Wat is ethisch verantwoorde kleding? Koop meer bewust!

wat is ethische verantwoorde kleding

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen er geen makkelijke en eenduidige definitie. Maar ethisch verantwoorde kleding komt in ieder geval ten goede aan iedereen die in de toeleveringsketen werken een betere toekomst creëert voor iedereen.

Als het gaat om duurzame kleding dan vliegen de concepten je om de oren, slow fashion, duurzame kleding, eerlijke kleding maar ook termen als ethische kleine. Maar wat is nu precies ethisch? Hoe wordt het gemeten? 

In z’n algemeenheid zijn de meeste mensen het er wel over eens dat ethisch handelen ons helpt om betere mensen te worden. Ik snap het, een vaag concept. 

Maar wij kunnen als consumenten fashion bedrijven uitdagen om transparanter te worden over hoe zij hun kleding (laten) maken. En zodat wij als consumenten zelf een keuze kunnen maken van welk bedrijf wij de kleding willen kopen. 

Maar ook dat bedrijven aangesproken worden op hun normen en waarden. En niet of ze voldoen aan de (vaak slechte) regelgeving. Het is een beweging waar ik echt in geloof. Alleen als wij ons koopgedrag veranderen, verandert de industrie. 

Wat is ethisch verantwoorde kleding? Een een stap naar een eerlijke manier van kleding maken

Bij ethische mode gaat het er vooral om dat het hele proces van ontwerpen, produceren en verkopen van kleding gericht is om zo weinig mogelijk schade aan te richten aan mensen en planeet. 

In een ideale wereld zou iedereen in de keten een betere toekomst moeten krijgen. Niet alleen maar winst voor de grote ondernemingen en de kleine groep mensen aan de top die daar uiteindelijk van profiteert (of de aandeelhouders).

Bij ethisch gemaakte kleine gaat het vooral om de sociale impact, en daarmee de ethiek, achter een bepaald merk. En daarmee zou je kunnen zeggen dat deze beweging haaks staat op de fast fashion dit helaas nog steeds de boventoon voert in de kledingindustrie. 

Volgens WWD spenderen consumenten zeven biljoen uren online op het zoeken naar termen ‘sustainable’, ‘ethical’, fair trade’ en ‘eco-friendly’. Steeds meer mensen hechten waarden aan een meer slow fashion industrie. 

Ethische mode probeert vragen te beantwoorden als; wie heeft dit kledingstuk gemaakt? Verdient de maker een eerlijk uurloon? Zit er microplastic in de kleding? Maar daar houdt het niet op.

“Transparantie is een antwoord op hoe consumenten eerlijke kleding kunnen kopen.”

Want zonder duidelijk informatie over hoe, waar en door wie de kleding wordt gemaakt wordt de informatie overweldigend en makkelijk vatbaar voor greenwashing. Certificeringen, grondige rapporten en eerlijke antwoorden op vragen zijn de beste manier waarop verwarring voorkomen kan worden. 

Maar zo ver zijn we nog lang niet. Al worden er wel goede stappen ondernomen. 

    “Zonder duidelijke informatie van modebedrijven over hoe, waar en door wie kleding wordt gemaakt, raken consumenten vaak overweldigd en gemakkelijk vatbaar voor greenwashing.”

Bij ethische waarden gaat het om persoonlijke normen en waarden

Voor iedereen zal ethische mode iets anders betekenen. Nu gaat het natuurlijk ook niet om een precieze definitie maar meer om de gedachte erachter. En transparantie is het antwoord. Zo kan iedereen zelf bepalen wat bij hem of haar past. 

Zelf vind ik eerlijke lonen en goede en veilige arbeidsomstandigheden het uitgangspunt. Maar voor iedereen valt iets anders onder de categorie ethisch. Misschien vind jij dat nieuwe kledingstukken (al zijn ze eerlijk gemaakt? niet meer te rechtvaardigen zijn en ga je voor tweedehands. 

Of misschien ga jij voor alleen veganistische kledingstukken. Het gaat erom wat jij ethisch vind en dat je daar je koopgedrag op aanpast. Als we dat allemaal zouden doen dan zag de wereld er al gelijk een stuk mooier uit. 

Dus stel jezelf belangrijke vragen als je een nieuwe kledingstuk wilt hebben. Informeer jezelf en maar daarna een oplossing die in lijn is met jouw eigen normen en waarden. En onderneem eventueel actie als bedrijven jou niet de informatie geven die jij nodig hebt om een goede beslissing te maken. 

Laten we samen de kledingindustrie, en daarmee de wereld, een klein beetje mooier maken.  Een mooi initiatief is de #PayUp movement.


  1. Wat is ethische kleding?

    Ethisch verantwoorde kleding komt in ieder geval ten goede aan iedereen die in de toeleveringsketen werken een betere toekomst creëert voor iedereen. En je kunt er zelf ook veel aan doen.

  2. Wat is greenwashing?

    Greenwashing is een manier waarop bedrijven zich profileren als zijnde duurzaam. Wat in de praktijk vaak niet blijkt te kloppen. Want zonder duidelijk informatie over hoe, waar en door wie de kleding wordt gemaakt wordt de informatie overweldigend en makkelijk vatbaar voor greenwashing. Certificeringen, grondige rapporten en eerlijke antwoorden op vragen zijn de beste manier waarop verwarring voorkomen kan worden.