Vervang koemelk door een duurzaam en plantaardig alternatief.

YUUH | plantaardige vervangers voor koemelk

Plantaardige alternatieven voor melk zijn onder andere sojamelk, amandelmelk, kokosmelk, havermelk en rijstmelk. Allemaal hebben ze een andere smaak, voedingswaarden en een impact op ons milieu. Kies de melk die bij jouw levensstijl past. 

De redenen waarom je eens wat anders wilt dan koemelk kunnen heel verschillend zijn. Sommige mensen hebben een lactose-intolerantie. Anderen houden van een vegan leefstijl. Weer anderen willen graag meer milieubewust eten en drinken. En gelukkig zijn er vele alternatieven op te koop. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Eén van de meest voedzame zuivelvervanger is sojamelk.

Sojamelk is één van de meest voedzame alternatieven voor melk. De melk is laag in vet en cholesterolbrij. Hoewel sojamelk geen calcium bevat zoals koemelk kun je ze in de winkels wel vinden met toegevoegd calcium. 

Wat wel goed is om in overweging te nemen is impact van sojateelt op het milieu. Het proces van soja telen is arbeidsintensief en ook worden er kostbare regenwouden gekapt om nog meer soja te kunnen verbouwen. 

Daarnaast wordt er veel soja verbouwd die genetisch gemodificeerd is en behandeld wordt met pesticiden. En dat krijg jij dus ook binnen. Let er dus goed op dat je producten koopt die biologisch (en het liefst lokaal) geproduceerd zijn. 

2. Amandelmelk bevat 50% minder calorieën dan koemelk.

Amandelmerk bevat 50% minder calorieën dan koemelk. Je kunt amandelmelk of veel manieren gebruiken. Bijvoorbeeld in smoothies, bij je ontbijtgranen, of in je kop koffie. Een voordeel van deze melk is dat het ook geen gluten bevat.

Ook amandelmelk bevat geen calcium van nature. Wel zijn er verpakkingen te koop die verrijkt zijn met calcium. 

Het produceren van amandelmelk is enorm waterintensief als je het vergelijkt met andere melk vervangers. Er is ongeveer 3,79 liter water nodig om 1 amandel te produceren. Amerikaanse amandelen worden voornamelijk in Californië verbouwd, wat vooral zorgwekkend is tijdens perioden van droogte. In vergelijking met melk van koeien zijn ze echter nog steeds een betere optie voor het milieu en verbruiken ze minder water. 

3. Een duurzame vervanger van koemelk is kokosmelk.

Kokosmelk wordt gemaakt van de vloeistof van kokosvlees en is een populaire en romige toevoeging aan maaltijden. Het is geweldig voor het maken van curries, soepen, veganistisch ijs en koffiecreamer. 

Je kunt ook kokosyoghurt in de winkel vinden en kokos zorgt voor geweldige veganistische kaas! Het is van nature zoet en bevat weinig koolhydraten.

Een van de beste dingen van kokosmelk is de lage milieu-impact, vooral in vergelijking met soja- en amandelmelk. Hoe meer kokospalmen er worden geplant, hoe meer koolstof wordt opgevangen uit de omgeving. Dit helpt de negatieve impact van broeikasgassen in de atmosfeer te verminderen en verrijkt de bodem.

4. Havermelk is de meest milieuvriendelijke zuivelvervanger.

Haver kan worden gebruikt om slechte cholesterol te bestrijden, en deze voedingsstoffen zijn nog steeds aanwezig in havermelk. Havermelk bevat van nature ook vitamine D en je vindt er verrijkte havermelk met toegevoegde vitamines. 

Het is ook eenvoudig thuis te maken door haver te mengen met water en te filteren met een kaasdoek. Het is erg romig van structuur en is geweldig om mee te koken, smoothies en koffie te maken, maar het is niet de beste consistentie voor opgeklopte gerechten of desserts. 

Uit milieuoogpunt heeft haver niet zoveel water nodig als andere plantaardige melkalternatieven. Amandelmelk heeft zes keer zoveel water nodig om te produceren en de haverindustrie is over het algemeen duurzamer omdat er tijdens de productie minder koolstof wordt geproduceerd. Havermelk is een van de opties met een lagere milieu-impact van deze lijst!

5. Heb je een notenallergie? Rijstmelk is een goed alternatief.

Rijstmelk is een geweldig alternatief voor mensen met een notenallergie en op zoek zijn naar een smaak die dicht bij gewone melk ligt. De melk is wel een stuk dunner. Ook kan de te zoet zijn als je het toevoegt aan hartige gerechten. 

De rijstproductie vereist veel water en is zorgwekkend tijdens periodes van droogte. Maar vanwege de lange geschiedenis van de wereldwijde rijstproductie hebben boeren duurzame praktijken en irrigatiesystemen ontwikkeld om de impact op het milieu laag te houden.

Wil jij jouw footprint verminderen? Lees dan ook onze blog over duurzamer op vakantie.