Wil je starten met een verticale binnentuin? Begin hier!

Verticale binnentuinen worden een populaire manier om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren en woonruimtes te verfraaien. Starten met een verticale binnentuin is dan ook een geweldige manier om je gezondheid een boost te geven.

Ze zijn er in verschillende maten en vormen, en kunnen worden gebruikt om een grote verscheidenheid aan planten te kweken.

Verticale binnentuinen hebben ook een aantal voordelen, zoals een betere luchtkwaliteit, minder lawaai en de mogelijkheid om water te zuiveren. Maar voordat u er een gaat kopen (of maken), zijn er een paar dingen die je moet weten. In deze blog willen we je een eindje op weg helpen.

De verschillende soorten binnentuinen die jouw huis een gezondheidsboost geven..

Er zijn verschillende binnentuinen die gebruikt kunnen worden om de luchtkwaliteit te verbeteren en woonruimtes te verfraaien. Het meest voorkomende type is de verticale tuin, dat is een tuin die verticaal in plaats van horizontaal wordt gekweekt.

Dit type tuin wordt steeds populairder omdat het minder ruimte in beslag neemt, en kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan planten te kweken. Indoor verticale tuinen hebben ook een aantal voordelen, waaronder een betere luchtkwaliteit, minder lawaai, en de mogelijkheid om water te zuiveren.

Andere soorten binnentuinen zijn groene muren en hydroponische tuinen. Groene muren zijn muren die bedekt zijn met planten, terwijl hydroponische tuinen tuinen zijn die planten groeien in water in plaats van aarde.

Beide soorten tuinen hebben een aantal voordelen, waaronder een betere luchtkwaliteit en minder lawaai. Hydroponische tuinen hebben ook het extra voordeel dat ze water kunnen zuiveren.

De voordelen van een verticale binnentuin op een rijtje.

 1. Verbeterde luchtkwaliteit: Binnenplanten kunnen helpen om de lucht te zuiveren, waardoor het niveau van gifstoffen en verontreinigende stoffen afneemt.
 2. Minder lawaai: De aanwezigheid van planten kan lawaai helpen verminderen niveaus in uw huis.
 3. Het vermogen om water te zuiveren: Sommige kamerplanten hebben het vermogen om water te zuiveren, waardoor het veiliger wordt om te drinken.
 4. Verbeterde geestelijke gezondheid: Het is aangetoond dat kamerplanten de geestelijke gezondheid verbeteren en het gevoel van welzijn vergroten.
 5. Verhoogde productiviteit: De aanwezigheid van kamerplanten blijkt de productiviteit en concentratie te verhogen.
 6. Minder stress: Kamerplanten kunnen stressniveaus helpen verminderen en ontspanning bevorderen.
 7. Verbeterde lichamelijke gezondheid: Van de aanwezigheid van kamerplanten is aangetoond dat ze de lichamelijke gezondheid verbeteren door het stofgehalte te verminderen en de luchtvochtigheid te verhogen.
 8. Verhoogde esthetische waarde: Kamerplanten kan het uiterlijk van uw huis verbeteren en het meer uitnodigend maken.
 9. Verbeterde sociale interactie: Het is aangetoond dat de aanwezigheid van kamerplanten de sociale interactie verbetert en gevoelens van eenzaamheid vermindert.
 10. Verhoogd gevoel van welzijn: De aanwezigheid van kamerplanten blijkt gevoelens van welzijn en tevredenheid met leven.

Voordat je een verticale binnentuin koopt, moet u een paar dingen overwegen:

 1. De grootte van je ruimte: Indoor verticale tuinen zijn er in verschillende maten. Kies er een die comfortabel in de ruimte past.
 2. Het soort planten dat je wilt kweken: Niet alle planten zijn geschikt voor binnenkweek. Onderzoek de planten die je wilt kweken om er zeker van te zijn dat ze goed gedijen in je binnenruimte.
 3. De hoeveelheid licht in je ruimte: Indoor verticale tuinen hebben veel licht nodig om te gedijen. Als je ruimte niet goed verlicht is, kies dan planten die geschikt zijn voor weinig licht.
 4. Je budget: Indoor verticale tuinen kunnen in prijs variëren van betaalbaar tot duur. Stel een budget vast en houd je daaraan.
 5. Je interesse: verticale tuinen vergen enig onderhoud. Als je niet geïnteresseerd bent in het verzorgen van een binnentuin, kies dan voor een onderhoudsarme optie.

Nu je de basis kent, kun je begin met het plannen van je verticale binnentuin. Kies de grootte, het soort planten en het budget dat het beste bij jouw behoeften past.

Met een beetje planning kun je een mooie en gezonde binnenruimte hebben die de levenskwaliteit verbetert.

Starten met een verticale binnentuin. Hoe kies je de juiste planten voor je verticale binnentuin?

Bij het kiezen van planten voor je verticale binnentuin is het belangrijk dat je planten kiest die geschikt zijn voor de lichtomstandigheden in je ruimte en die je graag verzorgt. Als de binnenruimte niet veel natuurlijk licht ontvangt, kies dan planten die goed gedijen bij weinig licht.

Als je niet geïnteresseerd bent in de verzorging van een tuin, kies dan planten die weinig onderhoud vergen.

Houd bij het kiezen van planten ook rekening met de grootte van je verticale binnentuin. Kies planten die de juiste grootte hebben voor een ruimte. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte overlaat voor de planten om te groeien.

Het is ook belangrijk om planten te kiezen waar je met plezier naar kijkt. Kies een verscheidenheid aan planten met verschillende kleuren en texturen om een mooie tuin te creëren.

Als je niet zeker weet welke planten u moet kiezen, vraag dan advies aan een expert bij uw plaatselijke kwekerij. Zij kunnen je helpen de juiste planten voor jouw verticale binnentuin te vinden en informatie geven over de verzorging ervan.

Enkele planten die geschikt zijn voor verticale binnentuinen zijn:

 1. Spinplanten: Spinplanten zijn gemakkelijk te verzorgen en kunnen gedijen in omstandigheden met weinig licht. Ze zijn goed voor het verwijderen van gifstoffen uit de lucht, en hun bladeren kunnen gemakkelijk worden gesnoeid om nieuwe planten te maken.
 2. Philodendrons: Philodendrons zijn langzaam groeiende planten die goed gedijen bij weinig licht. Ze zijn goed voor het verwijderen van giftige stoffen uit de lucht, en kunnen gemakkelijk worden vermeerderd door te stekken.
 3. Aloë vera: Aloë vera is een vetplant die weinig water en zonlicht nodig heeft om te gedijen. Hij staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, en is goed voor de behandeling van brandwonden en huidirritaties.
 4. Vredeslelies: Vredeslelies zijn gemakkelijk te verzorgen en kunnen gedijen bij weinig licht. Ze staan bekend om hun vermogen om giftige stoffen uit de lucht te verwijderen, en hun grote bladeren creëren een prachtige esthetiek in elke tuin.

5. Succulenten: Succulenten zijn een soort planten die water opslaan in hun bladeren, waardoor ze ideaal zijn voor omstandigheden met weinig licht. Ze zijn er in verschillende vormen en maten, en geven elke binnentuin een unieke uitstraling.

Zodra je de planten voor je verticale binnentuin hebt gekozen, is het tijd om te gaan planten. Volg de instructies op de verpakking of vraag advies aan een expert bij je plaatselijke kwekerij.

Geef je planten regelmatig water en het licht dat ze nodig hebben om te gedijen. Met een beetje zorg zal je verticale binnentuin snel bloeien.

Tips om van jouw binnentuin een succes te maken.

Met zo veel voordelen, is het gemakkelijk te zien waarom verticale binnentuinen zo populair worden. Als u overweegt er een in uw huis te installeren, volg dan deze tips:

 • Kies de juiste planten: Kies bij het kiezen van planten voor je verticale binnentuin planten die geschikt zijn voor de lichtomstandigheden in je ruimte en die je graag verzorgt. Als je ruimte niet veel natuurlijk licht ontvangt, kies dan planten die goed gedijen bij weinig licht. Als je niet geïnteresseerd bent in het verzorgen van een tuin, kies dan planten die weinig onderhoud vergen.
 • Kies de juiste maat: Zorg er bij het kiezen van planten voor je verticale binnentuin voor dat je genoeg ruimte overlaat voor de planten om te groeien. Kies planten die de juiste maat hebben voor je ruimte.
 • Kies een verscheidenheid aan planten: Kies een verscheidenheid aan planten met verschillende kleuren en texturen om een mooie tuin te creëren. Als u niet zeker weet welke planten u moet kiezen, vraag dan advies aan een deskundige bij uw plaatselijke kwekerij.
 • Volg de instructies: Zodra je de planten voor je verticale binnentuin hebt gekozen, is het tijd om ze te planten! Volg de instructies op de verpakking of vraag advies aan een expert bij je plaatselijke kwekerij over hoe je ze goed kunt planten. Geef je planten regelmatig water en het licht dat ze nodig hebben om te gedijen. Met een weinig zorg, zal uw verticale binnentuin snel bloeien.

Veel plezier met je verticale binnentuin! Met zoveel voordelen is het makkelijk te zien waarom verticale binnentuinen zo populair worden.