Heel eerlijk, ooit was ik ook een onderdeel van het fast fashion probleem. Maar wat is slow fashion? Ik kocht (veel) meer dan ik nodig had en keek ook niet echt naar de oorsprong van de kleding. Ik twijfel er er dan ook niet aan dat veel van mijn oude kleding ergens op de vuilstort is terecht gekomen. Alleen in Nederland is dit 145 miljoen kilo kleding per jaar. Maar gelukkig kunnen we veranderen.
Nu ben ik een hartstochtelijke aanhanger van de slow fashion movement. Ik koop veel minder (lees ook mijn blog over de capsule garderobe). En wat ik koop is van duurzame materialen en ook op een eerlijke manier geproduceerd. Het scheelt je geld maar nog belangrijker het is ethisch en we maken van de wereld een minder grote vuilnisbelt.
Slow fashion is een reactie op de fast fashion. Met als doel een holistische aanpak tegen het overmatig produceren en niet eerlijk produceren van kleding. De beweging zet zich in zodat er een goede kwaliteit kleding gemaakt wordt, dat het productieproces de omgeving niet schaadt, en veilige werkomstandigheden met een eerlijk loon creëert voor arbeiders.
Waar komt de term slow fashion vandaan?
De term werd voor het eerst bedacht door auteur, designactivist en professor Kate Fletcher. Ze definieert slow fashion als kleding die gemaakt is op basis van kwaliteit in plaats van op tijd. Slow fashion staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een levensstijl.
Bij deze movement gaat het echt om het stimuleren van een langzamere productiemethode waarbij duurzaamheid en ethiek centraal staat. Maar de beweging heeft ook als doel mensen zoals jij en ik te inspireren om duurzamer met kleding om te gaan. Investeren in een paar mooie en goede kledingstukken kan al een wereld van verschil maken.
Het gaat er echt om om onze relatie met kleding te veranderen. En natuurlijk willen we er goed uitzien. Maar echt als je je mindset aanpast en echt een paar mooie kledingstukken uitkiest die je met elkaar kunt combineren is het eenvoudiger dan je denkt. En het is ook nog eens super overzichtelijk. Je keuzestress in de ochtend is ook spontaan voorbij.
En hopelijk, in een perfecte wereld, zal slow fashion de norm zijn. Het is in ieder geval iets om naar te streven. En ook iets waar jij een verschil ik kan maken.
“Fast fashion bedrijven spugen bijna elke week nieuwe collecties op de verkoopvloeren. En minder dan één procent van alle kledingmaterialen wordt gerecycled tot nieuwe kledingstukken”
Waarom is slow fashion goed?
Het uitgangspunt bij slow fashion is langzamere productieschema’s en kleinere collecties. Maar ook het ontwerpen van kleding zonder afval.. Tijdloze kleding die je goed kan combineren en die van goede kwaliteit zijn zodat ze lang meegaan.
“In plaats van trends na te jagen (en onze stortplaatsen te verstoppen), gebruiken deze slow fashion merken duurzame stijlen met klassieke en veelzijdige stukken waarmee je makkelijk kan combineren.”
Welke materialen worden in slow fashion gebruikt?
Zonder het gebruik van hoogwaardige materialen is er ook geen slow fashion. Als kleding lang mee moet gaan en je het ook veel aanhebt (je hebt een minimale hoeveelheid) dan moet de kwaliteit bijzonder goed zijn.
De makers van slow fashion kleding gebruiken vaak linnen, biologisch katoen of Tencel. Dit zijn hoogwaardige grondstoffen die lang meegaan en de impact op het milieu laag houden.
Slow fashion wordt ook veelal lokaal geproduceerd.
Naast de impact op het milieu en het tijdloze design is het ook belangrijk dat er ethisch gewerkt wordt. Door meer lokaal te produceren is er een beter zicht op de hele productieketen. En daarmee ook voor de arbeidsomstandigheden. Ethische kleding dus.
Laten we hopen dat veel consumenten dit een aantrekkelijk idee vinden. Deze niet zo nieuwe kijk op de industrie voegt waarde toe aan elke naad, voering en vouw van een liefdevol vervaardigd kledingstuk.
Wil jij ook iets doen aan slow fashion?
Het mooie is dat je dit kan doen helemaal zoals jij zelf wilt. Wat past bij jouw levensstijl en ideeën.
Een paar ideeën om het aan te vliegen:
- Koop een half jaar eens geen kleding. Wil je een challenge aangaan? Doe dan mee aan The No Buy Challenge,
- Geef al je kleren die je toch niet meer aantrekt aan iemand die het goed kan gebruiken. Vaak zijn er wel lokale initiatieven. Ook zijn er speciale textielbakken in de grotere steden die ervoor zorgen dat jouw kleding een goede bestemming krijgt.
- Koop bij merken die aan slow fashion doen. Check hoe duurzaam jouw kleding is https://goodonyou.eco
- Overweeg om eerst tweedehands apps of kringloopwinkels te bekijken als u klaar bent om iets nieuws te kopen.
En wil je echt de meer activiste kant op? Ook daarvoor is er plek. Want helaas komen merken vaak pas in actie als wij consumenten van ons laten horen. Zij zijn immers gebaat bij de fast fashion. Hoe kun je een beetje sputteren? Laat jouw stem horen en stuur bedrijven bijvoorbeeld een mail. Ik heb er speciaal een sjabloon van, doe er je voordeel mee.
Beste [merk invoegen],
Ik ben geïnteresseerd in de aankoop van [kledingstuk invoegen] en zou graag meer willen weten over uw merk en productiemethoden. Op uw website vermeldt u dat u [merkclaim invoegen, bijv. duurzame praktijken, fairtrade certificeringen, ethische productie, enz.], en ik vraag me af wat dit precies betekent. Kunt u mij specifiek vertellen hoe uw kleding wordt gemaakt en hoe uw merk zorgt voor de bescherming van mens en planeet?
Ik kijk ernaar uit om meer te horen over [merk invoegen]!
Bedankt voor uw tijd,
[vul uw naam in]
Andere vragen die je nog kunt stellen:
1. Hoe verpak en verstuurt u uw kledingstukken?
2. Geeft uw merk sociale initiatieven terug of steunt u deze?
3. Waar haalt u uw textiel vandaan?
4. Kunt u een transparante uitsplitsing van uw toeleveringsketen geven?
5. Heeft u een derde partij om regelmatige audits van uw fabrieken uit te voeren?
Wil je meer weten over wat slow fashion is? Neem dan eens een kijkje op één van onderstaande blogs:
- https://www.voordewereldvanmorgen.nl
- Het checken van duurzame kleding via: https://www.projectcece.nl.
- Wat gebeurt er met jouw oude kledingstukken?
-
Wat is slow fashion?
Een holistische aanpak tegen het overmatig produceren en niet eerlijk produceren van kleding.
-
Wat is het doel van de slow fashion beweging?
De beweging zet zich in zodat er een goede kwaliteit kleding gemaakt wordt, dat het productieproces de omgeving niet schaadt, en veilige werkomstandigheden met een eerlijk loon creëert voor arbeiders.
-
Wat is de filosofie achter de slow fashion movement?
Bij deze movement gaat het echt om het stimuleren van een langzamere productiemethode waarbij duurzaamheid en ethiek centraal staat.
-
Welke materialen worden vaak gebruikt in slow fashion kleding?
De makers van slow fashion kleding gebruiken vaak linnen, biologisch katoen of Tencel. Dit zijn hoogwaardige grondstoffen die lang meegaan en de impact op het milieu laag houden.