Een verticale tuin zelf maken? Iedereen kan het!

verticale tuin

Planten, please.

Ook al woon je klein, en zelfs zonder tuin, tegenwoordig kun je je uitleven met een verticale tuin voor binnen. En zelfs als je niet gezegend bent met groene vingers moet het je lukken. In een handomdraai creëer jij je eigen kruiden en sla. Maar met een beetje innovatieve inspiratie kun je zelfs wijnrakken binnen maken. Deze staat op mijn to-do lijst. Let’s go verticaal met een binnentuin.

Verticaal tuinieren is de manier op te tuinieren op kleine schaal. Je hoeft er zelfs geen uit of balkon voor te hebben. Maak goed gebruik van de ruime en laat de planten lekker de lucht in groeien. Je kunt voor elk budget een tuintje maken (of kopen). Iedereen kan starten met een eigen verticale tuin.

Verticale tuinen vormen een levendige aanvulling op huizen en appartementen zonder kostbare ruimte in beslag te nemen.

Of je nu een doorgewinterde professional bent of je voelt slechts een kleine tinteling in je vingers, je kunt helemaal los gaan. De voordelen van een hippe binnentuinen zijn legio. De verticale tuinen geven appartementen en huizen een levendige sfeer en de planten vooral ook een gezonde leefomgeving

En je kunt de tuin ook helemaal inrichten zoals je zelf wilt. Ga je nou voor één plant gaat of honderd, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. In deze blog leggen we een paar verschillende kweekmethoden uit. 

Mocht je nou denken; toch teveel werk. Er zijn ook systemen te koop waarbij je het kant en klaar kan bestellen. Je hoeft dan alleen nog maar te wachten hoe al dat moois in jou huis gaat groeien. 

Welk type binnentuin is het beste? 

Tenzij je overal luchtplanten wilt, heb je een groeimedium nodig, dat wil zeggen, waar de plant zijn wortels zal laten groeien. Hier is een korte introductie over de beste kweekmedia voor binnen en de voor- en nadelen van elk. 

De klassieke tuinaarde voor het maken van een binnentuin.

De klassieke bodem is tuinaarde. Planten in tuinaarde zijn redelijk onderhoudsarm en er komen geen speciale technieken bij kijken. Voldoende water en licht zijn de belangrijkste ingrediënten. 

Probeer op turf gebaseerde grond te vermijden. Deze is minder milieuvriendelijk als bijvoorbeeld aarde gemaakt van kokosnoot of houtskool. Er is genoeg te koop. Wil je echt los gaan dan kun je zelf gaan composteren (hier zijn kleine, ruimte vriendelijke compostbakken).

Het is vooraf goedkoper om een ​​zak aarde op te halen […] dan om te investeren in andere speciale verticale tuinmachines.

Als je voor aarde kiest, weet dan dat het hebben van veel planten een beetje zwaar kan worden. Dus hou daar wel rekening mee als je plantenbakken aan het plafond of de muur gaat hangen. 

Ook kan kan aarde niet handig zijn als je huisdieren hebt. Je zult maar net zo’n dierenkind hebben die de hele boel omspit. Dan kun je beter voor een andere methode kiezen. 

Planten op basis van hydrocultuur in een verticaal tuintje. 

Bij deze manier van planten kweken gebruik je geen aarde. De planten worden gestimuleerd om groter te groeien omdat ze niet door de grond hoeven te vechten om wortels te maken. En omdat je ook voedingstoffen toevoegt heb je al snel een goed resultaat. 

Deze vorm van planten laten groeien is zeker niet nieuw. De hangende tuinen van Baylon en de Azteekse chinampa’s zouden principes uit de hydrocultuur hebben gebruikt. Tegenwoordig kan hydrocultuur tuinieren variëren van slordige doe-het-zelfprojecten tot ultra-hightech investeringen.

Maar hydrocultuur is veelbelovend, vooral in gebieden waar vers voedsel schaars is of op plaatsen met moeilijke weerspatronen of uitgeputte bodems. Het gebruikt ook minder water, omdat je alleen de wortels water geeft in plaats van het extra vuil rond de plant. 

 Als je voor hydrocultuur kiest of niet genoeg daglicht hebt, kan het slim zijn om te investeren in een kweeklamp. En dat is het grootste nadeel van hydrocultuur thuis: de kosten. Van voedingsstoffen tot zaden of zaailingen tot groeimedia en verlichting, dit kan prijzig worden. 

Het goede nieuws is dat het effectief en consistent is voor het verbouwen van je eigen voedsel, zodat je een klein beetje van je boodschappenrekening kunt compenseren. 

Hoe maak je een verticale tuin binnen?

Als je nog oude flessen bij de hand heb kun je mooi beginnen met recyclen. Op pinterest vind je onder zoekterm window farming super leuke DIY projecten. Echt het kan al super low budget. 

    Geef prioriteit aan manieren waarop je materialen kunt upcyclen. Gebruik bijvoorbeeld ook regenwater om de planten water te geven.

Welke planten zijn super geschikt voor een verticale tuin binnen?

Latijse naamNederlandse naamHoogte zon/schaduw
Echinacea purpureaZonnehoed50 cmHalfzon
Lavandula augustifoliaLavendel40 cmHalfzon
Rosmarinus officinalisRozemarijn40 cm Zon
Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’Zonnehoed30 cmHalfzon 
Salvia nemorosaSiersalie 30 cmZon 
Sedum soortenVetkruid5-30 cm zon
Alchemilla mollisVroewenmantel20 cm Halfzon
(Kleine) VarensKleine varens30 cm Halfzon
Festuca glaucaBlauw schapengras20 cm halfzon
Hedera helixKlimop200 cm Halzon
PersicariaDuizendknoop2-50 cmSchaduw 
Imperata cilindricaJapans bloedgras40 cm Zon
Thymus vulgaresGewone tijm15 cmZon 
Geranium macrorrhizumGeranium/ooievaarsbek30 cmZon 
StipaVedergras20 cmZon 
Planten die geschikt zijn om in een verticale binnentuin te gebruiken

  1. Hoe werkt een verticale tuin?

    Verticaal tuinieren is de manier op te tuinieren op kleine schaal. Je hoeft er zelfs geen uit of balkon voor te hebben. Maak goed gebruik van de ruime en laat de planten lekker de lucht in groeien. Je kunt voor elk budget een tuintje maken (of kopen). Iedereen kan starten met een eigen verticale tuin.

  2. Waarom kiezen voor een verticale tuin?

    Verticale tuinen vormen een levendige aanvulling op huizen en appartementen zonder kostbare ruimte in beslag te nemen.

  3. Wat is hydrocultuur in een plantenwand?

    Verticale tuinen vormen een levendige aanvulling op huizen en appartementen zonder kostbare ruimte in beslag te nemen.