De voordelen van een bamboe tandenborstel. Weg met plastic!

voordelen bamboe tandenborstel

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe uw gemaak wordt? En van welke materialen? De meeste tandenborstels zijn gemaakt van plastic (meestal PVC of ABS) en dierlijk haar (meestal nylon of zwijnenhaar).

Hoewel deze materialen onschuldig lijken, zijn ze eigenlijk verantwoordelijk voor een aantal behoorlijk verontrustende praktijken. Hier volgt een overzicht van hoe uw standaard plastic en synthetische tandenborstel wordt geproduceerd.

Plastic tandenborstel maken: hoe het gemaakt wordt en waarom je het moet vermijden.

Het fabricageproces van een plastic tandenborstel is vrij eenvoudig. Eerst worden de borstelharen gemaakt van nylon of zwijnenhaar. Deze worden vervolgens in kleinere stukjes gesneden en in gekleurde kleurstof gedoopt zodat ze van elkaar kunnen worden onderscheiden.

De stukjes borstelhaar worden dan in mallen geplaatst die met een speciale “groene” lijm zijn gecoat – die aan elk afzonderlijk stukje borstelhaar blijft kleven. De mal wordt gesloten en laat men een nacht drogen, waarna hij klaar is voor de volgende stap: hij wordt in de injectiepersen geplaatst.

Zodra de mal zijn werk heeft gedaan, kleven de groene lijmen aan elkaar en vormen een blok materiaal, dat wordt gemengd met wit pigment voordat het in een oven wordt geïnjecteerd waar het begint te smelten.

Een groep verwarmingselementen gaat dan aan en houdt het mengsel heet terwijl het uithardt tot een vaste plastic vorm – dit duurt ongeveer 8 uur. Eenmaal afgekoeld worden deze nieuwe blokken plastic in kleine vormen gesneden die uiteindelijk uw tandenborstelsteel zullen worden.

Zoals je ziet, komt er heel wat bij kijken voordat u uw nieuwe tandenborstel krijgt! Wat is hier mis mee?

Je vraagt je misschien af waarom is het zo schadelijk dat een tandenborstel van plastic is gemaakt?

Nou… Plastic materialen worden niet gemakkelijk biologisch afgebroken; de bestanddelen ervan worden na verloop van tijd afgebroken en geven giftige chemicaliën af aan ons milieu, zoals BPA (een hormoonverstorende stof) en ftalaten.

De voordelen van een bamboe tandenborstel.

Een van de belangrijkste voordelen van bamboetandenborstels is dat ze gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen.

Een ander voordeel is dat het veel goedkoper is om een tandenborstel van bamboe te gebruiken in vergelijking met een plastic of synthetische tandenborstel.

Bamboe kan in 3-4 jaar tot een hoogte van 30 voet groeien en het duurt 50-60 dagen voordat bamboestokjes zijn omgezet in tandenborstels.

Het andere grote verschil tussen een bamboetandenborstel en een plastic of synthetische tandenborstel is het materiaal van de borstelharen. In plaats van nylon of everzwijnhaar te gebruiken, dat meestal van dierenhaar wordt gemaakt, gebruiken de meeste bamboetandenborstels nylon borstelharen.

Wat is het verschil tussen een standaard plastic tandenborstel en een bamboe tandenborstel?

Het verschil tussen een standaard plastic tandenborstel en een tandenborstel van bamboe is dat de eerste is geproduceerd met gebruikmaking van fossiele brandstoffen, terwijl de tweede is geproduceerd met gebruikmaking van hernieuwbare energie.

Als je bijvoorbeeld de productie van een standaard plastic tandenborstel zou opzoeken (zoals hierboven beschreven), zou je zien dat deze niet op een duurzame manier is geproduceerd.

Als je daarentegen de productie van een tandenborstel van bamboe zou opzoeken, zou u zien dat deze is geproduceerd door bamboe op duurzame wijze te oogsten.

Eerst zullen we nagaan wat er bij deze twee soorten productieprocessen komt kijken. Een standaard plastic tandenborstel wordt gemaakt door grondstoffen tot deeltjes te vermalen en vervolgens de deeltjes bij hoge temperaturen samen te smelten.

Bij de vervaardiging van dit type product wordt geen gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen zoals zonlicht of windenergie.

Een bamboetandenborstel daarentegen wordt gemaakt van riet of stengels die worden geoogst uit natuurlijke beken of vijvers waar zij van nature groeien en vervolgens op de juiste lengte worden afgehakt.

Deze stengels worden vervolgens in een roterende machine geplaatst die ze samenperst tot lange dunne stroken die vervolgens in dunne stroken worden gesneden en vervolgens worden geweven zoals katoenen doeken.

Daarna ondergaan deze stroken een reeks chemische behandelingen (zoals bleken) waardoor ze worden geoxideerd en licht van kleur worden voordat ze worden gedroogd en vermalen tot kleine deeltjes om houtpulpvezels te creëren die qua grootte lijken op de vezels die bij de papierfabricage worden gebruikt.

Bij dit productieproces worden geen fossiele brandstoffen gebruikt, maar waterdamp die wordt omgezet

Voordelen van een bamboe tandenborstel

De voordelen van een bamboe tandenborstel zijn legio. We weten al dat bamboe zeer duurzaam is, het is antibacterieel en het is bewezen effectief te zijn bij het verwijderen van tandplak.

Maar wist u dat bamboe ook hypoallergeen is? Dat klopt, bamboe is de perfecte tandenborstel voor mensen met gevoelige tanden.

Hij is ook zeer geschikt voor mensen die problemen hebben met hun tandvlees, omdat de borstelharen minder schuren dan plastic of synthetische borstelharen en zachter zijn voor je tandvlees.

De borstelharen gaan ook langer mee dan andere soorten borstelharen omdat ze niet samenklitten zoals nylon of everzwijnharen doen wanneer ze nat worden.

Het gebruik van een bamboe tandenborstel kan u geld besparen doordat je de borstel niet elke 3-6 maanden hoeft te vervangen en kan u tijd en geld besparen doordat je het niet zo vaak hoeft te vervangen.

De voordelen van een bamboe tandenborstel houden daar niet op!

Je zult in staat zijn om een brede selectie online te vinden met verschillende niveaus van zachtheid. Het zal gemakkelijk voor je zijn om er een te vinden die past bij jouw behoeften. Of je nu een extra zachte borstel voor gevoelige tanden nodig heeft, of iets stevigers om tandvleesproblemen te voorkomen.

Bamboe tandenborstels zijn er in alle vormen, maten en kleuren, dus welke stijl ook het beste bij uw persoonlijkheid past, u kunt er vandaag nog gemakkelijk een online vinden!

Hoe kiest u de beste tandenborstel voor uw gebit en tandvlees?

Er zijn veel dingen die je kunt doen om tandvleesproblemen, tandplakafzetting en gaatjes te voorkomen.

Je kunt bijvoorbeeld dagelijks flossen en suikerrijke snacks vermijden die tot tandbederf kunnen leiden. Maar als je niet graag flost of het gewoon vergeet, zijn er andere manieren om uw gebit gezond te houden.

Ten eerste: gebruik een borstel met zachte haren in plaats van een harde plastic borstel. De borstelharen lossen plak op die tussen de tanden vastzit en verwijderen het effectiever uit de mond dan metalen borstelharen zouden doen.

Een andere optie is het gebruik van een elektrische tandenborstel. Elektrische borstels hebben verschillende snelheden en impulsen die het poetsen makkelijker maken voor uw tandvlees en tanden terwijl ze tegelijkertijd worden gereinigd.

Ze helpen ook de mondhygiëne te verbeteren door tandplak te verwijderen dat verborgen zit in spleten waar traditionele borstels niet bij kunnen of door tussen kleine ruimtes te komen waar bacteriën zich kunnen verstoppen.

Tot slot moet je overwegen om een tandenborstel van bamboe te gebruiken, net als alle andere natuurlijke opties om ervoor te zorgen dat uw tanden nog jarenlang gezond blijven!

Bamboe is van nature anti-bacterieel en is effectief in het reinigen diep tussen de tanden zonder ze te beschadigen zoals metalen borstelharen zouden doen. Naast de natuurlijke eigenschappen van bamboe, heeft bamboe ook een lage impact op het milieu in vergelijking met synthetische materialen zoals die in de meeste standaard borstels te vinden zijn.