Waarom een tandpasta (en tandenborstel) zonder plastic?

tandpasta (en tandenborstel) zonder plastic

Er zijn zoveel milieuproblemen in ons dagelijks leven en het effect van deze problemen is in bijna alles te zien. En vaak zijn wij wel een onderdeel van de eco-problemen die er zijn. En vaak ook hebben we niet altijd een benul van ons gedrag op de natuur.

Er zijn verschillende problemen die ons dagelijks beïnvloeden, van vervuiling tot de opwarming van de aarde en nog veel meer. En daarom zijn velen onder ons, waaronder ikzelf ook, bereid om aanpassingen te doen. Bijvoorbeeld zoals met de aanschaf van een tandenborstel en tandpasta.

Tandenborstels worden bijna altijd geleverd met plastic handvatten en verpakkingen. Zelfs als je een reisformaat versie koopt zit deze nog steeds in een plastic doosje. En als je er zo erover nadenkt; hoeveel tandenborstels gebruik je dan eigenlijk dagelijks?

Het antwoord zal waarschijnlijk weinig zijn. Omdat de meesten van ons ze hergebruiken voor de volgende poetsbeurt. Maar de impact van het gebruik van wegwerptandenborstels op het milieu is ook niet iets waar we vaak aan denken!

Er is een walhalla aan tandenborstels. Welke kies je?

We weten allemaal dat onze tanden bedekt zijn met glazuur en de enige manier om ze schoon te houden is door te poetsen. Maar weet je dat er veel verschillende soorten tandenborstels zijn?

Van een handtandenborstel tot een elektrische tandenborstel, van een handtandenborstel tot een 3D-geprinte borstel. Er zijn zo veel verschillende soorten borstels!

Sommige mensen geven de voorkeur aan een handmatige borstel, terwijl anderen een elektrische willen. Als je bedenkt dat de meeste mensen merkproducten kopen dan kun je wel stellen dat we te veel geld uitgeven aan onze tandhygiëne.

Maar in dit proces wordt er (nog) niet altijd een milieuvriendelijke variant gekocht. Jammer, want met deze kleine aanpassing kunnen we een groot verschil maken. Voor de tandenborstels maar zeker ook voor de tandpasta.

De milieueffecten ‘gewone’ tandenborstels.

Het milieueffect van tandenborstels is zeer groot en eist een tol van onze planeet. Jaarlijks wordt meer dan 27 miljoen ton plastic gebruikt om tandenborstels te maken.

Dit is een enorme hoeveelheid, die terug te zien is in de 40 procent van het afval dat we creëren in verband met cosmetica.

Tandenborstels bevatten ook kleine hoeveelheden kwik, die in het milieu kunnen lekken als ze niet op de juiste manier worden weggegooid. Maar er is meer!

Voor de productie van de verpakking van tandenborstels worden water en elektriciteit gebruikt, twee hulpbronnen die in een alarmerend tempo opraken.

En dan is er nog het probleem van het fabricageproces zelf: daarbij ontstaan giftige chemicaliën zoals kwik, cadmium en chroom, die ons immuunsysteem kunnen aantasten doordat ze ons vatbaarder maken voor ziekten zoals longontsteking.

Dus wat kunnen we doen? Onderneem nu actie voor het te laat is! Begin vandaag nog met het gebruik van een tandenborstel zonder plastic!

Kies ook voor tandpasta zonder plastic.

Uit onderzoek blijkt dat nog steeds meer dan de helft van de tandpasta’s plastic bevatten. En dan hebben we het niet alleen over de tube die van plastic is.

We poetsen letterlijk onze tanden met plastic. Dat kan natuurlijk beter.

Allereerst zijn er de tandpasta tabletten. Heerlijk plastic vrij poetsen. En ze zitten ook niet in plastic verpakt. Ik moet toegeven het was even wennen maar inmiddels ben ik enthousiast. Ook super handig om mee te nemen op reis.

Ook is er een tandpasta in poedervorm. Voor het poetsen maak je de tandenborstel nat en blijft het poeder er aan kleven. Op die manier hoef je niet op een tabletje te kauwen en kun je gelijk starten met poetsen.

Als iedereen over zou stappen zou kunnen doen zouden we de enorme plastic soep in de oceanen kunnen verminderen. Een kleine moeite met een grote impact.

Vervang je plastic tandenborstel door een bamboe tandenborstel.

In plaats van een plastic tandenborstel te gebruiken, moet u proberen uw huidige tandenborstel te vervangen door een bamboe tandenborstel. Er zijn vele redenen waarom dit belangrijk is.

Niet alleen zal het helpen het milieu door het verminderen van vervuiling, maar het helpt ook om positieve energie te creëren en positieve energie aan te trekken.

Bamboe is een hernieuwbare bron en is volledig biologisch afbreekbaar wanneer het buiten in de natuur wordt gelaten. Het is ook duurzaam en kan tot 3 jaar meegaan met de juiste verzorging.

Het is een makkelijke aanpassing in je tandenpoets ritueel maar het is het zeker waard!

Bamboe als alternatief voor plastic in andere producten

Tandenborstels zijn niet de enige tandpasta die we dagelijks gebruiken; er zijn ook andere producten zoals scheermesjes en shampoo.

Bamboe is een alternatief voor plastic dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. Bamboe is een hernieuwbare hulpbron, wat betekent dat het opnieuw kan worden geplant en gebruikt.

Bamboe is een goede vervanger voor plastic omdat het duurzamer is dan andere materialen. De bamboeplant heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen en de bladeren zijn zacht om aan te raken en zacht voor de huid.

Bamboe is ook licht van gewicht, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je tandenborstel te zwaar of omvangrijk is met een handvat gemaakt van bamboe!

Je tandenborstel vervangen is een kleine verandering maar het kan een groot verschil maken in hoe we de aarde achterlaten voor onze kleinkinderen.

Waarom plastic in onze dagelijkse producten niet nodig is.

Een van de grootste problemen die ons dagelijks leven beïnvloeden, is het gebruik van plastic en hoe dat onze gezondheid kan aantasten.

Plastic is een gevaarlijke stof omdat het niet gemakkelijk wordt afgebroken. Het is ook niet biologisch afbreekbaar en blijft na gebruik nog honderden jaren op stortplaatsen liggen.

Omdat we aan zoveel plastic producten worden blootgesteld, kunnen we ze niet allemaal vermijden. We zouden voor tandenborstels en andere verzorgingsproducten natuurlijke materialen moeten gebruiken, zoals hout en bamboe, in plaats van plastic.

Ze hebben een kleinere impact op het milieu omdat ze geen afval veroorzaken zoals plastic dat doet. Als je een verandering in uw dagelijks leven wilt aanbrengen en onze wereld wilt helpen, probeer dan je tandenborstel te vervangen door een die is gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe of hout!

En kies ook voor een tandpasta zonder microplastics. Hieronder een paar merken die ze (online) verkopen.