Leef in het nu! Stop met oneindig scrollen op Instagram.

verminderen gebruik instagram

Al dat gescroll op Instagram (of welk ander medium dan ook) laat ons niet in het nu leven. Het staat zinvolle gesprekken en bijvoorbeeld knuffelen in de weg. We weten het gevoelsmatig natuurlijk al maar ook onderzoek toont aan dat Instagram niet onze meest gezonde metgezel is. Sterker nog onze tijd op Instagram maakt ons depressief. Een paar aanpassingen zorgen voor een meer gezonde houding met social media.

In no time heeft Instagram de wereld veroverd en daarmee ook een groot deel van onze vrijetijd ingenomen. Iedereen scrollt er lustig op los, ikzelf zeker niet uitgezonderd. En deze blog is ook zeker geen oordeel over hoelang je wel of niet op Instagram ‘ hoort’  te zitten. Maar wil je net als ik gewoon wat minder aandachsloos door het leven hobbelen? Dan is het tijd wat veranderingen aan te brengen. 

En ook al weet ik dat het geen al te gezonde habbit is, het is hardnekkig om er vanaf te komen. De app verwijderen, of zelfs het hele account, brachten niet de oplossing. Een nieuw account heb je immers zo weer aangemaakt.

En Instagram biedt natuurlijk ook veel goeds. Ik haal daar creativiteit en inspiratie uit. En als je het bewust gebruikt kan het absoluut voordelen bieden. Het gaat dus ook niet omdat Instagram of andere social media slecht zijn. Maar het gaat om ons gedrag hoe we het gebruiken. Weg dus met de hersenloze scroll-gewoonte.

Maak de toegang iets moeilijker om de tijd op Instagram te verminderen.

Vaak is het ook zo makkelijk. Eén klik en er verschijnt een hele wereld voor je ogen. Ideaal voor die onbewaakte momenten dat je even moet wachten (al is het maar in de keuken). Door de toegang iets moeilijker te maken kun je de eerste impulsen onderdrukken. En daarmee te voorkomen dat je zo een half uur van je leven weggescrolld hebt. 

 • Zet Instagram in een aparte map in je telefoon. Zo werp je een paar barrières voor jezelf op voordat je kunt scrollen. 
 • Gebruik Instagram alleen me Wifi, dus niet vanuit je databundel. Oh, je zult merken hoe vaak je eigenlijk op social media kijkt terwijl je onderweg bent. Je past dit makkelijk aan bij instellingen op je telefoon.
 • Zet pushmeldingen uit. Echt dit scheelt stukken. Zelf heb ik voor helemaal niks meer een pushmelding, ook niet voor mijn (zakelijke) email. Dat geeft rust. Ik werd er namelijk nogal onrustig van al die meldingen. En als je zo’n melding ziet dan wil je vaak toch ook even kijken. Voor mij echt een gamechanger. 
 • Het dempen van stories kan ook helpen. Wees heel selectief in welke informatie je tot je wilt laten komen. Wil je echt mensen goed volgen? Plan dan een moment in op de dag en kijk echt naar die stories waar je werkelijk interesse in hebt. 
 • Download een alternatief. Mocht je toch onrustig worden van tijd die gedood moet worden. Probeer het dan eens met een productieve app. Leer bijvoorbeeld een taal. 
 • Verwijder de app. Ik weet het, dit is een wat hysterische aanpak. Maar mocht je verslaving toch wat hardnekkig zijn en klagen je vrienden erover dan kan het een oplossing zijn. Instagram is ook gewoon vanaf je laptop te volgen. Maar het werpt in ieder geval een goede barrière op. 

Is kijken op Instagram een gewoonte geworden?

Social media zijn niet meer uit ons leven te denken. En het  ’s ochtends gelijk ff checken van deze social media is een vaste gewoonte geworden onder velen van ons. Er is geen goed of fout maar het is wel handig om te weten of jij deze gewoonte ook bezit. 

En als jij meer bewust gebruik wil maken van bijvoorbeeld Instagram dan is het goed om te kijken waarom en hoeveel je dagelijks op Instagram kijkt. 

Vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn; is het verveling? Een journaal platform? Een creatieve uitlaatklep? Inspiratie? Als je weet wat je intenties zijn voorkom je dat je eindeloos videos zit te scrollen van mensen met hun huisdieren. 

Geef jezelf vooral toestemming voor jouw redenen om Instagram wel te gebruiken. En zo kun je het aanpakken:

 • Maak alleen inhoud waar jezelf blij van wordt of een boodschap die je graag wilt delen met de werken. Dingen die je inspireren, waar je hard sneller van gaat kloppen. 
 • Gebruik Instragram ook als een manier om meer mensen in real life te zien. Social media is ook een plaats om te connecten. Je leert nieuwe mensen kennen bijvoorbeeld met een gedeelde passie die je ook in het echt kunt ontmoeten.
 • Wordt interactiever in plaats van alleen te loeren. Post iemand een geweldige foto van een restaurant waar jij e ook wel een keer wil eten? Reageer op de post en vraag hoe het was. Al is het soms maar om gewoon een vriendelijk reactie te plaatsten op een post. Met een beetje meer vriendelijkheid op social media komen we al een heel stuk verder. Plus, positieve online relaties met mensen die jouw interesses delen, kunnen zich soms zelfs uiten in echte persoonlijke vriendschappen.
 • Let er goed op wie je volgt. Zelf vind ik het leuk om mensen met verschillende ideeën en filosofieën te volgen. Ook over verschillende thema’s zoals spiritualiteit, natuur, reizen en noem het maar op. Maar ook personen die een positiviteit brengen en op hun manier de wereld een beetje mooier maken volg ik graag. Gewoon ter inspiratie. Volg waar jij je graag mee wil voeden en doe al de rest in de ban,

Door meer gericht te kiezen naar wat je kijkt en wanneer je kijkt op social media kun je het eindeloos en gedachteloos scrollen beetje bij beetje vervangen door dingen die jouw leven verrijken.

Kies bewust voor de social media levensstijl die bij jou past. 

En als je eenmaal een paar uur per dag hebt teruggewonnen (ja, zoveel scrollen wij) kun je besteden aan iets leuks. Iets leuks voor je zelf. 

 • Leer een nieuwe skill. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal, leer Italiaans koken. Het maakt niet uit. En je kunt er zelfs Instagram voor inzetten. Gebruik Insta als een hulpmiddel als ondersteuning in plaats van als een belemmering. 
 • Verander gewoontes. Vaak is even scrollen een gewoonte. Vervang deze. Doe een ademhalingsoefening als je ergens wacht. Of lees een boek als je even ergens een half uurtje over hebt. Gewoon in de zon zitten en ontspannen kan natuurlijk ook, en is ook goed voor de ziel. 
 • Houd een dagboek bij. Om echt goed inzicht te krijgen in je gewoontes kan het helpen om het bij te houden. Dit hoeft zeker niet op social media gedeeld te worden.
 • Zet je telefoon op stil en kies de momenten waarom je op de telefoon kijkt. Een bewust moment waarom je incheckt. En ook het verbannen van de telefoon uit de slaapkamer kan je scroll gedrag aanzienlijk verminderen. 

Behandel je social mediagedrag als een dagelijkse routine. Net zoals je doet met wekelijks sporten, gezond eten enzovoort. Er is een tijd en plaats voor Instagram, zeker, maar niet non stop. Een gebalanceerd leven met al die moeite is zeker uitdagend maar ook absoluut de moeite waard om het eens te proberen.