Ga nu recyclen met koffiedik (12 hacks).

recyclen met koffiedik

Wist je dat je koffiedik kunt hergebruiken? Er zijn zelfs veel manieren om ze te hergebruiken! In deze blogpost worden enkele van de meest creatieve en praktische manieren onderzocht.

Koffiedik is het restant van gemalen koffiebonen. Ze worden vaak gebruikt als meststof in tuinen, omdat ze veel stikstof bevatten. Ze kunnen ook worden gebruikt als gezichtsscrub, of worden toegevoegd aan voedsel om het een cafeïne boost te geven. Koffiedik kan ook worden gebruikt om zeep of kaarsen te maken. Hieronder een aantal voorbeelden.

1. Kaarsen gemaakt van koffiedik

Kaarsen maken van koffiedik is eigenlijk heel eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is koffiedik, was en een kaarsenmal.

Begin met het smelten van de was (of oude kaarsen) in een pannetje. Zodra het gesmolten is, voeg je de koffiedrab toe en roer je het goed door elkaar. Giet het mengsel in de kaarsvorm en laat het afkoelen. Haal de kaars uit de vorm en geniet!

En op internet zijn er nog talloze variaties te vinden. Dus ga aan de slag deze winter. En als bonus voor het hergebruiken geven ze ook een lekker geur in huis.

2. Gebruik koffiedik om textiel of papier mee te verven

Verven met koffiedik is een geweldige manier om kleur toe te voegen aan textiel of papier. De koffiedik geeft de stof of het papier een bruinzwarte kleur.

Om textiel te verven met koffiedik, verwarmt je eerst wat water in een pan. Voeg het koffiedik toe en roer goed. Leg het textiel in het water en laat het ongeveer 30 minuten weken. Haal het textiel eruit en laat het drogen.

Om papier te verven met koffiedik, roer je het koffiedik in heet water tot het is opgelost. Laat het papier ongeveer 30 minuten in het mengsel weken. Verwijder het papier en laat het drogen.

3. Zeep maken van koffiedik

Zeep maken van koffiedik is een geweldige manier om kleur en geur aan je zeep toe te voegen. Het is ook een geweldige manier om koffiedik te hergebruiken.

Om zeep van koffiedik te maken, smelt je eerst de zeepbasis in een steelpan. Voeg de koffiedik toe en roer goed. Giet het mengsel in een zeepvorm en laat het afkoelen. Haal de zeep uit de vorm en geniet!

4. Geef je planten in tuin en moestuin een boost met oude koffie prut.

Koffiedik is een goede meststof voor planten omdat het rijk is aan kalium en magnesium. Dit helpt om planten beter te laten groeien. En koffiedik kan met mate in tuinen worden gebruikt om dit effect te bereiken. Bovendien kan koffiedik ook worden gebruikt om paddenstoelen te kweken.

Het is vooral geschikt voor planten die van een lichtzure bodem houden zoals hortensia’s, aardbeiden en lavendel.

5. Scrubben met koffiedik voor een lekker zacht huidje

Er zijn veel recepten over hoe je zelf een lichaamsscrub kunt maken met koffiedik. En het mooie is dat je het kunt aanpassen aan je eigen behoeften.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een scrub die rijk is aan antioxidanten, kun je wat gemalen koffiebonen aan je recept toevoegen. Als je op zoek bent naar een hydraterende scrub, kun je wat olijfolie of kokosolie aan het recept toevoegen.

Hier is een recept dat je kunt proberen:

Ingrediënten:

 • 1/2 kop koffiedik
 • 1/4 kop olijfolie of kokosolie
 • 1/4 kop suiker
 • 1 theelepel vanille-extract

Instructies:

 1. Meng alle ingrediënten samen in een kom tot ze goed gecombineerd zijn.
 2. Bewaar de scrub in een luchtdichte verpakking in de koelkast.
 3. Neem om te gebruiken een kleine hoeveelheid scrub en masseer in de vochtige huid. Spoel goed af en herhaal indien nodig.

6. Schone handen met koffiedik, echt het werkt!

Koffiedik kan worden gebruikt als handzeep om je handen schoon te maken. Koffiedik is rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen vuil en bacteriën van je handen te verwijderen. Bovendien kan koffiedik ook helpen je handen te hydrateren en te voeden.

En nog een reden waarom je koffiedik met regelmaat zou moeten gebruiken. Het koffiedik werkt als een zachte srcub. Jouw handen zullen er blij mee zijn.

7. Geef je haar een oppepper met een conditioner van koffiedik.

Koffiedik kan gebruikt worden als conditioner voor je haar. Koffiedik is rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen vuil en bacteriën uit je haar te verwijderen. Daarnaast kan koffiedik ook helpen je haar te hydrateren en te voeden. Voor alle blondines, wees er voorzichtig mee.

Hier is een recept dat je kunt proberen:

Ingrediënten:

 • 1/2 kop koffiedik
 • 1/4 kop olijfolie of kokosolie
 • 1/4 kop suiker
 • 1 theelepel vanille-extract

Instructies:

 1. Meng alle ingrediënten samen in een kom tot ze goed gecombineerd zijn.
 2. Bewaar de scrub in een luchtdichte verpakking in de koelkast.
 3. Neem om te gebruiken een kleine hoeveelheid scrub en masseer in vochtig haar. Goed uitspoelen en zo nodig herhalen.

8. Gezichtsmasker tegen wallen, met koffieprut

Koffiedik kan wallen onder je ogen helpen verminderen omdat ze rijk zijn aan antioxidanten. Dit kan helpen bij het verwijderen van vuil en bacteriën van je huid, die wallen kunnen veroorzaken. Daarnaast kan koffiedik ook helpen je huid te hydrateren en te voeden.

Masker tegen wallen onder de ogen:

Ingrediënten:

 • 1/2 kop koffiedik
 • 1/4 kop olijfolie of kokosolie
 • 1/4 kop suiker
 • 1 theelepel vanille-extract

Instructies:

 1. Meng alle ingrediënten samen in een kom tot ze goed gecombineerd zijn.
 2. Bewaar de scrub in een luchtdichte verpakking in de koelkast.
 3. Neem om te gebruiken een kleine hoeveelheid scrub en masseer in de vochtige huid. Goed afspoelen en zo nodig herhalen.

9. Laat muffe geuren uit de koelkast verdwijnen met koffiedik.

Als je af wilt van vieze geurtjes in de koelkast, kun je koffiedik gebruiken. Koffiedik is rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen vuil en bacteriën uit uw koelkast te verwijderen. Bovendien kan koffiedik ook helpen om slechte geuren te neutraliseren.

Plaats een kopje koffiedik in de koelkast en klaar ben je. Je zult verbaasd staan over hoe snel de muffe geur is verdwenen.

10. Gebruik koffieprut voor het schoonmaken van roosters en pannen.

Je pannen en grillroosters schoonmaken met koffiedik is een eenvoudig proces. Voeg gewoon een kleine hoeveelheid koffiedik toe aan een vochtige spons en schrob het oppervlak van de pan of het rooster. Spoel af met water en herhaal indien nodig.

Koffiedik is rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen om vuil en bacteriën van uw pannen en roosters te verwijderen. Bovendien kan koffiedik ook helpen slechte geuren te neutraliseren.

11. Ga de strijd aan tegen ongedierte met koffieprut

Mieren lopen altijd achter elkaar aan. Dus vindt er eentje de weg naar jouw keukenkastjes dan volgt al snel de rest. Met een beker koffiedik in een kastje raken de mieren gedesoriënteerd en zou kunnen ze het spoor niet verder volgen. Probleem opgelost.

Ook vlooien houden niet van een koffie geur. Wrijf wat olie met wat koffieprut op uw viervoeter en de vlooien vliegen weg. Wel ff testen of jouw dierenvriend wel tegen de geur kan.

En als laatste, slakken houden ook absoluut niet van koffieprut. Leg wat koffiedik nik op de populaire hangout van de slakken en hopelijk blijven ze weg. Al leert de ervaring dat het een hardnekkig volkje is.

12. Koffiedik als natuurlijke gootsteen ontstopper, leuker wordt het niet.

Als je gootsteen verstopt is, kun je koffiedik gebruiken om hem te ontstoppen. Voeg gewoon een kleine hoeveelheid koffiedik toe aan een vochtige spons en schrob het oppervlak van de gootsteen. Spoel af met water en herhaal indien nodig.

Is het wat hardnekkiger? De combinatie van baking soda en azijn doet ook wonderen. Laat de boel maar lekker borrelen.