor planten in je tuin in plaats van alleen tegels.

Je zou kunnen zeggen wat binnen werkt werkt ook voor buiten. Als je ook maar een beetje de ruimte hebt ga dan voor planten in je tuin of op het balkon. 

Of het nou gaat om planten, struiken of bomen allemaal ademen ze koolstofmonoxide in en zuurstof uit. 

Maar er zijn veel meer voordelen aan het groen rondom je huis. Als de planten bloeien beiden ze via bestuiving een overleving aan voor bijen, vlinders en vele andere insecten. 

Kortom hoe meer planten, hoe beter het hele ecosysteem om ons heen gaat worden. 

3. Gebruik compost voor het bemesten van planten in tuin of balkon

Chemische meststoffen zijn enorme bronnen van vervuiling voor zowel lucht als water. Want de gifstoffen komen via het grondwater overal terecht. En tuinen hebben eigenlijk geen kunstmest nodig. 

Als je compost over de tuin heen strooit voorkom je een stroom aan chemische stoffen in het grondwater. En zelf composteren is een eitje. Er zijn ook superleuke compostbakken te koop die het werk nog leuker maken. 

Door zelf de tuin te composteren heb je ook minder water nodig omdat de compost de planten ook vocht geeft. 

Compost kan gemaakt worden van recyclebaar materiaal zoals: oude kranten, gemaaid gras, koffiedik, afval van fruit en groenten, en onkruid, .

4. Koop alleen proosten van leveranciers die milieuvriendelijk producten maken en verkopen.

Als je aan de slag gaat met het oppimpen van je huis heb je al snel een pot verf nodig.  Kies daarom altijd voor een verf die vrij is van chemische stoffen als je ermee aan de slag gaat. 

En er zijn ook in de gewone bouwmarken nu vele merken voor handen die een meer milieuvriendelijke verf aanbieden. 

Er zijn ook verffabrikanten die een recycle programma aanbieden. Natuurlijk helemaal tof om daar aan deel te nemen. 

5. Gebruik minder water.

Bij het verbouwen van je huis komen er ongemerkt soms apparaten binnen die nogal wat water verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan een vaatwasser. Heb je die echt nodig? Goed om bij de volgende verbouwing eens goed na te denken over wat je nou echt nodig hebt (en gebruikt).

En wordt je er heel blij van…. Doen. 

Maar soms zit het ook gewoon in het aanpassen van wat gewoontes. Je kunt de vaatwasser bijvoorbeeld minder laten draaien. Dus niet elke dag maar gewoon als ie lekker vol zit. Ook zou je minder (lang) kunnen douchen.

Maar er zijn natuurlijk ook andere oplossingen. Bijvoorbeeld door het installeren van een water zuinige douchekop. Dan douche je nog wel in jouw gewenste ritme en tijd maar verbruik je al een stuk minder water.

Maar er zijn bijvoorbeeld ook toiletten te koop die een stuk minder water verbruiken. Kortom als je je er een beetje in verdiept heb je zo maar een milieuvriendelijker huis. En dat hoeft niet ten koste te gaan van comfort. 

6. Ga voor aarde tinten in huis voor de rust.

Het is waar dat er niks specifiek milieuvriendelijks is aan als je kiest voor aarde tinten in plaats van lekker fel rood of oranje. De kleuren verminderen de CO-2 uitstoot niet. En ook het gebruik van chemicaliën is niet meer of minder als je voor een bepaalde kleur kiest. 

Waar het hier echt om gaat is om je huis zo in te richten dat je het aan de natuur doet denken. Hoe meer we ons bewust zijn van de natuur hoe beter het is. 

En het is natuurlijk super fijn om in een rustgevende omgeving te wonen. En door meer te kiezen voor basic kleuren (in plaats van hele trendy kleuren) hoef je minder vaak te schilderen en kun je met een paar accenten steeds iets nieuw creëren. 

7. Kies waar je woont en in welk soort huis je woont. 

Je zult misschien denken wat heeft de plek waar je woont nu te maken met milieuvriendelijkheid. Nou, ik best veel. Veel mensen stappen namelijk dagelijks in de auto om naar het werk te gaan. Door dichtbij het werk te wonen kun je fietsen of lopen, dan scheelt een enorme bak aan CO2-uitstoot.

Ook nodigt een heel fijn huis om er lekker in te vertoeven. Als je geen prettig huis hebt zul je er vaker op uit trekken waardoor je ook het milieu meer belast. 

Pas één of meerder tips eens toe als je aan de slag gaat in huis. Laten we samen de wereld een beetje mooier maken. 


 1. Waarom kiezen voor een duurzamer leven?

  We hebben allemaal te maken met een wereld van klimaatverandering veroorzaakt door broeikasgassen. Chemicaliën die ook giftig kunnen zijn voor ons huis, onszelf en onze omgeving. Een meer duurzaam leven beschermt ons en onze natuurlijke omgeving .

 2. Snelle tips voor een duurzamer leven

  1. Plaats in elke ruimte in het huis een plant.
  2. Ga voor planten in je tuin in plaats van alleen tegels.
  3. Gebruik compost voor het bemesten van planten in tuin of balkon.
  4. Koop alleen proosten van leveranciers die milieuvriendelijk producten maken en verkopen.
  5. Gebruik minder water.
  6. Ga voor aarde tinten in huis voor de rust.
  7. Kies waar je woont en in welk soort huis je woont.