Wat je allemaal kunt doen met een bananenschil (tips).

Wist je we gemiddeld in Nederland zo’n 34 kilo voedsel per persoon weggooien in de afvalbak? Dat is jaarlijks 590 miljoen kilo voedsel. Dat is veel goed voedsel dat verloren gaat! In feite, als we allemaal onze voedselverspilling verminderen met slechts 25%, zou dat het equivalent zijn van 1 miljoen auto’s van de weg halen (wereldwijd).

En het verminderen van jouw eigen voedselverspilling hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn tal van eenvoudige stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat er minder voedsel in de vuilnisbak belandt. Zo gaat deze blog over wat je nog kan doen met bananenschillen.

Gebruik bananenschillen als natuurlijke meststof.

Bananenschillen zijn een geweldige natuurlijke meststof voor je planten. Ze bevatten veel kalium, magnesium en fosfor – allemaal essentiële voedingsstoffen voor planten.

Snijd de bananenschillen gewoon in kleine stukjes en begraaf ze in de grond rond je planten. Je kunt ook een paar plakjes aan je composthoop toevoegen om het organisch materiaal te helpen afbreken.

Scrub je huid met bananenschillen voor een zachte huid.

De volgende keer dat je een banaan eet, bewaar je de schil en gebruik je die als een natuurlijke scrub voor je huid.

Wrijf de binnenkant van de schil in een cirkelvormige beweging over je huid en spoel af met warm water. Je huid zal zacht en glad aanvoelen!

Gezichtsmasker met bananenschillen.

Bananenschillen zijn geweldige gezichtsmaskers! Ze bevatten veel kalium, magnesium en fosfor – allemaal essentiële voedingsstoffen voor de huid.

Snijd bananenschillen gewoon in kleine stukjes en prak ze met een vork. Voeg een paar theelepels honing toe en meng goed. Breng het masker aan op je gezicht en laat het 10-15 minuten inwerken. Spoel af met warm water en bewonder je zachte, gladde huid!

Verminder zwelling en ontsteking met bananenschillen.

Bananenschillen zijn een geweldige natuurlijke manier om zwellingen en ontstekingen te verminderen, vooral onder de ogen.

De kalium en magnesium in bananenschillen helpen de geïrriteerde huid te kalmeren, terwijl de fosfor helpt wallen te verminderen.

Snijd gewoon een bananenschil in kleine stukjes en leg die over je ogen. Laat 10-15 minuten zitten en spoel af met koel water. Of doe een lekker maskertje zoals hierboven beschreven.

Verdrijf ongedierte in uw tuin met bananenschillen.

Als je een tuin hebt, kun je bananenschillen ook gebruiken om ongedierte te weren. De natuurlijke oliën in bananenschillen helpen ongedierte zoals bladluizen, witte vliegen en spint op afstand te houden

Snijd bananenschillen in kleine stukjes en strooi ze rond je planten. Je kunt ook een spray maken door bananenschillen met water in een blender te mengen. Spuit het mengsel om de paar dagen op je planten om ongedierte op afstand te houden.

De schil van de banaan gebruiken voor wittere tanden.

Bananen zijn een geweldige manier om je tanden witter te maken. De kalium en magnesium in bananen helpen plak en bacteriën van je tanden te verwijderen, terwijl de fosfor helpt ze witter te maken.

Snijd gewoon een bananenschil in kleine stukjes en wrijf die op je tanden. Laat het 2-3 minuten zitten en spoel het af met warm water. Doe dit een week lang één keer per dag en je zult een merkbaar verschil zien in de witheid van de tanden!

Glanzend haar met een masker met bananenschillen.

Bananen zijn een geweldige manier om je haar meer glans te geven. De kalium en magnesium in bananen helpen plak en bacteriën uit je haar te verwijderen, terwijl de fosfor het haar glanzender maakt.

Probeer dit haarmasker op basis van bananenschillen voor weelderige, gezonde lokken! Dompel een bananenschil in een glas water en laat het weken. Zodra hij verzadigd is, pureer je de schil en breng je het mengsel aan op je haar. Laat het masker 30 minuten zitten en spoel het daarna grondig uit. Je nieuwe glanzende haar zal je dankbaar zijn!

Bananenschillen als extra smaakmaker in een gerecht.

Bij het koken kunt je bananenschillen toevoegen aan gerechten voor meer smaak. Probeer bijvoorbeeld eens een bananenschil toe te voegen aan je volgende pan soep of chili.

De subtiele zoetheid van de bananenschil voegt een extra laagje smaak toe aan je gerecht! Maar je kunt ook proberen een bananenschil te bakken en toe te voegen aan pannenkoeken- of wafelbeslag. Het resultaat is een heerlijk ontbijt met een vleugje bananensmaak!

Dus de volgende keer dat je op het punt staat een bananenschil weg te gooien, denk dan nog eens na! Er zijn zoveel manieren om ze goed te gebruiken. Van natuurlijke meststof tot gezichtsmaskers, er is zeker een gebruik dat bij je past. Dus ga je gang en probeer het eens!