Wat is een minerale zonnecrème?

YUUH | minerale zonnecreme

Een minerale zonnecrème bevat minerale zonnefilters. Deze minerale zonnefilters liggen op je huid en vormen een beschermlaag zodat de zonnestralen weerkaatsen en ze jouw huid beschermt wordt tegen UV-stralen. Zonder schade aan te richten aan de natuur.


De zomer is in eindelijk aantocht. En als je net zoals ik van de zon hou is jezelf goed smeren van groot belang. Een goede zonnebrandcrème kan schade door zon (en ja ook rimpels) verminderen. 

Alleen niet alle smeersels zijn even goed voor onze huid en zeker niet voor het milieu. Onschatbare schade wordt aangericht aan de kwetsbare koraalriffen door zonnebrand met chemische filters. Een minerale zonnecrème kan de oplossing zijn. 

Wat zijn minerale zonnefilters?

Kort gezegd zijn er twee soorten zonnefilters. Chemische- en minerale zonnefilters. En zoals we nu weten zitten de chemische filters boordevol giftige stoffen. Er zijn mensen die bijvoorbeeld huidirritaties krijgen, vaak is dit oxybenzone. 

Waarom kiezen voor minerale zonnebrand product?

Zonnebrandcreme met minerale filters beschermen jouw huid tegen schadelijke UV-stralen. De filter van mineralen leggen een beschermlaagje op de huid waardoor het product ook goed werkt tegen huidveroudering en rimpels.

Voordelen van een minerale zonnebrand producten.

  1. 100% minerale UV-filters.
  2. Beschermt de huid gelijk tegen de schadelijke UV-stralen.
  3. creëert een beschermlaag op de huid. 
  4. Goed geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
  5. Niet schadelijk voor de natuur als jij een verfrissende duik neemt. 

Milieu-impact van chemische zonnebrandcrème.

Er zijn meer dan 500 miljoen mensen van hun dagelijkse levensonderhoud afhankelijk van de Prismacolor-riffen. De Coral Reef Alliance schat dat riffen tot een miljard mensen voeden. 

Riffen zijn cruciaal voor het ecosysteem onder water. Maar ze zijn kwetsbaar en ze sterven uit. Veel wetenschappers uiten hun zorgen en tonen de witte (dode) koraalriffen aan. Variërend van het Great Barrier Reef tot Hawaï.

De bedreiging voor onze koraalriffen is zo dreigend dat Hawaï, Key West en de Pacifische eilanden Palau en de Maagdeneilanden zonnebrandcrème met oxybenzone en octinoxaat hebben verboden.

Maar we kunnen er samen wel wat aan doen. Door de schade op he milieu te verminderen kunnen we crèmes gebruiken die schone (geen chemische) filters bevatten. 

Kies voor een zonnebrandcrème zonder troep.

Doe jezelf en de mooie koraalriffen een lol en gebruik geen zonnebrand meer met chemische filters. Als je ooit de mooie riffen hebt gezien weet je wat je te doen staat. Smeer je in met natuurvriendelijke zonnebrandmiddelen. 

En gelukkig hebben de meeste zonnebrand fabrikanten nu ook producten met deze milieubewuste filters. Maar let goed op als je gaat shoppen voor een nieuwe fles. Pas op voor green washing

Veel merken bestempelen zichzelf als ‘rifveilig’ of gebruiken ‘schone chemicaliën’, maar je vindt de rifschadelijke chemicaliën in de ingrediëntenlijst.

Let bovendien bij het kiezen van een minerale zonnebrandcrème op niet-nanoversies van ingrediënten (wat betekent dat ze niet klein genoeg zijn om in je huid te sijpelen), formules die actieve concentraties van meer dan 18 procent bevatten en waar mogelijk minimale verpakkingen van nieuw plastic.

Dit moet niet in je zonnecreme zitten!

Stoffen die schadelijk zijn


  • Octinoxate
  • Avobenzone
  • Octocrylene
  • Homosalate
  • Octisalate

Dit zijn veilige ingrediënten voor in een zonnebrand!

Een veiligere optie voor mens en milieu


  • Zink Oxide
  • Titanium dioxide

Hieronder een aantal termen en certificeringen om jouw zonnebrand te controleren. 

  • PA-classificaties: PA-classificaties worden vaker gezien in Aziatische zonnebrandmiddelen en meten de bescherming tegen UVA-stralen, die verantwoordelijk zijn voor fijne lijntjes en het bruin worden van uw huid. PA-classificaties, een afkorting voor “Protection Grade of UVA Rays”, variëren van een schaal van + tot ++++ voor “sommige” tot “extreem hoge” UVA-bescherming. Tot de jaren negentig waren UVA-stralen een beetje een mysterie. Het is nu bekend dat ze het grootste deel van de zonne-energie voor hun rekening nemen en op bewolkte dagen zelfs door ramen kunnen filteren.
  • SPF: SPF meet hoeveel zonnebrandcrème beschermt tegen UVB-stralen (lees: zonnebrand). Wanneer we kijken naar de “Sun Protection Factor” van een zonnebrandcrème, raden dermatologen aan om minimaal een SPF 30-classificatie te zoeken, die 97 procent van de UVB-stralen blokkeert. SPF 50 blokkeert 98 procent van de UVB-stralen, in tegenstelling tot populaire maar overdreven opvattingen over zonnebrandmiddelen met hogere SPF-nummers. 
  • Breed spectrum: aangezien het PA-beoordelingssysteem niet zo mainstream is, vooral voor zonnebrandmiddelen van het Amerikaanse merk, beschrijft het label “breed spectrum” een zonnebrandcrème die zowel UVA- als UVB-stralen blokkeert.
  • EWG Verified: De Environmental Working Group is een non-profit, onpartijdige organisatie die een “EWG Verified”-certificering afgeeft na onderzoek naar de ingrediënten van een zonnebrandcrème en gezondheidsproblemen.

welke zonnebrand is een mineraal?

Deze zonnebrand van Sun Tribe is volledig vrij van synthetische chemicaliën, parfum en conserveringsmiddelen. De crème bevat Zinkoxide wat één van de veiligste beschikbare UV-filters is. De voordelen nog even op een rijtje?

  1. SPF 30, breed spectrum bescherming tegen UVA- en UVB-stralen
  2. Reef veilige, biologisch afbreekbare ingrediënten
  3. 100% natuurlijke en gecertificeerde biologische ingrediënten. Zacht voor je huid, geschikt voor kinderen en gevoelige huid
  4. Minerale zonnebrandcrème die Non-Nano Zinc Oxide als UV-filter gebruikt
  5. Waterbestendig 40 minuten, licht wit tot transparant op je huid
  6. Niet getest op dieren
  7. 7 ingrediënten: biologische zonnebloemolie, zinkoxide, biologische cacaoboter, biologische sheaboter, biologische kokosolie, biologische bijenwas en vitamine E – ja, dat is alles!

Ga voor een mooie zomer, een mooie huid en mooie koraalriffen! Laat de zon maar komen. En gebruik dan ook een duurzame waterfles in plaats van een plastic flesjes.