Wat je moet weten over microplastics (herkennen en vermijden).

Microplastics zijn kleine stukjes plastic van minder dan 5 millimeter groot. Ze komen uit verschillende bronnen, waaronder microkorrels in verzorgingsproducten en microvezels uit kleding. Ze kunnen worden ingeslikt door vissen en andere wilde dieren, en ze zijn in verband gebracht met gezondheidsproblemen bij mensen.

Gezien de groeiende bezorgdheid over microplastics is het belangrijk om er meer over te weten te komen. In dit artikel vindt u alle informatie die je moet weten over microplastics, zoals wat ze zijn, waar ze vandaan komen en de mogelijke gezondheidsrisico’s die eraan verbonden zijn.

Wat zijn microplastics en waar komen ze vandaan?

Microplastics zijn aanwezig in een groot aantal producten, van persoonlijke verzorgingsproducten tot kleding. Sommige microplastics zijn afkomstig van microkorrels, kleine stukjes plastic die worden gebruikt in allerlei verzorgingsproducten, zoals tandpasta en body wash. Andere zijn afkomstig van microvezels, kleine draadjes die tijdens het wassen van kleding kunnen loskomen.

Microplastics kunnen worden opgenomen door vissen en andere wilde dieren, en ze zijn in verband gebracht met gezondheidsproblemen bij mensen. Deze kleine stukjes plastic kunnen gifstoffen absorberen, wat betekent dat ze de dieren die ze eten kunnen vergiftigen of mensen die deze dieren eten kunnen blootstellen aan schadelijke chemicaliën.

Er zijn verschillende manieren om onze blootstelling aan microplastics te verminderen. We kunnen persoonlijke verzorgingsproducten met microkorrels vermijden, kleding van natuurlijke vezels kiezen en proberen minder vaak kleding te wassen. Door deze eenvoudige stappen kunnen we de hoeveelheid microplastics in ons milieu helpen verminderen en onszelf en de dieren die er leven beschermen.

In welke producten die we dagelijks gebruiken zitten microplastics?

Om onze blootstelling aan microplastics te verminderen, is het belangrijk dat we ons bewust zijn van de producten die we dagelijks gebruiken en die microplastics bevatten. Enkele producten die microplastics bevatten zijn:

 • Plastic flessen
 • Verpakkingsmateriaal
 • Persoonlijke verzorgingsproducten (bijv. tandpasta, shampoo, zeep)
 • Synthetische kleding vezels
 • Vis en zeevruchten.

Zitten microplastics ook in ons voedsel?

Uit een recente studie van de Universiteit van Newcastle in Australië is gebleken dat microplastics aanwezig zijn in Australische zeevruchten, waaronder mosselen, oesters en vis. Uit de studie bleek ook dat microplastics aanwezig waren in andere voedingsmiddelen, zoals honing en suiker.

Recent  onderzoek heeft aangetoond dat vissen die voor menselijke consumptie worden verkocht uit Indonesië, en Californie, waren besmet met plastic vezels. 

Een vorig jaar gepubliceerde studie van onderzoekers van de Universiteit van Plymouth in het Verenigd Koninkrijk vond ook microplastics in verschillende voedingsmiddelen, waaronder schelpdieren, tafelzout en bier.

Dus wat zijn de gevolgen voor de gezondheid van de inname van microplastics?

We weten nog veel niet over de gevolgen van de inname van microplastics voor de gezondheid. Sommige studies hebben echter aangetoond dat microplastics schadelijke chemicaliën uit het milieu kunnen absorberen, en dat deze chemicaliën vervolgens in het lichaam kunnen vrijkomen als het microplastic wordt ingeslikt.

Deze schadelijke chemicaliën kunnen een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder kanker en voortplantingsproblemen. Inname van microplastics is ook in verband gebracht met spijsverteringsproblemen en onderdrukking van het immuunsysteem.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de volledige omvang van de gezondheidsrisico’s van microplastics vast te stellen, is het duidelijk dat we meer moeten doen om te voorkomen dat deze kleine deeltjes in onze voedselvoorziening terechtkomen.

We kunnen ons gebruik van microplastics verminderen door:

 1. Producten te kiezen die geen microplastics bevatten
 2. Plastic producten te recyclen
 3. Plastic voor eenmalig gebruik te vermijden
 4. Bedrijven te steunen die werken aan het verminderen van microplastics in hun producten

Wat kun je doen om uw blootstelling aan microplastics te verminderen?

Er zijn een paar dingen die we kunnen doen om te voorkomen dat microplastics in het milieu terechtkomen. We kunnen ons gebruik van verzorgingsproducten die microkorrels bevatten verminderen, en we kunnen voorkomen dat we synthetische stoffen zoals fleece en acryl in heet water wassen, omdat daardoor microvezels in het water terecht kunnen komen. We kunnen ook wetgeving steunen die gericht is op het terugdringen van plastic vervuiling.

Wat microplastics betreft, is preventie de beste strategie. Maar wat kunnen we doen als microplastics al in het milieu terecht zijn gekomen? Eén manier om microplastics uit water te verwijderen is het gebruik van een filtersysteem. Er zijn ook bedrijven die werken aan de ontwikkeling van biologisch afbreekbare plastic producten.

In de ondertussen kunnen we allemaal proberen ons gebruik van plastic te verminderen. Dit betekent minder plastic voor eenmalig gebruik, zoals rietjes en waterflessen, en recycling van het plastic dat we wel gebruiken. Alle kleine beetjes helpen!

Kort samengevat:

 • Vermijd het gebruik van persoonlijke verzorgingsproducten die microkorrels bevatten.
 • Was synthetische kleding minder vaak.
 • Kies natuurlijke vezels boven synthetische vezels.
 • Recycle plastic producten.
 • Vermijd plastic voor eenmalig gebruik.
 • Steun bedrijven die werken aan het verminderen van microplastics in hun producten.

Door deze eenvoudige stappen te nemen, kunnen we de hoeveelheid microplastics in het milieu helpen verminderen en onszelf beschermen tegen mogelijke gezondheidsrisico’s.

Met welke app kan ik microplastics checken in producten

Er zijn een paar apps beschikbaar waarmee je producten kunt scannen op microplastics. Eén zo’n app is de Marine Debris Tracker, ontwikkeld door de Universiteit van Georgia. Met deze app kun je de hoeveelheid microplastics in het milieu bijhouden, en het geeft ook informatie over hoe je je blootstelling aan microplastics kunt verminderen.

Een andere app die kan worden gebruikt om te controleren op microplastics is de Plastic Pollution App. Deze app is ontwikkeld door 5 Gyres, een non-profit organisatie gewijd aan het verminderen van plastic vervuiling. Met de Plastic Pollution App kun je de hoeveelheid microplastics in het milieu bijhouden, maar ook leren over de gezondheidsrisico’s van microplastics.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van apps die kunnen worden gebruikt om te controleren op microplastics in producten. Er zijn nog veel meer opties beschikbaar, dus doe goed onderzoek voordat je een app kiest.