Vervang je plastic rietjes nu (het is makkelijk).

Vervang je plastic rietjes

Als je een beetje op mij lijkt, dan drink je waarschijnlijk graag ijsdrankjes in de zomer. Mijn favoriet is het drinken van ijskoude koffie. En zeg nou zelf, het ziet er chiquer uit met een rietje.

Alleen ik weiger om plastic rietjes te gebruiken. Ten eerste (en belangrijkste) zijn ze een enorme belasting voor het milieu. En ook worden er enorm veel kostbare grondstoffen verspild.

En je plastic rietjes vervangen is super eenvoudig.

Er zijn alternatieven voor ons eco-bewuste drinkers. De eerste stap is natuurlijk afzien van het gebruik van plastic rietjes. Kies er eentje van glas, staal of van bamboe.

Zoals altijd, zelfs een kleine aanpassing in je dagelijkse leven kan al van enorme impact zijn op de wereld.

Hoeveel rietjes worden er jaarlijks weggegooid?

Alleen al in de V.S. gebruiken ze 8 miljard plastic rietjes per jaar. Ikzelf ben nogal geschrokken van dit aantal. In europa zijn dit er 36.400.000 rietjes per jaar. Wat een waste….

Dat is meer dan 5 procent van het afval. En naar schatting 500 miljoen van die rietjes worden maar één keer gebruikt voordat ze in de oceaan of op een andere stortplaats terechtkomen.

Dit eist een tol van het milieu omdat het bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen en de vervuiling die de laatste tijd het nieuws halen.

Waarom zijn plastic rietjes zo schadelijk voor het milieu?

Rietjes breken niet af. Het kan wel 500 jaar duren voordat ze zijn afgebroken. En daarom zijn die plastic rietjes zo schadelijk voor het milieu.

Een paar feiten over de plastic rietjes (en wij het niet zouden moeten gebruiken):

  • Rietjes worden vaak gemaakt van polypropyleen. Dit is een op aardolie gebasseerde kunststof en kan hierdoor ook niet goed worden geerecycled.
  • Als één persoon elke dag één rietje verbruikt dan zou het 3000 jaar duren voordat één persoon alle rietjes heeft gerecycled die hij gebruikt heeft.

Wat zijn de alternatieven voor een plastic rietje?

  • Rietjes van bamboe.
  • Rietjes van glas.
  • Rietjes van staal.

Er zijn ook papieren rietjes maar dat vind ik zelf niet echt een goed alternatief. Ze worden snel zacht of lossen op in je drankje. Persoonlijk ben ik daar niet echt een voorstander van.

Maar de andere alternatieven werken super. Dus er is keuze genoeg. Al zou helemaal geen rietjes gebruiken natuurlijk altijd de meeste duurzame oplossing zijn.

Zijn rietjes van bamboe duurzaam?

Ja, bamboe rietjes zijn een duurzaam alternatief voor de plastic variant.

Bamboe is een duurzame grondstof omdat het zo snel groept. Daarnaast zijn ook de bamboerietjes vaker te gebruiken.

Een ander groot voordeel van een rietje van bamboe is dat het 100% afbreekbaar is.

Een nadeel van het bamboe rietje is wel dat het een smaak kan achterlaten. Ook kunnen ze niet in de afwasmachine.

Zijn rietjes van staal of metaal duurzaam?

Ja, metalen of stalen rietjes zijn duurzaam. Ze zijn vooral zo duurzaam omdat ze eigenlijk onverwoestbaar zijn en oneindig kunnen worden gebruikt.

De RVS-rietjes zijn wel hard. Dus wel goed oppassen met je tanden als je aan je favoriete drankje lurkt.

Ook moet je het rietje in een niet te heet drankje zetten want metaal neemt de temperatuur aan van het drankje. Maar ik denk ook niet dat heel veel mensen een rietje stoppen in een kop warme thee.

Deze stalen rietjes zijn ook goed af te wassen, zelf in vaatwasser. Je hebt dus altijd snel een paar schone rietjes voor handen.

Zijn rietjes van glas duurzaam?

Ja, glazen rietjes zijn een duurzaam alternatief voor het plastic rietje.

Het grote voordeel van glas is dat het geen bij- of nasmaak heeft.

Het grote nadeel is dat ze sneller kapot gaat dan bijvoorbeeld de bamboe of metalen rietjes. Vooral uitkijken ook als je ze aan kinderen geeft.

Dat ze sneller kapot gaan maakt ze natuurlijk ook wat minder duurzaam.

Maar waar je ook voor kiest vervang je plastic rietjes voor een meer duurzamer alternatief.