Soep invriezen zonder plastic maar in glas. Veilig en eenvoudig!

Soep invriezen zonder plastic

De traditionele manier om soep in te vriezen is het gebruik van plastic. En zoals we allemaal wel weten is dat niet de meest duurzame manier van soep invriezen. Er zijn gelukkig ook andere opties.

En misschien klinkt het een beetje gek maar je kunt soep prima in glazen potten invriezen. Let er wel goed op dat je glas kiest wat ook echt geschikt is om in te vriezen.

Ben je echt voor het recyclen van oude potten. In veel gevallen kan het maar als het glas niet dik genoeg is kan het breken. Een kleine truc, laat aan de bovenkant ongeveer drie vingers ruimte open (dus niet tot de nok toe vullen).

Laat de soep ook altijd eerst helemaal koud worden voordat je de deksel erop doet en je de soep in de vriezer zet.

Welke soep kun je niet invriezen? En welke soep kun je wel invriezen?

Eigenlijk kun je bijna alle soepen wel invriezen. Al kun je sommige ingrediënten wel beter toevoegen als je de soep later opwarmt en gaat eten. Denk dan aan de verse groenten en vermicelli.

Er zijn wel een paar soorten soep die minder geschikt zijn. Aardappelsoep is er eentje van. Dat komt door het hoge zetmeel gehalte. Ook soepen met room of melk zijn minder geschikt zijn om in te vriezen. Dit gaat snel schiften na het ontdooien.

Wil je kleine porties soep invriezen?

Kies dan voor BPA-vrije ijsblokbakken. Hierdoor kun je op elk moment een kleine hoeveelheid soep ontdooien. Ideaal voor een snelle lunch tijdens het werken.

Ook zijn deze ingevroren blokjes ideaal voor bouillon. Zo heb jij altijd een verse basis achter de hand waarmee je een gezonde saus maakt. Super makkelijk en snel. Maar vooral ook lekker gezond.

Hoe lang kun je verse bevroren soep bewaren?

Verse soep blijft wel drie maanden goed in de vriezer. Vries de verse soep in binnen 3 uur nadat je ‘m gemaakt hebt en laat het ook heel goed afkoelen voordat je het invriest.

Wil je de soep sneller later afkoelen? Zet de pan dan in een koude bak water.

Heb je een blik of zak geopend en wil je de rest niet weggooien? Hou dan maximaal zes weken aan voordat je de rest opeet.

Tips om soep goed en veilig in te vriezen in glazen potten.

  • Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur is wanneer je voedsel gaat invriezen. Richtlijn is -18.
  • Indien het mogelijk is kun je om het kwartier even in de soep die invries roeren. Dit voorkomt dat er zich ijskristallen vormen op de soep.
  • Vul de pot niet tot bovenaan, laat een paar centimer open.
  • Laat de soep echt helemaal afkoelen voordat je invriest. Eventueel eerst laten afkoelen in de koelkast.
  • Glazen potten met soep kun je het beste liggend in de vriezer zetten. Hierdoor is er meer ruimte om uit te zetten en zal het glas minder snel breken.
  • Vergeet ook niet je potten een label mee te geven. Zo weet je altijd wanneer jij jouw soep hebt ingevroren en blijft het niet te lang in de vriezer.

Hoe kun je ingevroren soep het beste ontdooien?

Als je klaar bent om je bevroren soep te gebruiken, doe je hem in een pan en zet je hem op een lage stand.

Laat het langzaam opwarmen – laat de soep niet aan de kook komen of zelfs maar in de buurt van het kookpunt komen. Het zal ongeveer 10-15 minuten duren voor de soep ontdooid is.

Voor dunne soep: Vul een kleine steelpan met ongeveer 1/4 inch water en breng aan de kook. Voeg de soep toe en roer voortdurend tot de gewenste temperatuur is bereikt.

Voor dikke soep: Ontdooi de soep een nacht in de koelkast of in koud water op het aanrecht alvorens te koken. Voeg langzaam en al roerend vloeistof of vet toe tot de gewenste dikte is bereikt.

Voor crème van kippensoep: Ontdooi de soep een nacht in de koelkast of op koud water op het aanrecht. Voeg na het ontdooien groentebouillon, melk of room en kruiden toe; verwarm het geheel tot het door en door warm is en dien dan op.