Wat zijn parabenen? En hoe je ze per direct kunt vermijden.

wat zijn parabenen

Wist u dat parabenen, een soort conserveermiddel dat in veel cosmetica en schoonheidsproducten wordt gebruikt, schadelijk kunnen zijn? Ze kunnen namelijk oestrogeen nabootsen en mogelijk kanker veroorzaken. Er is meer onderzoek nodig om de veiligheid van parabenen vast te stellen, maar in de tussentijd is het beter om producten met parabenen te vermijden (al is dat natuurlijk een persoonlijk iets).

Wat zijn parabenen en wat doen ze?

Parabenen zijn een soort conserveermiddel dat in veel cosmetica en schoonheidsproducten wordt gebruikt. Ze helpen voorkomen dat producten bederven en besmet raken. Er bestaat echter enige bezorgdheid dat parabenen schadelijk kunnen zijn omdat ze oestrogeen kunnen nabootsen en mogelijk kanker kunnen veroorzaken.

Er is meer onderzoek nodig om de veiligheid van parabenen vast te stellen, maar in de tussentijd is het beter om producten met parabenen te vermijden.

In welke producten zitten parabenen?

Veel cosmetica en schoonheidsproducten bevatten parabenen. Tot de meest voorkomende producten die parabenen bevatten behoren shampoos, conditioners, bodywash, lotions, foundations, concealers en lippenstiften. Parabenen komen ook voor in sommige voedingsmiddelen, zoals verwerkt vlees, zuivelproducten en frisdranken.

Waarom worden parabenen in shampoos gebruikt?

Parabenen worden gebruikt in shampoos om te voorkomen dat ze bederven en verontreinigd raken. Ze helpen ook de pH-balans van de shampoo stabiel te houden.

Waarom worden parabenen in cosmetica gebruikt?

Parabenen worden in cosmetica gebruikt om te voorkomen dat het product bederft en besmet raakt. Ze helpen ook de pH-balans van het product stabiel te houden.

Bezorgdheid over parabenen en hun mogelijke schade.

Er bestaat bezorgdheid dat parabenen schadelijk kunnen zijn omdat ze oestrogeen kunnen nabootsen. Oestrogeen is een hormoon dat een rol speelt bij veel belangrijke functies in het lichaam, waaronder voortplanting en ontwikkeling.

Sommige studies hebben aangetoond dat parabenen kanker kunnen veroorzaken bij proefdieren, maar het is niet duidelijk of dit ook voor mensen geldt. Er is meer onderzoek nodig om de veiligheid van parabenen vast te stellen.

Hoe je parabenen in jouw schoonheidsproducten kunt herkennen en vermijden.

Als je parabenen in uw schoonheidsproducten wilt vermijden, kun je een paar dingen doen. Zoek eerst naar producten waarop “parabeenvrij” staat.

Je kunt ook de ingrediëntenlijst controleren op woorden die eindigen op “-paraben”, zoals methylparaben, propylparaben, benzylparaben of ethylparaben. Tot slot kunt u het bedrijf bellen en vragen naar de ingrediënten in hun producten.

Enkele alternatieven voor parabeenvrije producten.

Als je nog niet al je favoriete schoonheidsproducten wilt opgeven, zijn er enkele alternatieven voor parabeenvrije producten beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld proberen natuurlijke conserveringsmiddelen te gebruiken, zoals grapefruitextract of rozemarijnextract.

Je kunt uw cosmetica ook in de koelkast bewaren, zodat ze langer meegaan.