Hoe je (bijna) zero waste uit de supermarkt vertrekt. 

zero waste

Zelfs kleine stapjes maken kunnen een enorm verschil maken in een meer zero waste manier van boodschappen doen. Planning is daarbij het toverwoord. Net zoals het kopen in bulk. Maar ook door bij bedrijven te kopen die bewust recyclen maak je een verschil. En er komen steeds meer zero waste winkels. Er is er ook vast één bij jou in de buurt.

Je kent het vast wel. Met de beste intenties loop je naar de winkel voor je boodschappen. En ongemerkt kom je met een bak plastic terug. En zelfs als je er goed op let is het haast onmogelijk om niet enorme bergen afval mee naar huis te slepen. En het vergt hier en daar wat aanpassingen maar het gebruik van plastic drastisch verminderen kan. 

Het inkopen bij lokale markten kan al helpen. Al komen er ook steeds meer winkels die producten zonder plastic verkopen. En als we als consument weigeren producten te kopen in plastic verandert er misschien iets. Het is een kwestie van lange adem maar er komen gelukkig steeds meer mogelijkheden voor mensen die kritisch kijken naar hoe hun boodschappen verpakt zijn. Zo veranderen we de wereld beetje bij beetje. 

Waarom zouden we meer zero waste onze boodschappen moeten doen?

Gewoon omdat op een milieuvriendelijke manier je inkopen doen goed is voor het milieu. Denk hierbij aan alle plastic verbanningen en tasjes die weggegooid worden als je weer thuis bent. Gelukkig is de plastic tas verbannen. Maar toch slepen we nog enorme hoeveelheden plastic mee naar huis.

Het verbannen van de plastic tas was al een goede stap in de richting maar we kunnen nog veel meer doen. En eigenlijk kost het allemaal betrekkelijk weinig moeite. Het gaat vooral om mindset. Nog niet iedere winkel kijkt je hoopvol aan als je met je glazen potten naar binnen stapt. Maar we doen het voor een goed doel. Er is geen planet B.

En dan nu vier tips om jouw plastic afval te minimaliseren. 

1 Planning voorkomt verspilling

Sommige mensen houden van strakke planningen en afgewogen hoeveelheden. Anderen houden van een goed gevulde koelkast. Waar je ook van houdt, voorkom dat je eten moet weggooien. Door goed voorbereid op pad te gaan voorkom je dat je te veel kopt en dat is zonde. 

Want door al het voedsel op te eten wat je koopt verspil je niks. En daarmee lever je direct een belangrijke bijdrage om de uitstoot van broeikassen te verminderen. Dat is wel wat planning waard toch? Lees ook deze blog over het bewaren van groenten.

En als je dan toch op pad ga, vergeet dan je duurzame shopper en groentezakken niet. 

2 Koop zoveel mogelijk in bulk.

We hebben allemaal onze favorieten en dingen die we veel gebruiken. Denk aan meel, granen, noten of haver. En al deze producten kun je heel goed in bulk kopen. Maar ook ongebruikelijk dingen zoals chocolade schilfers zijn er zelfs in bulk te krijgen. Je zult je verbazen.

En al deze basisingrediënten kun je thuis makkelijk bewaren in glazen potten. Zo is het omzeilen van plastic gebruik een koud kunstje. En groter inkopen is vaak ook nog voordeliger. Zo sla je twee vliegen in één klap. 

En tegenwoordig heb je in alle groten steden wel een bulk store. Er zijn zelfs online winkels. No excuses. 

Het kan geen kwaad om wel een goede voorraad katoenen tassen te hebben. Want je moet het natuurlijk wel plasticloos mee naar huis zien te krijgen. Want ook de papieren zakken die je vaak meekrijgt zijn niet heel milieuvriendelijk.  

3. Koop van merken die bewust recyclen.

Hoe enthousiast we ook zijn, en hoe hard we ook ons best doen, soms ontkom je er niet aan om iets in plastic te kopen. Probeer dan een zo verstandig mogelijke keuze te maken door te kiezen voor merken die recyclen. Of bijvoorbeeld bedrijven die composteerbare verpakkingen maken. Dat is alweer een stapje dichterbij een schonere wereld.

4. Creëer goede gewoontes en wees creatief.

Heb altijd een katoenen boodschappentasje bij je. Je hebt ze super klein en lichtgewicht. Je hebt ze zelfs die gemaakt zijn van gerecycled plastic. Helemaal duurzaam. Zorg voor voldoende tassen zodat je nooit in de verleiding komt een plastic exemplaar te kopen. 

Maak meer dingen zelf. Heb je echt die fles saladedressing nodig of maak je ‘m net zo makkelijk zelf. Dat laatste is het geval. En hij is nog lekkerder en gezonder ook. Datzelfde geldt ook voor humus en brood. Je kunt er eindeloos mee variëren.

Daag je zelf uit maar maak er geen onmogelijke doelen van. Het gaat erom steeds een beetje bewuster te worden. We moeten het wel volhouden. 

Kijk in jouw buurt naar adresjes waar je plasticloos kunt kopen. En deel dit met je vrienden. Beter goed gejat dan slecht verzonnen. 

En kun je niet zonder een fijne afhaalmaaltijd zo nu en dan? Helemaal prima natuurlijk. Vraag gewoon of ze de Thaise curry in een meegenomen bak willen doen in plaats van in een plastic variant. Doe wat je kunt en wilt doen en maak het verschil.


 1. Hoe kun je zero waste boodschappen doen?

  1. Planning voorkomt verspilling.
  2. Koop zoveel mogelijk in bulk.
  3. Koop van merken die bewust recyclen.
  4. Creëer goede gewoontes en wees creatief.

 2. Waarom kiezen om zero waste boodschappen te doen?

  Gewoon omdat op een milieuvriendelijke manier je inkopen doen goed is voor het milieu. Denk hierbij aan alle plastic verbanningen en tasjes die weggegooid worden als je weer thuis bent. Gelukkig is de plastic tas verbannen. Maar toch slepen we nog enorme hoeveelheden plastic mee naar huis.

 3. Hoe kun je meer plasticvrij boodschappen doen?

  Planning is daarbij het toverwoord. Net zoals het kopen in bulk. Maar ook door bij bedrijven te kopen die bewust recyclen maak je een verschil. En er komen steeds meer zero waste winkels. Er is er ook vast één bij jou in de buurt.