DIY recepten voor natuurlijke schoonmaakmiddelen. Simpel en goedkoop!

recepten voor natuurlijke schoonmaakmiddelen

Zelf natuurlijke schoonmaakmiddelen maken is een geweldige manier om geld te besparen en het milieu te helpen. In dit artikel leren we je hoe je drie verschillende soorten schoonmaakmiddelen kunt maken: glasreiniger, allesreiniger en meubelpoets. Laten we beginnen!

Wat zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen en waarom zou u ze gebruiken?

Natuurlijke schoonmaakmiddelen worden gemaakt van ingrediënten die uit de natuur komen, zoals planten en mineralen. Ze zijn veilig voor gebruik in huis en zacht voor de huid. Bovendien bevatten natuurlijke schoonmaakmiddelen geen agressieve chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Er zijn veel redenen waarom u zou moeten overstappen op natuurlijke schoonmaakmiddelen:

 • Ze zijn betaalbaar.
 • Ze zijn veilig voor uw gezin en huisdieren.
 • Ze zijn zacht voor uw huid.
 • Ze zijn veilig voor het milieu.
 • Ze ruiken lekker!

De vijf basis ingrediënten om natuurlijke reinigingsmiddelen te maken.

De vijf basisingrediënten voor het maken van natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn water, azijn, zuiveringszout, citroensap en essentiële oliën. Elk van deze ingrediënten heeft verschillende eigenschappen die ze ideaal maken voor gebruik in verschillende schoonmaakproducten.

 1. Water is een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt om verschillende oppervlakken schoon te maken. Het is zacht genoeg om te gebruiken op delicate oppervlakken zoals glas en spiegels, maar is ook effectief in het verwijderen van vuil en viezigheid van hardere oppervlakken zoals vloeren en aanrechten.
 2. Azijn is een natuurlijk ontsmettings- en reinigingsmiddel. Het kan worden gebruikt om keukenbladen, toestellen en sanitair te reinigen. Azijn is ook doeltreffend om strepen en vingerafdrukken van ramen en spiegels te verwijderen.
 3. Zuiveringszout is een natuurlijk ontgeurings- en schoonmaakmiddel. Het kan worden gebruikt om keukenoppervlakken, badkamers en tapijten schoon te maken. Baking soda is ook effectief in het verwijderen van vlekken uit stoffen.
 4. Citroensap is een natuurlijke ontvetter en bleekmiddel. Het kan worden gebruikt om keukenoppervlakken, sanitair en wasvlekken te reinigen. Citroensap helpt ook bij het verwijderen van geuren uit stoffen en meubels.
 5. Etherische oliën zijn geurige oliën met antibacteriële eigenschappen. Ze kunnen worden gebruikt om natuurlijke schoonmaakmiddelen te maken die goed genoeg ruiken om op te eten! Enkele populaire essentiële oliën voor het schoonmaken zijn citroen, lavendel, pepermunt en grapefruit.

Glasreiniger zelf maken met 3 natuurlijke ingredienten.

Je eigen glasreiniger maken is een geweldige manier om geld te besparen en het milieu te helpen. In dit artikel leren we je hoe je een eenvoudige glasreiniger maakt met slechts drie ingrediënten.

Wat je nodig hebt:

 1. 1 kopje witte azijn
 2. kopje water
 3. 2 eetlepels zuiveringszout

Hoe je het maakt:

 1. Voeg de witte azijn, water en zuiveringszout toe aan een spuitfles.Goed schudden om te combineren.
 2. Spuit op de ramen en veeg ze af met een schone doek.
 3. Spoel af met schoon water en droog af met een zachte doek.

Je zelfgemaakte glasreiniger is nu klaar voor gebruik!

DIY allesreiniger voor een natuurlijk schoon huis.

Je eigen allesreiniger maken is een geweldige manier om geld te besparen en het milieu te helpen. In dit artikel leren we je hoe je een eenvoudige allesreiniger maakt met slechts drie ingrediënten.

Wat heb je nodig:

 • 1 kopje witte azijn
 • kopje water
 • 2 eetlepels zuiveringszout / baking soda

Heb je nog sinaasappelschillen over? Ze geven een heerlijk geurend huis. (in deze blog lees je wat je nog meer kan doen met sinaasappelschillen)

Hoe maak je het?

Voeg de witte azijn, water en baking soda toe aan een spuitfles. Goed schudden om te combineren. Spray op de te reinigen oppervlakken en veeg af met een schone doek.

Spoel af met schoon water en droog af met een zachte doek.

Ook een ontvettingsspray maak je makkelijk zelf.

Doe in een lege plantenspuit of fles met spuitdop twee eetlepels zuiveringszout en voeg een kleine hoeveelheid opgeloste Marseille zeep toe. Voeg ook 20 druppels essentiële citroenolie toe. Vul daarna de rest van de fles met heet water en meng alle ingrediënten tot de zuiveringszout niet meer zichtbaar is.

DIY recept voor schuurmiddel.

Soms heb je gewoon iets meer nodig dan een allesreiniger. Met dit recept voor schuurmiddel kun je lekker aan de slag.

Om het mengsel te maken doe je 100 gram zuiveringszout in een kom. Meng er dan 3-8 druppels essentiële olie door tot het op een papje lijkt. Als u een langere houdbaarheid wenst, voeg dan ook een paar druppels glycerine toe voordat u het afsluit in een potje.

Een antikalk schoonmaakmiddel die wel goed is voor het milieu.

Je kunt heel eenvoudig je eigen antikalkspray maken met azijn en citroensap. Meng hiervoor een gelijke verhouding azijn en citroensap in een spuitfles. Voeg vervolgens een paar druppels essentiële citroenolie toe.

Houd er wel rekening mee dat natuursteen gevoelig is voor de zure eigenschappen van citroensap en dat het na verloop van tijd erosie kan veroorzaken. Een andere optie is het verdunnen van azijn met water en het toevoegen van een paar druppels essentiële olie – ook dat werkt uitstekend!