De voordelen van planten in huis op een rij.

Er zijn tal van voordelen om meer planten in huis te halen. Niet alleen bieden ze het perfecte tegengif voor ons stressvolle en snelle leven. Onderzoek toont aan dat het hebben van groen in de buurt ook een positief effect kan hebben op je psychologische welzijn.

Genieten van een huisdier of zelfs een plant alleen is niet genoeg – onderzoek toont aan dat het nog heilzamer is om ze in je dagelijks leven op te nemen.

Planten helpen je gelukkiger te voelen door het verhogen van het niveau van het hormoon serotonine in de hersenen, evenals het verlagen van stresshormonen genaamd cortisol.

De aanwezigheid van groen verhoogt ook gevoelens van kalmte en welzijn. Wat de reden is waarom veel mensen ervoor kiezen om planten in huis te halen als een manier om met specifieke problemen zoals angst of depressie om te gaan.

In deze blog nemen we een kijkje naar enkele van de gezondheidsvoordelen van groen in huis, samen met ideeën over hoe je kunt beginnen

1. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van planten in huis?

Planten zijn goed voor onze gezondheid en ons geluk. Een van de vele voordelen is dat planten kunnen helpen serotonine in de hersenen vrij te maken, wat stressniveaus helpt verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met angsten of depressies.

2. Planten in huis verhogen jouw serotonine productie.

Planten zijn goed voor onze geestelijke gezondheid omdat ze het niveau van het hormoon serotonine in de hersenen op natuurlijke wijze verhogen.

Serotonine, een neurotransmitter die stemmingen en gevoelens van welbehagen reguleert, wordt geproduceerd door plantenbladeren en -wortels. Het wordt ook verkregen uit andere bronnen zoals paddenstoelen en dierlijke producten zoals zuivel.

Een studie op ratten toonde aan dat het verhogen van serotonine niveaus door middel van planten depressie, angst en stress-gerelateerd gedrag verminderde. Planten kunnen u ook helpen om deze problemen op een meer natuurlijke manier aan te pakken dan voorgeschreven medicijnen of supplementen.

3. Meer groen in huis houden de stress onder controle.

Meer planten in huis halen kan je helpen om stress te beheersen en je cortisolniveau te verlagen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat planten rust brengen in de atmosfeer van grotere kamers.

Ze zuiveren ook de lucht en werken als een natuurlijke ontgeurder. Een gemakkelijke manier om te beginnen is door kamerplanten in kleinere ruimtes te zetten, zoals slaapkamers of badkamers.

Met voldoende groen in de buurt is het gemakkelijker om zuurstof in te ademen en gevoelens van angst en depressie te verminderen.

4. Planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit.

Een van de eenvoudigste manieren om wat meer groen in je leven te krijgen is door een paar planten in je huis te planten. Studies tonen aan dat planten mensen rustiger en gelukkiger doen voelen, wat een positieve invloed kan hebben op onze gezondheid.

Studies tonen ook aan dat planten zuurstof afgeven in de vorm van damp, en daarom zijn ze echt een uitstekende manier om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Wanneer je meer planten in je huis brengt, is aangetoond dat het mensen minder vatbaar maakt voor de negatieve effecten van luchtvervuiling en dat het zelfs hun reukzin kan verbeteren.

Om met deze eenvoudige verandering te beginnen, kunt je overwegen om wat vetplanten, bloemen of cactussen aan jouw woonkamer toe te voegen!

5. Planten verhogen het concentratievermogen en helpen bij het focussen.

Een van de vele voordelen van het hebben van planten in huis is dat ze iemands concentratievermogen verhogen en helpen bij het focussen.

Groen in huis (of werkplek) geven een gevoel van kalmte geeft, wat de focus en concentratie kan verbeteren. Dit zou kunnen komen doordat planten stressniveaus blijken te verminderen, wat op zijn beurt mensen kan helpen meer gefocust te blijven op de taken die ze moeten uitvoeren.

Als je op zoek bent naar andere manieren om je concentratie te verbeteren, kun je overwegen om planten in je dagelijkse leven op te nemen. Zet er bijvoorbeeld een paar naast je bureau of bed. Op deze manier kunt je zonder problemen profiteren van de kalmerende effecten.

6. Je slaapt beter met een plant in de buurt.

Een van de grootste voordelen van planten in huis is hun vermogen om je te helpen laten slapen.

Planten stralen licht uit, waardoor een kalmerend effect vrijkomt dat het voor uw lichaam en geest gemakkelijker maakt om te ontspannen. Dit betekent dat planten het makkelijker kunnen maken om ’s avonds in slaap te vallen of om ’s ochtends fris wakker te worden.

Als je wilt investeren in een plant, zijn er genoeg opties. Heb je geen groene vingers en wil je een makkelijk plant? Kies dan voor een cactus of vetplant.

7. Verlaag je stress met planten in huis.

Een van de meest verbazingwekkende voordelen van planten in huis is hun vermogen om je zelfvertrouwen te vergroten. Je groende vriend geven je gevoelens van stabiliteit en vertrouwen.

Er is aangetoond dat mensen die veel in een omgeving zijn met planten vaker nieuwe dingen proberen. Maar ook veel meer succes ervaren in allerlei aspecten van hun leven. Dat geldt voor volwassenen die zich meer capabel voelen.

Maar ook kinderen kan het helpen in het ondersteunen van hun zelfvertrouwen. Kortom, iedereen in huis heeft dus baat bij meer groen.

Planten zijn een enorme boost voor je gezondheid.

Planten in huis hebben veel voordelen voor de gezondheid en kunnen een natuurlijke manier zijn om stress te verminderen. Ze helpen ook om geluk en kalmte te verhogen.

Het aanleggen van een tuin is een gemakkelijke manier om de natuur in huis te halen, maar u kunt ook binnenshuis van groen genieten met bepaalde planten, zoals cactussen of vetplanten.